Leucothoe axillaris 'Zeblid'

Leucothoe

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Leucothoe axillaris 'Zeblid' is een wintergroene struik met glanzende, leerachtige bladeren die donkergroen zijn met een opvallende roze tot rode rand. In het voorjaar verschijnen er kleine witte bloemen die subtiel geuren. Deze plant gedijt het beste in vochtige, zure grond en is geschikt voor zowel zon als halfschaduw. 'Zeblid' kan gebruikt worden als solitaire plant in de border of als bodembedekker onder bomen en struiken. Door zijn opvallende bladkleur voegt deze plant een decoratief element toe aan de tuin, vooral in de wintermaanden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Leucothoe axillaris 'Zeblid' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een constant groene uitstraling in de tuin. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is dus geschikt voor een gematigd klimaat. In strenge winters kan het nodig zijn om extra bescherming te bieden.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het vereist regelmatig water geven, maar verder heeft het weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en vochtigheid krijgt.

  Leucothoe axillaris 'Zeblid' heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Houd rekening met een aantal vierkante meters voor deze plant. Het is aan te raden om voldoende ruimte vrij te houden zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen.

  Ja, Leucothoe axillaris 'Zeblid' groeit goed in de schaduw. Deze plant gedijt goed in een locatie met weinig zonlicht en zal zich goed ontwikkelen onder deze omstandigheden. Het is een uitstekende keuze voor schaduwrijke tuinen.

  Tuinplanten zoals Leucothoe axillaris 'Zeblid' hebben over het algemeen voldoende aan regelmatig water geven, ongeveer 1 tot 2 keer per week afhankelijk van het weer. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan leiden tot wortelrot. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de grond vochtig genoeg is.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en nectar die ze produceren. Het is een goede keuze voor het aantrekken van bestuivers in uw tuin.

  Leucothoe axillaris 'Zeblid' draagt bij aan de biodiversiteit in uw tuin door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Het zorgt voor extra voedselbronnen en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Door het toevoegen van deze plant aan uw tuin, draagt u bij aan een gezonder en divers ecosysteem.

  De Leucothoe axillaris 'Zeblid' bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Leucothoe axillaris 'Zeblid' kan niet goed tegen de volle zon en prefereert een plekje in halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen direct zonlicht om verbranding van het blad te voorkomen. Plaats de plant op een plek waar hij beschermd is tegen felle zonnestralen.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en niet geschikt voor consumptie. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen eetbare en niet-eetbare planten in de tuin.

  Leucothoe axillaris 'Zeblid' heeft de eigenschap geluid te dempen. Dit komt door de dichte groei van de bladeren en takken. Het is een goede keuze voor een rustige en ontspannen tuin.

 • Leucothoe axillaris 'Zeblid' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei de plant lichtjes om nieuwe groei te stimuleren. Gebruik scherpe snoeischaren om een schone snede te maken en voorkom dat de plant te rigoureus gesnoeid wordt.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift indien nodig aan.

  Deze plant gedijt het beste in zure, humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water, maar laat de grond niet te drassig worden.

  De Tuinplanten heeft deze plant het liefst in zure, vochtige grond met goede drainage. Vermijd zware kleigrond en zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Tuinplanten zoals Leucothoe axillaris 'Zeblid' hebben geen speciale winterbescherming nodig, maar kunnen wel profiteren van wat extra mulch rond de wortels. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen tijdens de wintermaanden. In strenge vorstgebieden kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met een beschermende doek.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, zure grond. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Het is aan te raden om afwisselend organische meststoffen en kunstmest te gebruiken voor een gebalanceerde voeding. Zorg ervoor dat de bemesting in het voorjaar wordt gegeven, zodat de plant voldoende voedingsstoffen heeft voor het groeiseizoen.

  Het is aan te raden om in het voorjaar een laag organische mulch rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Gebruik bij voorkeur compost, boomschors of houtsnippers als mulch. Pas op dat de mulch niet te dicht bij de stam wordt aangebracht om schimmelvorming te voorkomen.

  De Leucothoe axillaris 'Zeblid' gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen de 4,5 en 5,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Een zure bodem zorgt ervoor dat de plant de voedingsstoffen goed kan opnemen en gezond kan groeien.

  Deze plant kan last hebben van ongedierte zoals bladluizen, spint en witte vlieg. Om deze plagen te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Een ander optie is het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen zoals een neem-olie oplossing.

 • Omschrijving

  Leucothoe axillaris 'Zeblid' is een wintergroene struik met glanzende, leerachtige bladeren die donkergroen zijn met een opvallende roze tot rode rand. In het voorjaar verschijnen er kleine witte bloemen die subtiel geuren. Deze plant gedijt het beste in vochtige, zure grond en is geschikt voor zowel zon als halfschaduw. 'Zeblid' kan gebruikt worden als solitaire plant in de border of als bodembedekker onder bomen en struiken. Door zijn opvallende bladkleur voegt deze plant een decoratief element toe aan de tuin, vooral in de wintermaanden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.