Ligustrum lucidum

Ligustrum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ligustrum lucidum, ook wel bekend als de glanzende liguster, is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. De plant kan uitgroeien tot een kleine boom en produceert in de zomer witte bloemen die gevolgd worden door kleine zwarte bessen. Het is een populaire plant voor hagen vanwege zijn dichte groei en goede snoeiverdraagzaamheid. Ligustrum lucidum gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die veel wordt gebruikt om tuinen en openbare ruimtes te verfraaien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, "Ligustrum lucidum" is groenblijvend. De plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze als tuinplant vanwege zijn groenblijvende eigenschappen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10°C. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strengere vorst. De plant kan het beste op een beschutte plek worden geplant om de kans op vorstschade te minimaliseren.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en om eventuele ziektes te voorkomen. Verder heeft de plant niet veel water nodig en doet het goed in verschillende bodemtypes.

  De Ligustrum lucidum heeft behoefte aan voldoende ruimte om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Plaats de plant op een locatie waar hij de ruimte heeft om uit te groeien zonder belemmerd te worden door andere planten of obstakels. Zorg voor een afstand van ongeveer 1,5-2 meter rondom de plant voor optimale groeiomstandigheden.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke omstandigheden. Het kan zelfs beter gedijen in de schaduw dan in de volle zon. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water.

  De plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen hebben ze één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt en laat de bovenste laag een beetje droog worden tussen het water geven.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geurige bloemen en nectar die ze produceren. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor bestuivers die helpen bij de voortplanting van de plant. Het is dus een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege de positieve bijdrage aan het ecosysteem.

  Liguster is interessant voor biodiversiteit vanwege de besjes waar vogels van eten en de bloemen die insecten aantrekken. Het biedt schuilplaatsen en voedsel voor verschillende dieren in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit in een tuin.

  De plant bloeit in de maanden juni en juli. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. In de volle zon zal de plant zich goed ontwikkelen en gezond blijven.

  De bessen van deze plant zijn giftig voor mensen en kunnen leiden tot ernstige maagklachten en braken bij inname. Het wordt daarom sterk afgeraden om de plant te consumeren. Het beste is om de plant enkel voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen, waardoor het geluid enigszins gedempt kan worden. Het kan dus enige geluidsdempende eigenschappen hebben in de tuin.

 • Het is belangrijk om de plant jaarlijks te snoeien om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Snoei in het voorjaar of de zomer en verwijder dode of beschadigde takken. Gebruik scherpe snoeischaren om een ​​mooie en gezonde plant te behouden.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water blijven staan. Het is aan te raden om 's ochtends vroeg of 's avonds laat water te geven om verdamping te minimaliseren.

  Potgrond voor tuinplanten is een geschikte keuze voor deze plant. Het is belangrijk om te zorgen voor goede drainage om wortelrot te voorkomen. Een lichtzure potgrond is over het algemeen het meest geschikt.

  De plant groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een lichtzure bodem is ideaal voor een optimale groei van de plant.

  De plant staat het liefst op een zonnige of halfschaduwrijke plek. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om vorstschade te voorkomen, is het aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of stro. Ook kan het helpen om de plant in de winter naar een beschutte plek te verplaatsen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  Om deze plant gezond te houden, is het belangrijk om hem regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant indien nodig om de gewenste vorm te behouden. Voeg af en toe meststof toe voor een goede groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting in het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Te veel bemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig met het gebruik.

  Mulchen rondom de basis van deze plant helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulch. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met de juiste bemesting. Te zure of te basische bodems kunnen de gezondheid van de plant negatief beïnvloeden.

  Er zijn verschillende methoden om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten. Je kunt natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes inzetten, regelmatig controleren op symptomen van plagen en ziekten, en indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om de gezondheid van de plant te waarborgen.

 • Omschrijving

  Ligustrum lucidum, ook wel bekend als de glanzende liguster, is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. De plant kan uitgroeien tot een kleine boom en produceert in de zomer witte bloemen die gevolgd worden door kleine zwarte bessen. Het is een populaire plant voor hagen vanwege zijn dichte groei en goede snoeiverdraagzaamheid. Ligustrum lucidum gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die veel wordt gebruikt om tuinen en openbare ruimtes te verfraaien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.