Ligustrum ovalifolium

Ligustrum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ligustrum ovalifolium, ook bekend als de haagliguster, is een groenblijvende struik met ovale, glanzende bladeren. De plant produceert in het voorjaar witte bloemen die een zoete geur verspreiden en die later in het seizoen veranderen in blauwzwarte bessen. Haagliguster is populair als haagplant vanwege zijn dense groei en het vermogen om strak gesnoeid te worden. Het is winterhard en groeit goed in de zon tot halfschaduw. Ligustrum ovalifolium is een veelzijdige plant die vaak wordt gebruikt als erfafscheiding, maar ook kan worden gebruikt als solitaire struik in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, ik ben groenblijvend en behoud mijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een mooie en volle uitstraling in de tuin, zelfs tijdens de wintermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Deze tuinplant kan dus overleven in gematigde klimaten met milde winters.

  De Ligusterhaag is redelijk makkelijk te onderhouden en heeft weinig specifieke eisen. Met regelmatig snoeien blijft de plant mooi en gezond. Verder vraagt de plant weinig extra verzorging en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en uit te breiden, dus planten op minimaal 50 centimeter afstand van elkaar wordt aanbevolen. Houd er rekening mee dat de plant een gemiddelde hoogte en breedte van ongeveer 3 meter kan bereiken, dus zorg voor voldoende ruimte om te groeien. Zorg ook voor voldoende ruimte voor lucht- en zonlichtcirculatie om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  De Ligustrum ovalifolium groeit het beste in de volle zon tot lichte schaduw. In de volledige schaduw kan de plant minder goed groeien en minder bloemen produceren. Het is aanbevolen om de plant op een zonnige plek te planten voor de beste groeiresultaten.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen heeft de plant zo'n 1 tot 2 keer per week water nodig.

  Ja, deze plant is vlinderlokkend maar trekt geen bijen aan. Het is voornamelijk populair bij vlinders vanwege de nectar die het produceert. Het is dus een goede keuze als je vlinders wil aantrekken in je tuin.

  Ja, de Ligustrum ovalifolium is goed voor biodiversiteit. Het trekt vogels aan en biedt beschutting voor verschillende dieren. De plant bloeit in de lente en zorgt voor voedsel voor bijen en andere insecten.

  Liguster bloeit in de maanden juni en juli. De bloei kan duren van twee tot vier weken, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is een sterke en robuuste plant die goed kan groeien in volle zonlicht.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het is raadzaam om deze plant niet te consumeren vanwege mogelijke giftigheid. Het wordt aanbevolen om alleen planten te eten die specifiek worden gekweekt voor consumptie.

  Ja, de ligusterhaag heeft dichte bladeren die geluid kunnen dempen. Dit is vooral nuttig in een tuin of langs een drukke weg. Het kan helpen om geluiden van buitenaf te verminderen en een rustigere omgeving te creëren.

 • Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en houd de struik compact door regelmatig te snoeien. Gebruik scherpe snoeischaar om een nette snede te maken en voorkom scheuren in de takken.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten wordt aangeraden om een potgrond te gebruiken die rijk is aan voedingsstoffen en goed waterdoorlatend is. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen om de plant gezond te houden. Let op dat de potgrond niet te nat wordt, dit kan wortelrot veroorzaken.

  De bodemkwaliteit voor deze tuinplant moet goed doorlatend zijn en een neutrale tot licht zure pH hebben. Zorg ervoor dat de grond voldoende vocht en voedingsstoffen bevat en vermijd zware kleigrond. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren en zo nodig bij te mesten.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te planten.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen strenge vorst om schade te voorkomen. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Een beschermende omheining kan ook helpen om de plant te beschermen tegen wind en kou.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm en dichtheid te behouden. Geef de plant af en toe meststoffen om gezonde groei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven. Gebruik hiervoor een algemene meststof die geschikt is voor tuinplanten. Bemest bij voorkeur in het voorjaar en in de zomer voor een optimale groei en bloei.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te bedekken. Het helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Gebruik organische mulch zoals compost of houtsnippers voor de beste resultaten.

  De zuurgraad van de bodem waarin de plant groeit, dient neutraal tot licht alkalisch te zijn. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 is ideaal voor een gezonde groei. Het regelmatig testen en eventueel aanpassen van de bodemzuurgraad kan helpen bij het behouden van een optimale omgeving voor de plant.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te controleren op plagen zoals luizen, spintmijten en bladluis. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij de bestrijding van deze plagen. Het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn bij het tegenhouden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Ligustrum ovalifolium, ook bekend als de haagliguster, is een groenblijvende struik met ovale, glanzende bladeren. De plant produceert in het voorjaar witte bloemen die een zoete geur verspreiden en die later in het seizoen veranderen in blauwzwarte bessen. Haagliguster is populair als haagplant vanwege zijn dense groei en het vermogen om strak gesnoeid te worden. Het is winterhard en groeit goed in de zon tot halfschaduw. Ligustrum ovalifolium is een veelzijdige plant die vaak wordt gebruikt als erfafscheiding, maar ook kan worden gebruikt als solitaire struik in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.