Ligustrum vicaryi

Ligustrum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ligustrum vicaryi, ook wel bekend als de bonte liguster, is een struik met ovale, groenblijvende bladeren die een opvallende geelgerande rand hebben. In de lente produceert de plant kleine, witte bloemen die een zoete geur verspreiden en bijen aantrekken. Na de bloei worden er zwarte bessen gevormd die geliefd zijn bij vogels. Ligustrum vicaryi gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en kan zowel als haagplant of solitaire struik worden geplant. Deze plant is winterhard en vereist weinig onderhoud, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en landschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een altijd groene uitstraling in de tuin. Het is een populaire keuze voor het creëren van privacy door middel van een haag.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. In de winter kunnen de bladeren van de plant afvallen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft niet veel speciale zorg nodig en kan goed tegen snoei. Zorg voor voldoende water en voedingsstoffen.

  Deze plant heeft minstens een ruimte van 100-150 cm nodig om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat de wortels zich goed kunnen verspreiden. Het is aan te raden om de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek te plaatsen.

  Ja, Liguster (Ligustrum vicaryi) groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het is een sterke plant die weinig zonlicht nodig heeft om te gedijen. Perfect voor schaduwrijke tuinen of plekken met beperkt zonlicht.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen een gemiddelde waterbehoefte. Het is meestal voldoende om de plant 1 keer per week water te geven, tenzij er droge periodes zijn. Zorg ervoor dat de grond niet te nat blijft.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn vlinder- en bijenlokkend vanwege hun nectar en zoete geur. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het nectarrijke bloemen heeft die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken. Daarnaast biedt het schuilplaatsen en nestmogelijkheden voor kleine dieren. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om invasieve eigenschappen te voorkomen.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft behoefte aan veel licht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warme temperaturen. Het is een sterke plant die goed gedijt in de zon.

  De bessen van deze plant zijn giftig en niet eetbaar. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te consumeren. Veel bloembezoekende insecten maken echter wel gebruik van de nectar van deze plant.

  Ja, deze plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen en dus enige geluidsdempende eigenschappen bieden. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het is echter niet zo effectief als specifieke geluidsdempende materialen of structuren.

 • Om de plant mooi en gezond te houden, is het aan te raden om deze jaarlijks te snoeien. Dit kan het beste na de bloeiperiode, in de herfst of winter. Verwijder dode, beschadigde of uitstekende takken om de vorm en groei van de plant te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmel en ziektes te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Ligustrum vicaryi gedijen goed in een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig wordt gehouden, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Kies voor een potgrond die geschikt is voor tuinplanten om de optimale groei van de plant te bevorderen.

  De Tuinplanten gedijen goed in een voedzame, goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot lichtzure pH-waarde. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Voeg organische meststoffen toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige of halfschaduwrijke standplaats in een goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten en voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door middel van een mulchlaag of doeken. Zorg ook voor een beschutte plek tegen koude wind. Snoei de plant pas na de winter om vorstschade te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en verwijder dode takken. Geef de plant jaarlijks wat meststof voor een goede groei en bloei.

  Tuinplanten zoals Ligustrum vicaryi kunnen het best bemest worden met organische meststoffen in het voorjaar en de zomer. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten om de groei en bloei te bevorderen. Overdaad aan mest kan schadelijk zijn voor de plant, dus houd de dosering in de gaten.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij deze tuinplant. Het kan worden aangebracht rond de basis van de plant, maar vermijd direct contact met de stam om schimmelvorming te voorkomen. Geschikte soorten mulch zijn bijvoorbeeld houtsnippers, compost of boomschors.

  Ligustrum vicaryi gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld kalk of compost. Een goede pH-waarde zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen.

  De Tuinplanten staan bekend om hun resistentie tegen ongedierte. Indien toch besmet, kunnen bladluizen, spint en bladvlekkenziekte behandeld worden met speciale bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar bij tuincentra. Regelmatig inspecteren en onderhouden helpt plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Ligustrum vicaryi, ook wel bekend als de bonte liguster, is een struik met ovale, groenblijvende bladeren die een opvallende geelgerande rand hebben. In de lente produceert de plant kleine, witte bloemen die een zoete geur verspreiden en bijen aantrekken. Na de bloei worden er zwarte bessen gevormd die geliefd zijn bij vogels. Ligustrum vicaryi gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en kan zowel als haagplant of solitaire struik worden geplant. Deze plant is winterhard en vereist weinig onderhoud, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en landschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.