Ligustrum vulgare

Ligustrum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ligustrum vulgare, ook wel bekend als wilde liguster, is een inheemse struik die vaak wordt gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei en snelle groei. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren die in de herfst verkleuren naar geel. In het voorjaar produceert de Ligustrum vulgare kleine, witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei ontwikkelen zich zwarte bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze plant gedijt goed in de zon tot halfschaduw en kan goed tegen snoei om in vorm te blijven.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze voor borders en hagen in de tuin.

  De plant is goed winterhard en kan temperaturen tot -15°C verdragen. In strenge wintermaanden kan het blad van de plant gelig worden, maar dit zal in het voorjaar weer herstellen. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen.

  Ja, Tuinplanten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereisen niet veel speciale zorg. Regelmatig water geven en snoeien kan helpen om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de plant wel regelmatig te controleren op plagen en ziekten.

  Ligustrum vulgare heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen planten om lucht- en lichtcirculatie te bevorderen. De plant heeft ook ruimte nodig om zich uit te kunnen spreiden en te groeien zonder belemmering.

  Ja, deze plant groeit ook goed in de schaduwrijke gebieden. Het kan zelfs beter presteren in de schaduw dan in direct zonlicht. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende water en voedingsstoffen voor een goede groei.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Overbewatering kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen vanwege de geur en nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen door het aantrekken van nuttige bestuivers.

  De Ligustrum vulgare is goed voor biodiversiteit, omdat het bloemen heeft die insecten aantrekken en bessen die vogels voeden. Het zorgt voor variatie in de tuin en creëert een natuurlijke habitat voor verschillende soorten dieren. Het is een waardevolle toevoeging voor het ecosysteem.

  De "Ligustrum vulgare" bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme periodes. Deze plant is geschikt voor de tuin en kan goed groeien in de volle zon.

  Nee, de bessen en bladeren van deze plant zijn giftig voor mensen en dieren. Het consumeren ervan kan leiden tot misselijkheid, braken en andere gezondheidsproblemen. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen en kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het bladerdak absorbeert geluidstrillingen en creëert zo een rustige omgeving. Hierdoor is deze plant ideaal voor het creëren van een rustige en vredige tuinomgeving.

 • Tuinplanten zoals de Ligustrum vulgare kunnen het beste gesnoeid worden in het voorjaar of najaar. Verwijder dode en zieke takken en snoei de plant terug naar de gewenste vorm. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaren gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het blad te besproeien om ziektes te voorkomen.

  Voor Tuinplanten adviseren wij luchtige potgrond die goed water doorlaat. Vermijd zware grondsoorten en zorg voor voldoende voedingstoffen in de potgrond. Gebruik bijvoorbeeld universele potgrond gemengd met wat extra compost voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem vruchtbaar en neutraal tot licht zuur is. Een regelmatige bemesting kan de groei en bloei bevorderen.

  De plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.

  In de winter kan het helpen om de plant te beschermen met een laag mulch of bladeren rond de basis. Daarnaast is het aan te raden om de plant in te pakken met speciale beschermhoezen. Zorg ervoor dat de plant goed water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  Snoei de plant jaarlijks in het voorjaar om de vorm en gezondheid te behouden. Zorg voor regelmatige bemesting en voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig op ziekten en plagen en behandel indien nodig.

  Tuinplanten hebben matig tot weinig voeding nodig. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen. Gebruik geen meststoffen met teveel stikstof om overmatige groei te voorkomen.

  Het gebruik van mulch rond de plant helpt vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Dit zorgt voor een gezondere groei en bloei van de plant. Diverse soorten mulch, zoals boomschors of compost, kunnen worden gebruikt.

  De Ligustrum vulgare gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH van ongeveer 6.5 tot 7.5. Het is belangrijk om een goede balans te hebben in de zuurgraad van de bodem om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. Voeg indien nodig kalk toe om de pH-waarde te verhogen of zwavel om deze te verlagen.

  Om ongedierte zoals bladluizen te voorkomen, is het belangrijk om de plant regelmatig te controleren en indien nodig te behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Een goede luchtcirculatie en het vermijden van overmatig water geven kan ook helpen bij het voorkomen van ongedierte. Zorg ervoor dat de plant gezond is en voldoende voedingsstoffen krijgt om eventuele plagen af te weren.

 • Omschrijving

  Ligustrum vulgare, ook wel bekend als wilde liguster, is een inheemse struik die vaak wordt gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei en snelle groei. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren die in de herfst verkleuren naar geel. In het voorjaar produceert de Ligustrum vulgare kleine, witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei ontwikkelen zich zwarte bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze plant gedijt goed in de zon tot halfschaduw en kan goed tegen snoei om in vorm te blijven.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.