Liquidambar styraciflua

Liquidambar styraciflua

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Liquidambar styraciflua, også kendt som ambertræet, er en løvfældende træ, der er kendt for sine smukke efterårsfarver. Træet kan nå op til 25-30 meter i højden og har en smal krone. De karakteristiske blade er håndformede og har dybt indskårne lapper. Om foråret vises små grønne blomster, efterfulgt af runde frugter med piggete frøkapsler. Træet spreder en behagelig, sød duft, når bladene knuses eller bliver beskadiget.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Liquidambar styraciflua er ikke stedsegrøn. Denne træ mister sine blade om efteråret og får ikke nye blade om vinteren.

  Den amerikanske Ambertræ (Liquidambar styraciflua) er vinterhærdig til omkring -15 grader Celsius. Det er derfor en forholdsvis vinterhærdig plante, der kan klare en gennemsnitlig vinter godt. Det anbefales dog at beskytte planten mod hård frost.

  Liquidambar styraciflua er generelt en let at vedligeholde plante. Den kræver ikke meget speciel pleje og trives godt under de fleste haveforhold. Regelmæssig vanding og beskæring efter behov vil hjælpe med at holde planten sund.

  Liquidambar styraciflua har normalt brug for cirka 4 meter i bredden og 6 meter i højden. Det er vigtigt, at planten har tilstrækkelig plads til at vokse og udvikle sig. Det anbefales at plante planten ikke for tæt på andre planter eller strukturer for at undgå at de hindrer hinanden.

  Nej, Liquidambar styraciflua trives bedst i fuld sol eller let skygge. Det kræver mindst 6 timers direkte sollys om dagen for at trives godt. I skyggen kan væksten blive hæmmet, og bladfargen kan være mindre intens.

  Liquidambar styraciflua har brug for vand en til to gange om ugen i gennemsnit, afhængigt af mængden af nedbør og temperatur. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke gennemblødt. Det er bedre at give planten lidt ekstra vand af og til end for meget på én gang.

  Ja, Liquidambar styraciflua er tiltrækkende for sommerfugle og bier. Denne plante tiltrækker forskellige insekter med dens blomster og nektar. Det er et godt valg til en have for at tiltrække disse nyttige bestøvere.

  Ja, planten er god for biodiversitet, fordi den tiltrækker forskellige insekter med sine blomster og frø. Derudover giver den skjulesteder og mad til fugle og små pattedyr. Planten bidrager således til et varieret økosystem i haven.

  Planten blomstrer i maj og juni, og blomstringen varer ca. 2 til 4 uger.

  Denne plante kan godt tåle fuld sol og trives bedst på en solrig placering i haven. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkeligt med sollys for at kunne vokse og blomstre optimalt. Derfor anbefales det at plante planten et solrigt sted.

  Nej, frugterne fra Liquidambar styraciflua planten er ikke spiselige. Det bruges normalt som en prydbusk på grund af de attraktive blade og efterårsfarver. Det er vigtigt ikke at indtage dele af planten, da de kan indeholde giftige stoffer.

  Ja, Liquidambar styraciflua har støjreducerende egenskaber på grund af de tætte blade og stamme struktur. Det kan hjælpe med at reducere omgivende støj og skabe en mere rolig stemning i haven.

 • Liquidambar styraciflua bør beskæres bedst om foråret for at fremme ny vækst. Fjern døde grene og udtynd kronen for at lade lys og luft passere. Sørg for, at beskæresaksen er ren og skarp for at undgå infektioner.

  Liquidambar styraciflua har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig, men undgå at rødderne står i vand. Giv helst vand ved plantens base for at forhindre skimmeldannelse.

  For Liquidambar styraciflua er det vigtigt at plante i veldrænet, humusrig pottemuld. På den måde kanplanten få tilstrækkeligt med næringsstoffer fra jorden og trives godt. Sørg for, at pottemulden forbliver fugtig, men ikke for våd.

  Liquidambar styraciflua trives bedst i en fugtig, godt drænet jord af medium frugtbarhed. Jordbunden skal være neutral til sur og rig på organisk materiale. Undgå tung lerjord og sørg for tilstrækkelig vand og næringsstoffer for optimal vækst.

  Den amerikanske Ambertræ trives bedst på en solrig placering med frugtbar, veldrænet jord. Denne plante foretrækker læ for hård vind og kan vokse godt både i en byhave og en landlig have. Det er vigtigt at give træet regelmæssig vanding, især i tørre perioder.

  For vinterbeskyttelse anbefales det at dække plantens rødder med et tykt lag mulch for at modstå frost. Derudover kan det hjælpe at pakke planten ind i speciel vinterbeskyttelse som jutedug eller fleece. Sørg også for, at planten får tilstrækkeligt med vand før vinteren begynder.

  Planten kræver lidt vedligeholdelse og skal kun beskæres lejlighedsvis. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, især i tørre perioder. Tilføj organisk gødning med jævne mellemrum for en sund vækst.

  Det er vigtigt at gøde havenplanter om foråret med en generel gødning. Undgå gødning med højt indhold af kvælstof, da det kan hæmme plantens vækst. For en sund vækst og blomstring er en afbalanceret gødning afgørende.

  At mulche havenplanter vil hjælpe med at holde jorden fugtig og undertrykke ukrudt. Det forbedrer også jordstrukturen og tilfører næringsstoffer til jorden. Det anbefales at påføre et nyt lag mulch om foråret.

  Planten trives bedst i en neutral til let sur jord med en pH-værdi mellem 6,0 og 7,5. Det er vigtigt regelmæssigt at kontrollere jordens surhedsgrad og eventuelt justere den med kalk eller svovl for at fremme optimal vækst. Det anbefales at måle jordens pH-værdi årligt og om nødvendigt justere den.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante kan naturlige fjender som mariehøns og snyltehvepse anvendes. En anden mulighed er at inspicere planten regelmæssigt for skadedyr og fjerne dem manuelt. Det kan også hjælpe at sprøjte planten regelmæssigt med et biologisk bekæmpelsesmiddel.

 • Beskrivelse

  Liquidambar styraciflua, også kendt som ambertræet, er en løvfældende træ, der er kendt for sine smukke efterårsfarver. Træet kan nå op til 25-30 meter i højden og har en smal krone. De karakteristiske blade er håndformede og har dybt indskårne lapper. Om foråret vises små grønne blomster, efterfulgt af runde frugter med piggete frøkapsler. Træet spreder en behagelig, sød duft, når bladene knuses eller bliver beskadiget.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.