Liquidambar styraciflua 'Worplesdon'

Liquidambar styraciflua

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' is een bladverliezende boom die bekend staat om zijn prachtige herfstkleuren, variërend van geel tot oranje en rood. De boom kan een hoogte bereiken van zo'n 15 tot 20 meter en heeft een smalle piramidale groeiwijze. In de lente heeft de boom groen blad dat in de zomer verandert in donkergroen. 'Worplesdon' is een cultivar van de Amerikaanse amberboom en gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Door zijn opvallende herfstkleuren is deze boom een echte blikvanger in elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en komt in de lente weer tot bloei.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is dus bestand tegen matige vorst. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Daarnaast is het aan te raden om de plant af en toe te snoeien om de vorm te behouden.

  Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot een grote boom. Zorg minimaal voor een plantafstand van 5 tot 7 meter. Houd er rekening mee dat de boom een hoogte van 15-20 meter kan bereiken.

  Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei vertragen en kan de herfstverkleuring minder mooi zijn. Het is dan ook aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor een optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die het produceert. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die een diversiteit aan bestuivers willen aantrekken.

  Ja, de Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' is goed voor biodiversiteit omdat het nectar en stuifmeel levert voor bijen en andere bestuivende insecten. Daarnaast biedt het ook schuilplaatsen en voedsel voor vogels en kleine dieren. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan dus helpen om de biodiversiteit te bevorderen.

  De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' bloeit in de maanden maart en april. De bloei duurt gemiddeld 2 tot 3 weken.

  De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen zonlicht en warmere temperaturen. Zorg wel voor voldoende vocht en voeding, vooral tijdens drogere periodes.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het eten van de vruchten kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om deze plant niet als voedselbron te gebruiken.

  Ja, deze plant heeft een dicht bladerdek waardoor geluid wordt gedempt. Dit maakt hem geschikt als natuurlijke geluidsisolatie in de tuin.

 • Snoei de plant bij voorkeur in de late winter of vroege lente. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Knip ook eventuele ongewenste vertakkingen weg om de vorm van de plant te behouden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is, maar niet uitdroogt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, maar ook niet uitdroogt. Een licht bemeste potgrond is geschikt voor deze tuinplant.

  Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem. De voorkeur gaat uit naar een vruchtbare grond met een neutrale zuurtegraad. Deze plant doet het goed in zowel zandige als kleiige bodems.

  De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' gedijt het beste op een zonnige standplaats met vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst. Zorg voor voldoende ruimte rondom de boom zodat hij zich optimaal kan ontwikkelen.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je een dikke laag mulch aanbrengen rond de wortels. Daarnaast kan je de plant inpakken met vliesdoek of jute om te beschermen tegen de kou. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vocht heeft voordat de winter begint.

  Deze plant vereist weinig onderhoud, behalve regelmatig water geven tijdens droge periodes. Snoei dode takken in de late winter of vroege lente en voeg organische mulch toe rond de wortels voor voeding en bescherming. Verwijder regelmatig onkruid rond de plant om de groei niet te belemmeren.

  Tuinplanten zoals de Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' hebben baat bij regelmatige bemesting. Gebruik een evenwichtige meststof in het voorjaar voor een gezonde groei en bloei. Zorg ervoor dat de meststof voldoende voedingsstoffen bevat voor een goede ontwikkeling van de plant.

  Mulch is een goede toevoeging voor Tuinplanten, omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het toevoegen van voedingsstoffen aan de grond. Het kan het beste in het voorjaar worden aangebracht rond de wortelzone van de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik wordt aangebracht om verstikking van de plant te voorkomen.

  De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5.5 en 7.5. Een te hoge zuurgraad kan de groei van de plant belemmeren en tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Liquidambar styraciflua 'Worplesdon', kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrine gebruikt worden. Het regelmatig inspecteren van de plant op ongedierte en het handmatig verwijderen ervan kan ook helpen om plagen onder controle te houden. Daarnaast kunnen vogels en insecten die natuurlijke vijanden zijn van ongedierte, worden aangetrokken door het creëren van een biodiverse en gezonde tuinomgeving.

 • Omschrijving

  Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' is een bladverliezende boom die bekend staat om zijn prachtige herfstkleuren, variërend van geel tot oranje en rood. De boom kan een hoogte bereiken van zo'n 15 tot 20 meter en heeft een smalle piramidale groeiwijze. In de lente heeft de boom groen blad dat in de zomer verandert in donkergroen. 'Worplesdon' is een cultivar van de Amerikaanse amberboom en gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Door zijn opvallende herfstkleuren is deze boom een echte blikvanger in elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.