Magnolia acuminata

Magnolia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Magnolia acuminata, ook wel bekend als de komkommermagnolia, is een boom die tot 30 meter hoog kan worden. De bladeren zijn langwerpig en spits van vorm, met een donkergroene kleur aan de bovenkant en een zilverachtige glans aan de onderkant. In het voorjaar bloeit de Magnolia acuminata met opvallende, geurende gele bloemen die kelkvormig zijn. Na de bloei ontstaan er kegelvormige vruchten die op komkommers lijken, vandaar de naam. Deze boom gedijt het beste in vochtige, zure grond en heeft een beschutte standplaats nodig.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Magnolia acuminata is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en is dan enige tijd kaal. Het is een bladverliezende plant.

  Magnolia acuminata is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme kou. Het is een goede keuze voor de Nederlandse tuinen.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en de grond goed te bemesten. Snoei indien nodig om de gezondheid en vorm van de plant te behouden.

  De "Magnolia acuminata" heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot een grote boom met een brede spreiding. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen zonder gehinderd te worden door andere planten of structuren. Houd rekening met de maximale hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de plantlocatie.

  De "Magnolia acuminata" groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt voor een optimale groei en bloei. In de schaduw kan de plant minder goed gedijen en kunnen er minder bloemen verschijnen.

  De Magnolia acuminata heeft gemiddeld één keer per week water nodig, maar laat de grond tussen de gietbeurten drogen. Zorg ervoor dat de wortels niet constant in natte grond staan om wortelrot te voorkomen. Geef in de zomerperiode mogelijk vaker water bij warm weer.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en nectar die de bloemen produceren. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivende insecten zoals vlinders en bijen. Het is een goede toevoeging aan de tuin om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Ja, de Magnolia acuminata trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders en biedt beschutting voor vogels. Hierdoor draagt deze plant bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  De Magnolia acuminata bloeit meestal in april en mei en de bloei kan tot wel 3 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Zorg er ook voor dat de grond goed vochtig blijft.

  Nee, de zaden en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn bij consumptie. Het is belangrijk om deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, de Magnolia acuminata heeft de eigenschap om geluid te dempen vanwege de dichte structuur van de bladeren. Dit zorgt ervoor dat geluidsgolven worden geabsorbeerd en gedempt. Het is daarom een goede keuze als je op zoek bent naar een plant die geluidsoverlast kan verminderen in je tuin.

 • Magnolia acuminata kan het beste in het late voorjaar of vroeg in de zomer gesnoeid worden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei eventuele uitlopers terug. Probeer de natuurlijke vorm van de plant zoveel mogelijk te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen. Geef de plant water bij de wortels en vermijd het besproeien van de bladeren.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de potgrond rijk is aan voedingsstoffen en humus. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal samengesteld voor Tuinplanten.

  Deze plant gedijt het best in een goed doorlatende, vochtige en humusrijke bodem. Het is belangrijk dat de grond neutraal tot lichtzuur is. Zorg voor een goede luchtcirculatie rond de wortels om rot te voorkomen.

  De Magnolia acuminata gedijt het beste op een standplaats met vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot zon. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind en vorst. Ze kunnen goed groeien in een beschermde tuin of langs de rand van het bos.

  Zorg voor winterbescherming door de wortels van de Tuinplanten te bedekken met een dikke laag mulch of compost. Voor extra bescherming tijdens strenge vorst, kan een beschermende doek over de plant worden geplaatst. Het is ook aan te raden om vorstgevoelige planten in potten naar binnen te verplaatsen tijdens de koudste maanden.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en bemest de plant met organische meststoffen in de lente. Plaats de plant op een beschutte plek in de halfschaduw voor optimale groei.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken, zoals compost of mestkorrels. Deze kunnen bij de wortels van de plant worden gestrooid en lichtjes ingeharkt. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingstoffen krijgt, maar overdrijf niet om schade aan de wortels te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om de wortels van deze plant te beschermen tegen extreme temperaturen en vochtverlies. Het kan ook helpen bij het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemstructuur. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om schimmelgroei te voorkomen.

  Magnolia acuminata groeien het beste in een zure grond met een pH-waarde tussen 5,0 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Het gebruik van zure meststoffen kan helpen om de optimale groeiomstandigheden te behouden.

  Als Tuinplant is het belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals bladluizen, rupsen en wantsen. Deze kunnen bestreden worden met speciale biologische bestrijdingsmiddelen of door handmatig verwijderen. Houd de plant gezond en sterk door regelmatig water te geven en te bemesten.

 • Omschrijving

  Magnolia acuminata, ook wel bekend als de komkommermagnolia, is een boom die tot 30 meter hoog kan worden. De bladeren zijn langwerpig en spits van vorm, met een donkergroene kleur aan de bovenkant en een zilverachtige glans aan de onderkant. In het voorjaar bloeit de Magnolia acuminata met opvallende, geurende gele bloemen die kelkvormig zijn. Na de bloei ontstaan er kegelvormige vruchten die op komkommers lijken, vandaar de naam. Deze boom gedijt het beste in vochtige, zure grond en heeft een beschutte standplaats nodig.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.