Magnolia obovata

Magnolia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Magnolia obovata, ook wel bekend als de Japanse magnolia, is een groenblijvende struik die behoort tot de magnoliafamilie. Deze plant heeft opvallende, grote en geurende bloemen in de lente, die variëren in kleur van wit tot roze en paars. De bladeren van de Magnolia obovata zijn ovaal en glanzend groen van kleur, waardoor de plant het hele jaar door aantrekkelijk is. Het is een langzaam groeiende plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en beschutte gebieden met halfschaduw. De Japanse magnolia is een populaire keuze voor tuinen en landschappen vanwege zijn prachtige bloemen en aantrekkelijk groenblijvend blad.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en is in de winter kaal. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Magnolia obovata is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant is geschikt voor de Nederlandse tuin en kan goed tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om deze plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoei kan indien nodig in het voorjaar worden uitgevoerd.

  Magnolia obovata heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg voor een plantplaats waar de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

  Magnolia obovata groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende zonlicht te geven voor een optimale groei. In de schaduw kan de plant minder goed gedijen en zal mogelijk minder bloeien.

  Tuinplanten zoals de Magnolia obovata hebben meestal 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemstructuur. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht vochtig te houden en niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen. Maak gebruik van een vochtigheidsmeter of voel regelmatig aan de grond om te bepalen wanneer het tijd is om water te geven.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectarrijke en geurige bloemen. Het is een aantrekkelijke toevoeging aan de tuin voor bestuivende insecten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen biedt voor bestuivende insecten en daarmee bijdraagt aan de voedselketen en de ecosysteemdiversiteit in de tuin. Daarnaast kan het ook fungeren als schuilplaats voor kleine dieren zoals vogels en insecten.

  Magnolia obovata bloeit van maart tot april en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij zeer warm weer. Het liefst staat de plant op een beschutte plek.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen en kunnen zelfs giftig zijn. Het is daarom belangrijk om geen delen van deze plant te consumeren. Het is vooral gekweekt vanwege zijn prachtige bloemen en niet voor consumptie.

  Ja, de Magnolia obovata heeft grote bladeren die geluid enigszins kunnen dempen. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen in een tuin of buitenruimte waar de plant groeit. Het effect is echter beperkt in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen of structuren.

 • Wanneer snoeien: na de bloei in de zomer om de vorm en grootte te controleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip verticale scheuten terug naar de hoofdtak om een open structuur te behouden. Vermijd om in de winter of het vroege voorjaar te snoeien, omdat dit de bloei kan beïnvloeden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water bij de wortels en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmel te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te lang nat blijven staan om rotten te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een pot met drainagegaten om overtollig water weg te laten lopen.

  De Magnolia obovata gedijt het beste in een goed doorlatende, vochtige bodem met een neutrale tot zure pH. Het is raadzaam om de bodem te verrijken met organisch materiaal zoals compost of bladaarde. Vermijd zware, compacte of droge bodems.

  De Magnolia obovata gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die vochtig blijft, maar niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bloemen te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen kou en vorst. Bescherm de plant door hem in te pakken met winterbeschermingsmaterialen zoals jute, vliesdoek of stro. Zorg er ook voor dat de grond rondom de plant goed bedekt is met mulch om de wortels te beschermen.

  Deze plant vraagt weinig onderhoud en hoeft niet vaak gesnoeid te worden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een beschutte standplaats met voldoende licht.

  De Tuinplanten hebben in het voorjaar wat organische mest nodig om goed te groeien. Gebruik bij voorkeur een specifieke meststof voor bloeiende planten. Geef de planten geen mest tijdens droge periodes om verbranding van de wortels te voorkomen.

  Mulchen is belangrijk voor het behouden van vocht en het onderdrukken van onkruid in de tuin. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors. Mulch kan in het voorjaar worden aangebracht rond de planten op een dikte van 5-10 cm.

  Deze plant groeit het beste in een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Een hogere zuurgraad kan leiden tot voedingsstoffentekorten en slechte groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunnen natuurlijke methoden zoals het besproeien met een mengsel van water en neemolie worden gebruikt. Ook kun je roofdieren zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen inzetten tegen ongedierte. Tenslotte is het belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ongedierte, zodat er op tijd actie ondernomen kan worden.

 • Omschrijving

  Magnolia obovata, ook wel bekend als de Japanse magnolia, is een groenblijvende struik die behoort tot de magnoliafamilie. Deze plant heeft opvallende, grote en geurende bloemen in de lente, die variëren in kleur van wit tot roze en paars. De bladeren van de Magnolia obovata zijn ovaal en glanzend groen van kleur, waardoor de plant het hele jaar door aantrekkelijk is. Het is een langzaam groeiende plant die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en beschutte gebieden met halfschaduw. De Japanse magnolia is een populaire keuze voor tuinen en landschappen vanwege zijn prachtige bloemen en aantrekkelijk groenblijvend blad.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.