Mahonia japonica 'Hivernant'

Mahonia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Mahonia japonica 'Hivernant' is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren en opvallende geelgekleurde bloemen die in de winter bloeien. Deze plant kan tot 1,5 meter hoog worden en heeft een compacte groeiwijze. Na de bloei ontwikkelen zich blauwzwarte bessen die vogels aantrekken. De Mahonia japonica 'Hivernant' gedijt goed in de halfschaduw tot schaduw en is zeer winterhard. Het is een ideale plant voor in een border of als solitaire plant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Mahonia japonica 'Hivernant' is groenblijvend. De plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar door, wat zorgt voor een constant groene uitstraling in de tuin. Dit maakt de plant ideaal voor het creëren van structuur en kleur in de tuin, zelfs in de wintermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om bij lagere temperaturen bescherming te bieden, zoals mulch of een beschutte locatie. In het voorjaar kan de plant weer nieuwe bladeren en bloemen produceren.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Regelmatig snoeien en voldoende water geven in droge periodes zal de plant gezond houden. Ook is het belangrijk om de plant op een beschutte plek te plaatsen om vorstschade te voorkomen.

  Mahonia japonica 'Hivernant' heeft ongeveer 1,5 meter ruimte nodig om te groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de plant zodat deze zich goed kan verspreiden en geen andere planten verstikt. Houd ook rekening met de hoogte van de plant wanneer deze volgroeid is.

  Ja, Tuinplanten groeien over het algemeen goed in de schaduw. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant nog steeds voldoende licht ontvangt om te kunnen groeien en bloeien. In de schaduw kan de groei echter langzamer zijn dan in de volle zon.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen gemiddeld water nodig. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden en regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft. In de zomer kan het nodig zijn om de plant vaker water te geven dan in de winter.

  Ja, de 'Hivernant' variant van de Mahonia japonica trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan een tuin om de biodiversiteit te stimuleren.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij vogels aantrekt met zijn bessen en insecten met zijn bloemen. Daarnaast zorgt hij voor variatie in de tuin en creëert een gezonde leefomgeving voor verschillende diersoorten.

  De plant bloeit in de wintermaanden van januari tot maart. De bloei kan ongeveer twee tot drie weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen volle zon en kan ook in de halfschaduw groeien. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende soorten zonlicht. Controleer regelmatig of de grond voldoende vochtig is, vooral bij warm weer.

  De bessen van de Mahonia japonica 'Hivernant' zijn giftig voor consumptie. Het wordt sterk afgeraden om de plant te eten. Het is belangrijk om kinderen en huisdieren weg te houden van de plant om vergiftiging te voorkomen.

  Ja, de plant staat bekend om zijn dikke bladeren die geluid kunnen absorberen en dempen. Het kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar het geplant is. Het is echter geen volledige geluidsdemping en zal niet alle geluiden blokkeren.

 • De plant moet na de bloei gesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en knip de overige takken korter. Snoeien kan het beste in het voorjaar of direct na de bloei plaatsvinden.

  De Mahonia japonica 'Hivernant' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de plant met zijn wortels in het water staat. Het is aan te raden om in de ochtend water te geven, zodat de plant voldoende vocht heeft gedurende de dag.

  Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en rijk aan voedingsstoffen. Gebruik bij voorkeur een mengsel voor zuurminnende planten, zoals rhododendron- en azaleagrond. Ververs de potgrond regelmatig om de plant gezond te houden.

  De Mahonia japonica 'Hivernant' gedijt het best in een vochtige, goed doorlatende bodem. Deze plant geeft de voorkeur aan een vruchtbare grond die niet te zuur is. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten om de groei en bloei te bevorderen.

  De plant houdt van een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek met vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd direct zonlicht en harde wind.

  De Mahonia japonica 'Hivernant' heeft bescherming nodig in de winter tegen koude temperaturen en vorst. Het is aan te raden om de plant af te dekken met mulch of bladeren om de wortels te beschermen. Een beschutte plek tegen harde wind kan ook helpen om de plant te beschermen tegen uitdroging.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig, behalve regelmatig snoeien om de vorm te behouden. Het is belangrijk om de plant goed water te geven, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast is het aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten.

  De Mahonia japonica 'Hivernant' heeft behoefte aan een voedingsrijke grond. Bemest de plant in het voorjaar met een algemene meststof voor bloeiende planten. Gebruik een organische meststof om de plant gezond en vitaal te houden.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te bedekken met organisch mulch om de wortels te beschermen tegen vorst. Mulch helpt ook bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruidgroei rondom de plant. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam wordt geplaatst om schimmelvorming te voorkomen.

  De Tuinplanten Mahonia japonica 'Hivernant' gedijt het beste in zure tot neutrale bodems. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 7.5 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Mogelijke plagen bij tuinplanten zoals Mahonia japonica 'Hivernant' zijn bladluizen, spintmijten en wolluis. Om deze plagen te bestrijden kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet of kan de plant met biologische bestrijdingsmiddelen worden behandeld. Ook regelmatig controleren op eventueel ongedierte en snel ingrijpen kan helpen bij de bestrijding.

 • Omschrijving

  De Mahonia japonica 'Hivernant' is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren en opvallende geelgekleurde bloemen die in de winter bloeien. Deze plant kan tot 1,5 meter hoog worden en heeft een compacte groeiwijze. Na de bloei ontwikkelen zich blauwzwarte bessen die vogels aantrekken. De Mahonia japonica 'Hivernant' gedijt goed in de halfschaduw tot schaduw en is zeer winterhard. Het is een ideale plant voor in een border of als solitaire plant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.