Mandevilla laxa

Mandevilla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Mandevilla laxa, ook wel Chileense jasmijn genoemd, is een klimplant met glanzende groene bladeren en trompetvormige witte bloemen. De bloemen verspreiden een heerlijk zoete geur en bloeien van lente tot herfst, waardoor ze een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin of patio. De plant kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw en heeft regelmatig water nodig om te blijven bloeien. Mandevilla laxa is een snelgroeiende plant die regelmatig gesnoeid moet worden om in toom te worden gehouden en te voorkomen dat hij andere planten overwoekert. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor hij niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter als andere planten hun bladeren verliezen. Het is een populaire keuze voor tuinbezitters die op zoek zijn naar groenblijvende planten.

  Mandevilla laxa is niet winterhard en moet beschermd worden tegen vorst. Het is aanbevolen om de plant binnen te halen tijdens koude periodes of om te bedekken met isolatiemateriaal zoals stro of noppenfolie. De plant kan niet overleven bij temperaturen onder de 0 graden Celsius.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig specifieke zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en hem op een zonnige plek te plaatsen. Snoeien kan in het voorjaar worden gedaan om de groei te bevorderen.

  Voor een Mandevilla laxa heeft u ongeveer 1 tot 2 vierkante meter ruimte nodig om te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en kan bloeien. Zorg ervoor dat de plant genoeg licht en lucht krijgt om gezond te blijven.

  Mandevilla laxa groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. In de schaduw zal de plant minder bloemen produceren en mogelijk minder goed groeien. Het is daarom aan te raden om de plant te plaatsen op een plek waar het voldoende zonlicht krijgt.

  Tuinplanten zoals de Mandevilla laxa hebben gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Check regelmatig of de grond al droger begint te worden voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Het is een waardevolle toevoeging voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit en het aantrekken van nuttige bestuivers.

  Ja, de plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor kleine insecten en dieren. Al met al kan de plant een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de omgeving.

  Deze plant bloeit voornamelijk in de zomermaanden, van juni tot september. De bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de groeiomstandigheden en de verzorging van de plant.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en regelmatig te bemesten voor optimale groei en bloei. Optimaal is het als de plant minimaal 6 uur per dag zonlicht krijgt.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is het beste om deze plant in de tuin te laten groeien als decoratieve plant.

  De Mandevilla laxa heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is een sierplant die voornamelijk bekend staat om zijn mooie bloemen en klimmende groeiwijze. Het wordt vaak gebruikt in tuinen en op terrassen vanwege zijn decoratieve uitstraling.

 • Mandevilla laxa moet regelmatig gesnoeid worden om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en verwijder overtollige groei om de plant gezond te houden. Gebruik scherpe snoeischaar om een strakke en nette afwerking te krijgen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd dat de bladeren nat worden.

  De Mandevilla laxa kan het beste geplant worden in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Een voedzame potgrond met voldoende humus zorgt voor een gezonde groei van de plant.

  Een goed doorlatende bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en vermijd zware kleigrond. Voeg organisch materiaal toe om de kwaliteit van de bodem te verbeteren.

  De Mandevilla laxa gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt, maar vermijd directe middagzon. Ook is het belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Mandevilla laxa dienen in de winter beschermd te worden tegen vorst. Dit kan door de plant te verplaatsen naar een vorstvrije locatie zoals een serre of binnenshuis. Daarnaast kan het helpen om de plant in te pakken met bijvoorbeeld vliesdoek of noppenfolie.

  De plant heeft veel zonlicht nodig en moet regelmatig worden bewaterd, vooral in de zomermaanden. Knip dode bloemen en takken regelmatig weg voor een gezonde groei. Geef de plant in het voorjaar en zomer regelmatig voeding voor een goede bloei.

  Voor tuinplanten zoals Mandevilla laxa is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, van lente tot herfst. Gebruik een evenwichtige meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te bevorderen. Volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie.

  Het is aan te raden om de bodem rondom deze plant te mulchen met organisch materiaal, zoals boomschors of compost. Mulch helpt de grond vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en de temperatuur van de grond te reguleren. Het is belangrijk om de mulch laag niet te dicht bij de stam te leggen om verstikking te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen 5.5 en 7.0 wordt aanbevolen voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel.

  Gebruik een milieuvriendelijk insecticide om mogelijke plagen zoals bladluizen, witte vliegen of spint te bestrijden. Controleer regelmatig de bladeren op tekenen van ongedierte en verwijder indien nodig met de hand. Een regelmatige inspectie en preventieve behandeling kunnen de plant helpen gezond te houden.

 • Omschrijving

  Mandevilla laxa, ook wel Chileense jasmijn genoemd, is een klimplant met glanzende groene bladeren en trompetvormige witte bloemen. De bloemen verspreiden een heerlijk zoete geur en bloeien van lente tot herfst, waardoor ze een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin of patio. De plant kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw en heeft regelmatig water nodig om te blijven bloeien. Mandevilla laxa is een snelgroeiende plant die regelmatig gesnoeid moet worden om in toom te worden gehouden en te voorkomen dat hij andere planten overwoekert. Deze plant trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor hij niet alleen mooi is om naar te kijken, maar ook bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.