Nyssa sylvatica

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Nyssa sylvatica, ook bekend als de zwarte tupelo of zwarte tupeloboom, is een inheemse boomsoort in Noord-Amerika. Deze boom kan wel 25-30 meter hoog worden en heeft een slanke, kegelvormige kroon. In de herfst verandert het blad van groen naar felrood, oranje en paars, wat zorgt voor een spectaculair kleurenspektakel. Nyssa sylvatica gedijt het beste in vochtige, zure bodems en doet het goed in zowel volle zon als halfschaduw. De boom staat bekend om zijn aantrekkingskracht op bijen, vlinders en vogels vanwege de nectar en zaden die hij produceert.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nyssa sylvatica is een bladverliezende plant. Tijdens de herfst verkleuren de bladeren naar rood en paars voordat ze afvallen. Deze plant behoort tot de categorie van de bladverliezende tuinplanten.

  Nyssa sylvatica is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en bemesten in het groeiseizoen. Snoeien is slechts af en toe nodig.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen, met voldoende licht en lucht. Planten die te dicht op elkaar staan, kunnen concurrentie hebben om voedingsstoffen en water. Het is belangrijk om de aanbevolen afstand tussen planten in acht te nemen bij het planten in de tuin.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke plant die zich goed aanpast aan verschillende lichtomstandigheden. Zorg wel voor voldoende vocht en voedingsstoffen in de grond.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, maar dit kan variëren afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid neerslag. Het is belangrijk om te controleren of de grond tussen gietbeurten door opdroogt om te voorkomen dat de plant te nat staat. Geef liever wat minder water dan te veel.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat hij nectar en stuifmeel biedt voor insecten en vogels, en ook schuilplaatsen en voedselbronnen voor verschillende dieren kan bieden. Planten die goed zijn voor biodiversiteit stimuleren een gezonde ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer twee weken.

  Deze plant kan uitstekend tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Plaats de plant op een zonnige plek in de tuin voor het beste resultaat.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar voor mensen en worden soms in jam en desserts verwerkt. Het is echter belangrijk om de juiste rijpheid van de vruchten te controleren voordat je ze consumeert. Wees voorzichtig met het consumeren van grote hoeveelheden, omdat het spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

  Ja, Nyssa sylvatica heeft de eigenschap om geluid te dempen vanwege de dichte bladerkroon en de mogelijkheid om geluidstrillingen te absorberen. Het kan daarom een bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluid. Het kan daarom een positief effect hebben op geluidsdemping in de tuin.

 • Snoei de plant in de late winter of vroege lente om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode takken en dun de struik uit om de luchtcirculatie te verbeteren. Snoei niet te diep in het oude hout om bloei te bevorderen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken.

  Voor de tuinplant Nyssa sylvatica is het belangrijk om vochtige, zure en goed doorlatende potgrond te gebruiken. Vermijd grond die te compact is en zorg ervoor dat de pot goede afwateringsgaten heeft. Het regelmatig controleren van de vochtigheid van de grond en het bijmesten tijdens het groeiseizoen kan helpen bij een gezonde groei van de plant.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde tot zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en vrij is van compacte en zoute grond. Het is ook aan te raden om regelmatig te mulchen om de bodemkwaliteit te behouden.

  Deze plant houdt van een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Het liefst staat hij in vochtige, zure grond. Zorg voor een beschutte plek uit de wind.

  In de winter kan het helpen om de plant te beschermen door mulch rond de basis aan te brengen. Dit helpt bij het vasthouden van vocht en beschermt de wortels tegen vorst. Een beschermende laag van bladeren of stro kan ook nuttig zijn om de plant te beschermen tegen koude temperaturen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in vochtige, zure grond. Snoei indien nodig in de late winter of vroege lente om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Bescherm de wortels met een laag mulch om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen.

  De Tuinplanten hebben niet veel bemesting nodig, maar kunnen in het voorjaar wat organische meststoffen krijgen om de groei te stimuleren. Gebruik een meststof die specifiek is ontwikkeld voor Tuinplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

  Mulch is belangrijk voor het beschermen van de wortels en het vasthouden van vocht in de grond. Het kan ook helpen bij het onderdrukken van onkruid en het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem. Mulch moet worden aangebracht met een laag van ongeveer 5-10 centimeter rond de basis van de plant.

  De zuurgraad van de bodem waar deze plant gedijt, dient neutraal tot licht zuur te zijn. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en een goede drainage heeft. Het toevoegen van organisch materiaal kan de groei en bloei van deze plant bevorderen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, adviseren wij regelmatig controleren op bladluizen, spint, en zorgen voor een goede luchtcirculatie. Indien nodig kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden geïntroduceerd om plagen te verminderen. Het is ook aan te raden om dode bladeren en plantenresten regelmatig te verwijderen om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Nyssa sylvatica, ook bekend als de zwarte tupelo of zwarte tupeloboom, is een inheemse boomsoort in Noord-Amerika. Deze boom kan wel 25-30 meter hoog worden en heeft een slanke, kegelvormige kroon. In de herfst verandert het blad van groen naar felrood, oranje en paars, wat zorgt voor een spectaculair kleurenspektakel. Nyssa sylvatica gedijt het beste in vochtige, zure bodems en doet het goed in zowel volle zon als halfschaduw. De boom staat bekend om zijn aantrekkingskracht op bijen, vlinders en vogels vanwege de nectar en zaden die hij produceert.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.