Olea europaea

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Olea europaea, ook wel bekend als de olijfboom, is een groenblijvende boom die vaak wordt gekweekt vanwege zijn vruchten, de olijven. De boom kan een indrukwekkende leeftijd bereiken en heeft een kenmerkende grijsbruine schors. De olijfboom gedijt goed in warme, mediterrane klimaten en heeft weinig water nodig. De bladeren van de Olea europaea zijn smal en zilverachtig groen van kleur. Naast het produceren van olijven wordt de olijfboom ook vaak gebruikt als sierboom vanwege zijn elegante uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De plant blijft dus groen, zelfs in de winter.

  De plant is winterhard tot -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te plaatsen tijdens de wintermaanden.

  Deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en houd de grond goed vochtig. Snoei indien nodig om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  De plant heeft minimaal een ruimte nodig van ongeveer 2 meter bij 2 meter om goed te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Houd ook rekening met de groei van de wortels onder de grond.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon en zal minder goed gedijen in de schaduw. Het heeft veel zonlicht nodig om gezond te groeien en vruchten te produceren. Plaats de plant op een plek waar het minimaal 6 uur zonlicht per dag ontvangt.

  De plant heeft matig water nodig en moet worden bewaterd wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Over het algemeen heeft de plant één keer per week water nodig. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te veel water krijgt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

  Ja, "Olea europaea" is zowel vlinder- als bijenlokkend. Het heeft kleine bloemen die deze bestuivers aantrekken vanwege de nectar die ze produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege zijn aantrekkingskracht op deze nuttige insecten.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het een bron van voedsel en schuilplaats biedt voor verschillende diersoorten. Daarnaast draagt het bij aan de diversiteit van planten in de tuin en stimuleert het de aanwezigheid van nuttige insecten.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige en warme plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt om olijfolie van te maken. De bladeren van de plant worden soms ook verwerkt in gerechten zoals dolma's.

  Ja, de plant heeft dikke bladeren die geluid kunnen dempen. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. Het is echter geen officieel erkende geluidsdempende plant.

 • De plant moet jaarlijks gesnoeid worden om de vorm te behouden en de productie van vruchten te stimuleren. Snoei in het late voorjaar of de vroege zomer, nadat het risico op vorst voorbij is. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten dringen.

  De Tuinplant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water bij de wortels en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmelvorming te voorkomen.

  De Olea europaea gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt bemest om de plant gezond te houden. Controleer regelmatig of de potgrond voldoende vochtig is en geef water indien nodig.

  De Tuinplanten prefereert een goed doorlatende bodem met een neutrale tot licht zure pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en voldoende vocht vasthoudt. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen uit de bodem.

  De standplaats van deze plant is het liefst in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en bij voorkeur kalkhoudend. Deze plant staat graag beschut tegen harde wind.

  Om te voorkomen dat de plant beschadigd raakt tijdens de winter, is het belangrijk om de wortels te beschermen met een dikke laag mulch. Daarnaast kan een beschermlaag van jute of speciale winterhoezen worden gebruikt om de takken te beschermen tegen vorst. Het is handig om de plant op een beschutte plek te plaatsen om de winterkoude zoveel mogelijk te vermijden.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, maar vermijd dat de wortels te nat worden. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Geef de plant in het voorjaar en najaar voeding om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij een regelmatige bemesting met organische meststoffen in het voorjaar en de zomer. Een gebalanceerde meststof met een hoog kaliumgehalte wordt aanbevolen voor een goede vruchtontwikkeling. Overdrijf echter niet met de bemesting, dit kan leiden tot een teveel aan bladgroei in plaats van vruchtvorming.

  Mulch is een laag organisch materiaal die rond de plant wordt gelegd om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grond te voeden. Het kan bestaan uit compost, bladeren, houtsnippers of stro. Mulch beschermt de wortels van planten tegen koude temperaturen en kan helpen bij het voorkomen van erosie.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Te zure of te basische bodems kunnen leiden tot voedingsproblemen en groeivertraging.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kan gebruik gemaakt worden van diverse natuurlijke methoden, zoals het besproeien met een mengsel van water en groene zeep. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld roofdieren ingezet worden om de schadelijke insecten te bestrijden. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op tekenen van ongedierte, zodat eventuele plagen snel aangepakt kunnen worden.

 • Omschrijving

  Olea europaea, ook wel bekend als de olijfboom, is een groenblijvende boom die vaak wordt gekweekt vanwege zijn vruchten, de olijven. De boom kan een indrukwekkende leeftijd bereiken en heeft een kenmerkende grijsbruine schors. De olijfboom gedijt goed in warme, mediterrane klimaten en heeft weinig water nodig. De bladeren van de Olea europaea zijn smal en zilverachtig groen van kleur. Naast het produceren van olijven wordt de olijfboom ook vaak gebruikt als sierboom vanwege zijn elegante uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.