Osmanthus heterophyllus 'Purpureus'

Osmanthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Osmanthus heterophyllus 'Purpureus' is een groenblijvende plant met leerachtige, ovale bladeren die paarsachtig rood van kleur zijn. De plant kan uitgroeien tot een compacte struik of kleine boom en bloeit in de herfst met geurende, kleine witte bloemen. Het blad van deze plant is donkergroen met een opvallende paarse tint, wat zorgt voor een decoratief effect in de tuin. 'Purpureus' is een winterharde plant die goed gedijt in de zon tot halfschaduw en goed bestand is tegen droogte. Deze plant is een aanwinst voor elke tuin vanwege zijn opvallende bladkleur en geurige bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te planten tijdens koude winters.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij vereist weinig snoei en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Het is een sterke en veerkrachtige plant die weinig speciale zorg nodig heeft.

  Voor deze plant is het ideaal om ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte om zich heen te hebben. Hierdoor kan hij goed groeien en zich ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht bij de plant kan komen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter presteren dan in de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende vocht te geven en te zorgen voor een goed doorlatende grond. Ook zal de bladkleur in de schaduw intenser zijn dan in de zon.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar zorg ervoor dat de wortels niet te nat worden. Over het algemeen is 1-2 keer per week water geven voldoende.

  Ja, de plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de geurige bloemen en nectar die ze produceren. Het kan bijen en vlinders aantrekken naar jouw tuin.

  Osmanthus heterophyllus 'Purpureus' is een goede plant voor biodiversiteit, omdat het bloemen produceert die bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast biedt het blad van deze plant schuilplaatsen voor kleine dieren en insecten. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan dus bijdragen aan een gezondere en diversere leefomgeving voor verschillende soorten flora en fauna.

  De plant bloeit van september tot november en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme periodes. Zorg voor voldoende water en bescherm de plant tegen uitdroging.

  Nee, de bladeren van de plant zijn niet eetbaar en worden over het algemeen niet geconsumeerd. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek als eetbaar worden aangeduid. Het is verstandig om contact op te nemen met een expert voordat u planten consumeert.

  Ja, sommige soorten tuinplanten kunnen geluid dempen door geluidsgolven te absorberen en te reflecteren. Dit kan helpen om geluidshinder in de omgeving te verminderen. Het is echter belangrijk om te weten dat de mate van geluidsisolatie kan variëren afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de plant.

 • De Osmanthus heterophyllus 'Purpureus' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar na de bloei om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder dode, beschadigde of ongewenste takken en licht de plant indien nodig uit voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om eventuele beschadigingen aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziektes te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat, en geef de plant regelmatig voeding tijdens het groeiseizoen. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar om de groei te bevorderen.

  De bodemkwaliteit voor deze tuinplant moet goed doorlatend en licht zuur tot neutraal zijn. Zorg voor een rijke grond met voldoende organisch materiaal om de groei en bloei te stimuleren. Vermijd te natte grond, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant gedijt het best op een beschutte plek in de zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen koude wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of een beschermhoes te gebruiken. Zorg ervoor dat de plant tijdens vorstperiodes goed beschermd is om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek neer te zetten tijdens de koudere maanden.

  De plant dient regelmatig gesnoeid te worden om een compacte vorm te behouden. Zorg voor een goed doorlatende bodem en geef in droge periodes voldoende water. Eventueel kan in het voorjaar wat mest worden gegeven voor een gezonde groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond en goed te groeien. Het is belangrijk om een evenwichtige meststof te gebruiken die geschikt is voor tuinplanten. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar en najaar te bemesten volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen wordt aanbevolen voor deze plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of houtsnippers en breng een laag aan rond de basis van de plant. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam ligt om rotting te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem moet neutraal tot licht zuur zijn voor optimale groei. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0 wordt aanbevolen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je overwegen om regelmatig de bladeren te inspecteren op tekenen van insecten zoals bladluizen of spint. Dit kan voorkomen dat het ongedierte zich verder verspreidt en schade aanricht aan de plant. Indien nodig kun je de insecten handmatig verwijderen of biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

 • Omschrijving

  Osmanthus heterophyllus 'Purpureus' is een groenblijvende plant met leerachtige, ovale bladeren die paarsachtig rood van kleur zijn. De plant kan uitgroeien tot een compacte struik of kleine boom en bloeit in de herfst met geurende, kleine witte bloemen. Het blad van deze plant is donkergroen met een opvallende paarse tint, wat zorgt voor een decoratief effect in de tuin. 'Purpureus' is een winterharde plant die goed gedijt in de zon tot halfschaduw en goed bestand is tegen droogte. Deze plant is een aanwinst voor elke tuin vanwege zijn opvallende bladkleur en geurige bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.