Paeonia delavayi

Paeonia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Paeonia delavayi, ook wel bekend als de boompioen, is een grote, langlevende plant die inheems is in China en Myanmar. Deze plant kan een hoogte bereiken van 1 tot 2 meter en heeft opvallende, rode bloemen met een geel centrum. De bloemen van de Paeonia delavayi hebben een subtiele zoete geur en bloeien in de lente. De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Na de bloei ontwikkelt de Paeonia delavayi grote zaaddozen die ook een decoratief element kunnen zijn in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de winter en is dus niet groenblijvend. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of stro.

  Deze plant vereist matig onderhoud, met regelmatig water geven en ondersteuning voor de bloemen. Het is belangrijk om de plant jaarlijks te bemesten en te snoeien voor optimale groei. Over het algemeen gedijt deze plant goed in de tuin met de juiste zorg en aandacht.

  De plant heeft ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten en obstakels. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het kiezen van een geschikte locatie.

  "Paeonia delavayi" groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant minstens 4-6 uur per dag zonlicht krijgt voor optimale groei. In de schaduw kan de bloei minder uitbundig zijn.

  Tuinplanten zoals Paeonia delavayi hebben gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te verzadigen om wortelrot te voorkomen. Het is slim om regelmatig te controleren of de grond nog vochtig genoeg is.

  Ja, deze plant is zowel vlinder- als bijenlokkend dankzij zijn mooie bloemen en nectarrijke geur. Het is een favoriete keuze voor tuiniers die graag deze vriendelijke insecten willen aantrekken naar hun tuin. Planten zoals deze dragen bij aan de biodiversiteit en het ecosysteem in de tuin.

  Paeonia delavayi draagt bij aan de biodiversiteit door zijn bloemen die insecten aantrekken voor bestuiving. De plant zorgt voor een gevarieerd ecosysteem in de tuin en biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Het creëert een gezonde en evenwichtige omgeving voor planten en dieren.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het consumeren van delen van de plant kan leiden tot vergiftiging. Het wordt aanbevolen om de plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, de bladeren en bloemen van deze plant kunnen geluid absorberen en helpen dus bij het dempen van geluid in de omgeving waar ze groeien. Het planten van meerdere exemplaren kan bijdragen aan een betere geluidsdemping in de tuin of buitenruimte. Het effect is echter beperkt en hangt af van andere factoren zoals de dichtheid van de planten.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om infecties te voorkomen.

  Deze plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef de plant bij voorkeur water aan de voet om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de beste groeiresultaten heeft deze plant goede doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat. Gebruik bij voorkeur potgrond die geschikt is voor tuinplanten.

  De plant heeft voorkeur voor goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg voor een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5. Vermijd natte en zure grond.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Plant de Paeonia delavayi in de lente of herfst voor optimale groei.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door mulch of bladeren rond de basis van de plant aan te brengen. Het is ook belangrijk om de plant te beschermen tegen sterke wind en overmatig vocht in de winter. De plant kan gevoelig zijn voor vorstschade, dus extra zorg tijdens de winter is essentieel.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden om de bloei te bevorderen en de vorm van de plant te behouden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en zorg voor voldoende voedingsstoffen in de grond. Verwijder dode bloemen en bladeren om de plant gezond te houden.

  Voor Tuinplanten gebruik je een universele meststof met een hoog kaliumgehalte in het voorjaar. Geef de plant alleen mest bij als de grond arm is. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemvorming.

  Mulchen is gunstig voor de plant omdat het de bodem vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de grondtemperatuur reguleert. Het organische materiaal dat wordt gebruikt moet licht en luchtig zijn, zoals compost, bladeren of stro. Het wordt in een dikke laag rond de plant aangebracht, maar niet direct tegen de stengels.

  De Tuinplanten is dol op zure grond. De ideale pH-waarde voor deze planten ligt tussen de 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en bloemen te inspecteren op eventuele plagen. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten kan helpen bij het voorkomen van schade door ongedierte. Daarnaast is het ook goed om de plant regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende water, zodat deze sterk en gezond blijft en beter bestand is tegen aanvallen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Paeonia delavayi, ook wel bekend als de boompioen, is een grote, langlevende plant die inheems is in China en Myanmar. Deze plant kan een hoogte bereiken van 1 tot 2 meter en heeft opvallende, rode bloemen met een geel centrum. De bloemen van de Paeonia delavayi hebben een subtiele zoete geur en bloeien in de lente. De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en heeft voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Na de bloei ontwikkelt de Paeonia delavayi grote zaaddozen die ook een decoratief element kunnen zijn in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.