Parthenocissus henryana

Parthenocissus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Parthenocissus henryana, ook wel Chinese wilde wingerd genoemd, is een klimplant met opvallende, driehoekige bladeren die een prachtige groen met zilverachtige tekening hebben. In de herfst verkleuren de bladeren naar een mix van rood, oranje en paars, wat zorgt voor een spectaculaire vertoning. Deze plant groeit snel en hecht zich met behulp van zuignappen aan muren en schuttingen. Parthenocissus henryana gedijt goed op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een ideale plant voor het bedekken van een muur of pergola en trekt vlinders en andere insecten aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Parthenocissus henryana is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant verkleuren in de herfst naar rood en paars voordat ze uiteindelijk afvallen. Het is dus een bladverliezende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst, vooral in strenge winters. Een beschutte standplaats kan helpen om de plant te beschermen tegen kou.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en standplaatsen. Regelmatig snoeien kan wel nodig zijn om de groei onder controle te houden.

  Parthenocissus Henryana heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Het is een klimplant die ondersteuning nodig heeft, dus een stevig hekwerk of een muur is ideaal. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de plant om zich uit te breiden en genoeg zonlicht krijgt.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en verdraagt zelfs diepe schaduw. Het is een ideale plant voor donkere plekken in de tuin. Zorg wel voor voldoende vochtige grond.

  Parthenocissus henryana heeft regelmatig water nodig, ongeveer 1-2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te nat blijft. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid.

  Ja, deze plant trekt vlinders aan met zijn bloemen, die een grote nectarbron vormen. Het trekt echter geen bijen aan, omdat ze geen stuifmeel leveren. Het is een waardevolle toevoeging aan elke tuin voor vlinderliefhebbers.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door verschillende soorten insecten, zoals vlinders, bijen en lieveheersbeestjes aan te trekken. Ook biedt de plant beschutting en voedsel aan vogels. Het zorgt voor een gevarieerde en natuurlijke omgeving in de tuin.

  De Tuinplant bloeit in de maanden juli en augustus en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon, maar prefereert wellicht een plekje met wat schaduw op het heetst van de dag. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme en droge periodes. Over het algemeen gedijt deze plant goed in zowel zonnige als halfschaduwrijke omgevingen.

  Nee, de bladeren en vruchten van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het behoort tot de categorie sierplanten voor in de tuin en wordt niet gekweekt voor consumptie. Het is belangrijk om geen planten te eten zonder zeker te weten of ze veilig zijn voor consumptie.

  Ja, de Parthenocissus henryana heeft de eigenschap om geluidsdempend te zijn vanwege het dichte bladerdek en de klimmende groeiwijze. Deze eigenschap maakt het een geschikte plant voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Parthenocissus henryana kan het beste gesnoeid worden in de late winter of het vroege voorjaar. Snoei dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot gewenste hoogte om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de plant niet te veel gesnoeid wordt, aangezien dit de bloei kan belemmeren.

  De Parthenocissus henryana heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water in de ochtend om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de Parthenocissus henryana is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Kies voor een grondsoort die rijk is aan voedingsstoffen en zorg voor voldoende drainage in de pot. Het regelmatig controleren van de vochtigheid van de grond is ook aan te raden.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend en vruchtbaar zijn. Het liefst groeit deze plant in een vochtige bodem. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is.

  Parthenocissus henryana gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Deze klimplant kan zowel tegen een muur als op een pergola geplant worden.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Dit kan bijvoorbeeld door de plant af te dekken met stro, bladeren of jute. Ook kan het helpen om de plant tegen een muur te planten voor extra bescherming.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig, snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de grond te nat blijft staan. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een goede groei.

  Tuinplanten reageren goed op bemesting. Gebruik een organische meststof in het voorjaar en zomer om de groei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en een verminderde bloei.

  Mulch is goed voor de tuinplanten omdat het de bodem vochtig houdt, onkruid helpt onderdrukken en de grond beschermt tegen temperatuurschommelingen. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals bladeren, compost of houtsnippers. Het wordt meestal aangebracht in het voorjaar en najaar.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor Tuinplanten ligt tussen de 6 en 7 pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken met behulp van kalk of zwavel. Een goede zuurgraad zorgt ervoor dat de planten optimaal voedingsstoffen kunnen opnemen en gezond kunnen groeien.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan het helpen om regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op eventuele insecten. Ook kan het nuttig zijn om natuurlijke vijanden van ongedierte aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast kan het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen effectief zijn.

 • Omschrijving

  Parthenocissus henryana, ook wel Chinese wilde wingerd genoemd, is een klimplant met opvallende, driehoekige bladeren die een prachtige groen met zilverachtige tekening hebben. In de herfst verkleuren de bladeren naar een mix van rood, oranje en paars, wat zorgt voor een spectaculaire vertoning. Deze plant groeit snel en hecht zich met behulp van zuignappen aan muren en schuttingen. Parthenocissus henryana gedijt goed op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een ideale plant voor het bedekken van een muur of pergola en trekt vlinders en andere insecten aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.