Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii

Parthenocissus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii is een klimplant die tot de wingerdfamilie behoort en vaak wordt gebruikt om muren en schuttingen te bedekken. Deze variëteit heeft prachtige bladeren die in de herfst verkleuren naar rood, oranje en paars. Het is een winterharde plant die goed gedijt op zonnige tot halfschaduwrijke plekken. De plant kan een hoogte van 10 tot 20 meter bereiken en heeft hechtwortels waarmee hij zich aan oppervlakken kan vasthouden. Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii is een populaire keuze voor het creëren van een groene muur in tuinen en op gevels.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de herfst zijn bladeren verliest. Het is een populaire keuze vanwege zijn prachtige rode herfstkleuren.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is dus bestand tegen koude temperaturen en kan goed overleven in ons klimaat. Het is een geschikte tuinplant die goed gedijt in matig koude winters.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig snoeien om de groei te controleren en de plant gezond te houden is wel aan te raden.

  Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii heeft minimaal 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen strekken en te klimmen. Plant de Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii op een zonnige plek met goed doorlatende grond.

  Ja, deze plant gedijt goed in de schaduwrijke omgeving. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden tuinplant die goed kan groeien zonder direct zonlicht. De Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii heeft weinig zonlicht nodig om goed te gedijen.

  De Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht vochtig blijft. Het is belangrijk dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  Ja, Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het kan dienen als voedselbron voor deze insecten en bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het voedsel en schuilplaatsen biedt voor insecten, vogels en kleine dieren. Daarnaast trekt het verschillende soorten vlinders aan en bevordert het de diversiteit van planten in de tuin.

  De Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii bloeit in de maanden juni en juli. De bloeiperiode duurt doorgaans ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve klimplant in de tuin en niet geschikt voor consumptie. Het wordt afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempende werking dankzij de dichte begroeiing en het blad dat geluid kan absorberen. Het is daarom een goede keuze voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het late najaar of de winter, wanneer de bladeren zijn gevallen. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei om de vorm en grootte van de plant te behouden. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water bij de wortels en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmelziekten te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze houden van goed doorlatende potgrond met een licht zure pH. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor klimplanten.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en het liefst vochtig maar niet te nat. Klei- of leemgrond is het meest geschikt, met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig wordt. Zorg voor voldoende ruimte voor de plant om te klimmen of te groeien.

  In de winter kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorst en koude wind. Dit kan bijvoorbeeld door de plant af te dekken met een laag stro of bladeren. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven.

  Deze klimplant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in vruchtbare, goed doorlatende grond. Snoei in het voorjaar om de groei te bevorderen en zorg voor voldoende water tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken die langzaam vrijkomen. Deze planten hebben niet veel voeding nodig, maar regelmatige bemesting zal de groei en bloei bevorderen. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de basis van de plant, en vermijd bemesting direct op de bladeren.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, waardoor de plant minder vaak water nodig heeft. Het beschermt ook de wortels tegen extreme temperaturen en voorkomt onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de wortels te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen preventieve maatregelen worden genomen zoals regelmatig controleren op plagen en het verwijderen van aangetaste delen. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of biologische insecticiden worden gebruikt. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door de juiste verzorging en regelmatig water te geven.

 • Omschrijving

  De Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii is een klimplant die tot de wingerdfamilie behoort en vaak wordt gebruikt om muren en schuttingen te bedekken. Deze variëteit heeft prachtige bladeren die in de herfst verkleuren naar rood, oranje en paars. Het is een winterharde plant die goed gedijt op zonnige tot halfschaduwrijke plekken. De plant kan een hoogte van 10 tot 20 meter bereiken en heeft hechtwortels waarmee hij zich aan oppervlakken kan vasthouden. Parthenocissus quinquefolia var. engelmannii is een populaire keuze voor het creëren van een groene muur in tuinen en op gevels.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.