Gaultheria mucronata

Gaultheria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gaultheria mucronata, ook bekend als bergthee, is een groenblijvende struik uit de heidefamilie. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en kleine, witte bloemen die zich ontwikkelen tot rode bessen. De rode bessen zijn eetbaar en hebben een lichte, zoetzure smaak die doet denken aan cranberry's. Gaultheria mucronata gedijt goed in vochtige, zure bodems en is populair vanwege zijn decoratieve waarde in tuinen en als bodembedekker. De plant wordt vaak gebruikt in bloemstukken en kerstdecoraties vanwege de aantrekkelijke rode bessen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Gaultheria mucronata is groenblijvend. De plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, wat zorgt voor een constant groen en levendig uiterlijk in de tuin. Deze eigenschap maakt het een populaire keuze voor tuinbeplanting, vooral in koudere klimaten.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Gaultheria mucronata is een goede keuze voor in de tuin vanwege zijn winterhardheid.

  De Gaultheria mucronata is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig zorg. De plant gedijt goed in zowel de zon als in de schaduw en heeft een matige waterbehoefte. Het is een mooie toevoeging aan de tuin.

  Gaultheria mucronata heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig in de tuin. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden. Planten kunnen dicht op elkaar worden geplaatst voor een dichtere uitstraling.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs wat zonlicht verdragen. Het is belangrijk dat de grond vochtig en goed doorlatend is. In de volle schaduw kan de plant wat minder bloemen produceren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in een te natte omgeving staan. Over het algemeen is het aan te raden om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, de plant Gaultheria mucronata is vlinderlokkend en trekt bijen aan. De bloemen hebben een aantrekkelijke geur en kleur voor deze bestuivers. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om insecten aan te trekken.

  "Gaultheria mucronata" draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers en het bieden van voedsel voor vogels. De plant zorgt voor variatie in de tuin en creëert een gezonde leefomgeving voor verschillende dieren. Het is daarom een goede keuze voor een biodiverse tuin.

  De plant bloeit vanaf mei tot en met juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon, maar heeft ook graag wat schaduw op zijn bladeren. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Over het algemeen gedijt deze plant goed in zowel volle zon als halfschaduw.

  De bessen van deze plant zijn eetbaar, ze hebben een zoete smaak en kunnen vers gegeten worden of verwerkt worden in jam of desserts. Het is belangrijk om zeker te weten dat de plant niet behandeld is met pesticiden voordat je de bessen consumeert. Let op: niet alle delen van de plant zijn eetbaar, dus wees voorzichtig met wat je consumeert.

  Ja, de Gaultheria mucronata heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte begroeiing en het dikke bladerdek. Hierdoor kan het geluid enigszins worden geabsorbeerd en verminderd. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om jaarlijks na de bloei dode takken te verwijderen. Verwijder ook ongewenste scheuten om de vorm en groei van de plant te bevorderen. Snoei de plant lichtjes om de compacte groei te behouden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef de plant bij voorkeur water bij de wortels en vermijd dat het blad nat wordt.

  De plant gedijt het best in lichtzure potgrond die goed doorlatend is. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Gebruik eventueel een voedingssupplement speciaal voor zuurminnende planten.

  De Gaultheria mucronata gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende zure grond. De bodem moet rijk zijn aan organisch materiaal en niet te compact. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op de vochtigheid en de pH-waarde van de bodem.

  De Gaultheria mucronata gedijt het beste op een zure grond in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de plant te beschermen tegen de koude wintermaanden is het aan te raden om een laag mulch of stro rond de wortels aan te brengen. Ook kan een beschermende winterhoes over de plant worden geplaatst. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei dode takken in het voorjaar om de vorm te behouden. Voeg een mulchlaag toe om de plant te beschermen tegen koude temperaturen.

  Tuinplanten zoals deze hebben voornamelijk behoefte aan een bemesting met organische meststoffen in het voorjaar. Gebruik hiervoor bij voorkeur een langzaamwerkende meststof om een geleidelijke afgifte van voedingsstoffen te garanderen. Let op dat de meststof niet teveel stikstof bevat, wat kan leiden tot te veel bladgroei ten koste van bloemvorming.

  Mulchen helpt om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het beschermt ook de wortels tegen vorst in de winter. Gebruik organische mulch zoals compost of houtsnippers rondom de plant.

  De plant gedijt het beste in zure grond, met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6. Een zure bodem zorgt ervoor dat de plant alle benodigde voedingsstoffen kan opnemen en gezond kan groeien. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld meststoffen of kalk.

  Het beste is om regelmatig de plant te controleren op mogelijke plagen, zoals luizen of spint. Indien nodig kunnen deze plagen handmatig worden verwijderd of bestreden met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende licht en voedingsstoffen.

 • Omschrijving

  Gaultheria mucronata, ook bekend als bergthee, is een groenblijvende struik uit de heidefamilie. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en kleine, witte bloemen die zich ontwikkelen tot rode bessen. De rode bessen zijn eetbaar en hebben een lichte, zoetzure smaak die doet denken aan cranberry's. Gaultheria mucronata gedijt goed in vochtige, zure bodems en is populair vanwege zijn decoratieve waarde in tuinen en als bodembedekker. De plant wordt vaak gebruikt in bloemstukken en kerstdecoraties vanwege de aantrekkelijke rode bessen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.