Phormium tenax

Phormium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Phormium tenax, ook bekend als Nieuw-Zeelandse vlas, is een overblijvende plant met lange, smalle bladeren die rechtopstaand groeien. De bladeren kunnen variëren in kleur van groen tot roodachtig of bont gestreept. Deze plant kan tot wel 2 meter hoog worden en bloeit in de zomer met opvallende bloemen in tinten van geel, oranje of rood. Het is een sterke en gemakkelijk te verzorgen plant die goed gedijt in zowel zonlicht als halfschaduw. Phormium tenax wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen of als borderplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door.

  Phormium tenax is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het kan over het algemeen goed tegen koude temperaturen en kan in de meeste Nederlandse tuinen gedijen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens extreme vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het enige wat nodig is, is regelmatig water geven en de uitgebloeide bloemen verwijderen. Phormium tenax kan goed gedijen in zowel zonlicht als halfschaduw.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen, dus het is raadzaam om hem op minstens 1 meter afstand van andere planten te planten. Ook heeft de plant voldoende ruimte nodig om zijn wortels uit te spreiden, dus een ruim plantgat is aan te raden. Houd rekening met de grootte van de plant wanneer hij volgroeid is en plant hem op een geschikte afstand van muren of andere obstakels.

  De tuinplant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en kan minder goed in de schaduw groeien. Ze hebben licht nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, tenzij de grond droog aanvoelt. In de winter kan de frequentie van water geven verminderd worden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Phormium tenax draagt bij aan de biodiversiteit door bijen en vlinders aan te trekken met zijn nectarrijke bloemen en dienen als schuilplaats voor kleine dieren. Daarnaast zorgt de plant voor structuur in de tuin, waardoor verschillende soorten flora en fauna zich kunnen nestelen. Het is dus zeker goed voor de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei kan tot 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens hete zomerdagen. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig en is zeer winterhard.

  Nee, de plant Phormium tenax is niet eetbaar. Het wordt meestal gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege de opvallende bladeren. Het is niet geschikt om te consumeren.

  Ja, de Phormium tenax plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege het dichte bladerdek dat geluid kan absorberen. Dit maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Phormium tenax kan in het voorjaar gesnoeid worden door oude, dorre bladeren weg te knippen. Verwijder tevens eventuele bloemstengels om de plant gezond te houden. Pas op voor de scherpe randen van de bladeren tijdens het snoeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Het is aan te raden om de plant 's ochtends water te geven.

  Potgrond is essentieel voor de gezonde groei van deze plant. Het is belangrijk om te kiezen voor goed doorlatende potgrond voor tuinplanten. Het regelmatig vervangen van de potgrond kan ook bijdragen aan de gezondheid van de plant.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed gedraineerd zijn en bij voorkeur rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Phormium tenax gedijt het beste in vruchtbare grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde.

  Zorg voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met vruchtbare, goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond en te veel direct zonlicht, vooral in warme klimaten. Deze plant groeit het beste in een beschutte, windvrije omgeving.

  Tuinplanten die niet winterhard zijn, zoals de Phormium tenax, kunnen baat hebben bij winterbescherming. Dit kan bestaan uit het bedekken met vliesdoek, stro of bladeren om de plant te beschermen tegen vorstschade. Zorg er daarnaast voor dat de plant in een beschutte positie staat en niet te veel blootgesteld wordt aan wind.

  De plant moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en voeg compost toe om de grond vruchtbaar te houden. Plaats de plant op een zonnige locatie en snoei indien nodig de uitgebloeide bloemstengels weg.

  Tuinplanten zoals Phormium tenax hebben in het voorjaar behoefte aan bemesting, bij voorkeur met organische meststoffen. Dit zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant. Geef de plant geen teveel mest, dit kan schade veroorzaken.

  Mulchen is gunstig voor deze plant, het helpt de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors als mulch-laag rond de basis van de plant.

  Deze plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Een bodemtest kan helpen om de exacte zuurgraad van de bodem te achterhalen en eventuele aanpassingen te maken indien nodig. Het is belangrijk om de bodem goed voor te bereiden voordat de plant wordt geplant om optimale groeiomstandigheden te garanderen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op ongedierte, zoals bladluizen en spint. Deze kunnen worden bestreden met natuurlijke vijanden of milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Bij een ernstige plaag is het mogelijk om de plant te behandelen met een chemisch bestrijdingsmiddel, volg altijd de instructies op de verpakking.

 • Omschrijving

  Phormium tenax, ook bekend als Nieuw-Zeelandse vlas, is een overblijvende plant met lange, smalle bladeren die rechtopstaand groeien. De bladeren kunnen variëren in kleur van groen tot roodachtig of bont gestreept. Deze plant kan tot wel 2 meter hoog worden en bloeit in de zomer met opvallende bloemen in tinten van geel, oranje of rood. Het is een sterke en gemakkelijk te verzorgen plant die goed gedijt in zowel zonlicht als halfschaduw. Phormium tenax wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen of als borderplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.