Photinia x fraseri

Photinia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Photinia x fraseri, ook wel glansmispel genoemd, is een mooie groenblijvende struik met glanzende, ovale bladeren die rood uitlopen en later donkergroen worden. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen die gevolgd worden door rode bessen in de zomer. Deze struik kan uitgroeien tot een compacte haag of als solitaire plant in de tuin geplaatst worden. Photinia x fraseri is gemakkelijk te onderhouden en verdraagt snoei goed. Het is een populaire plant vanwege zijn decoratieve bladkleur en bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, ook in de winter. Hierdoor zorgt de plant voor een constante groene uitstraling in de tuin en biedt het hele jaar door privacy en beschutting.

  Photinia x fraseri is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus over het algemeen goed tegen koude temperaturen in de winter. Het is wel belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water nodig en groeit goed in de zon of halfschaduw. Het snoeien van de plant zorgt ervoor dat hij mooi compact blijft.

  Photinia x fraseri heeft genoeg ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen plant. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten, ongeveer één tot anderhalve meter. De plant groeit het beste in een goed doorlatende grond.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook gedijen in de schaduw met wat minder bloei. Zorg voor voldoende licht en luchtigheid om de groei te bevorderen. In de schaduw kan de plant wat minder snel groeien en bloeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten doorweken. Over het algemeen kan de plant één keer per week water nodig hebben, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivende insecten.

  Ja, de Photinia x fraseri trekt vogels aan met zijn bessen. Het biedt ook schuilplaats aan kleine dieren en insecten. Als gevolg daarvan kan het bijdragen aan de biodiversiteit in uw tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Houd er rekening mee dat jonge planten wat gevoeliger kunnen zijn voor felle zon.

  Nee, de vruchten en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in tuinen vanwege de mooie rode bladeren en witte bloemen. Het is belangrijk om geen delen van de plant te consumeren, aangezien deze giftige stoffen kunnen bevatten.

  Ja, de plant heeft een dichte groei en kan geluiden enigszins dempen door zijn bladeren en takken. Het is echter geen volledig geluidsdempend middel. Andere methoden zoals het plaatsen van geluidsschermen zijn effectiever.

 • Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode, zieke en beschadigde takken en knip lange scheuten terug. Let op dat je niet te diep snoeit, anders kan de bloei verminderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te nat wordt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd bladnatheid om schimmelproblemen te voorkomen.

  Photinia x fraseri groeit het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een mix van potgrond met compost voor optimale groei en bloei.

  Photinia x fraseri gedijt het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg voor een bodem met een neutrale pH-waarde en vermijd te zure of te zware bodems. Een regelmatige toevoeging van organische meststoffen kan de bodemkwaliteit verbeteren en de plant gezond houden.

  Photinia x fraseri gedijt goed op een zonnige tot licht beschaduwde plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en bij voorkeur vochtig blijft. De plant kan goed tegen lichte vorst en is daardoor geschikt voor de Nederlandse tuin.

  Om vorstschade te voorkomen, is het belangrijk om de plant in de winter te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek of noppenfolie. Zorg ervoor dat de wortels goed beschermd zijn door een dikke laag mulch aan te brengen. Het is ook raadzaam om de plant op een beschutte plek in de tuin te plaatsen.

  De plant heeft gemiddeld onderhoud nodig en moet regelmatig worden gesnoeid om de vorm te behouden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en mest de plant in het voorjaar. Plaats de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in goed doorlatende grond.

  Tuinplanten zoals deze houden van een voedzame bodem en kunnen baat hebben bij regelmatige bemesting met organische meststoffen. Dit kan in het voorjaar worden gedaan om de groei en bloei te bevorderen. Let op dat je niet te veel mest geeft om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om mulch rond de plant aan te brengen om de grond vochtig en vruchtbaar te houden. Mulch kan worden gemaakt van organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost. Het helpt ook om onkruidgroei te voorkomen en de wortels van de plant te beschermen tegen extreme temperaturen.

  Photinia x fraseri gedijt het beste in licht zure tot neutrale bodems met een pH tussen 5.5 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen om optimale groeiomstandigheden te garanderen. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot problemen zoals voedingsstoffentekorten of toxiciteit.

  Er kunnen verschillende soorten ongedierte voorkomen op deze plant, zoals bladluizen, spintmijten en taxuskevers. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Ook regelmatig inspecteren en eventueel besmette delen van de plant verwijderen kan helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Photinia x fraseri, ook wel glansmispel genoemd, is een mooie groenblijvende struik met glanzende, ovale bladeren die rood uitlopen en later donkergroen worden. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen die gevolgd worden door rode bessen in de zomer. Deze struik kan uitgroeien tot een compacte haag of als solitaire plant in de tuin geplaatst worden. Photinia x fraseri is gemakkelijk te onderhouden en verdraagt snoei goed. Het is een populaire plant vanwege zijn decoratieve bladkleur en bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.