Pittosporum tenuifolium

Pittosporum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pittosporum tenuifolium, ook wel bekend als de taaie Pittosporum, is een groenblijvende struik die inheems is in Nieuw-Zeeland. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren die smal en langwerpig van vorm zijn. In het voorjaar produceert de Pittosporum tenuifolium kleine, onopvallende bloemen die een zoete geur verspreiden. Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw gedijen. Pittosporum tenuifolium is populair als sierplant vanwege zijn aantrekkelijke bladeren en compacte groeiwijze.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, je bent groenblijvend en behoudt je bladeren het hele jaar door.

  Pittosporum tenuifolium is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius en kan dus over het algemeen goed tegen milde vorst. Het is echter belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen om schade te voorkomen. In strenge winters kan het nodig zijn om extra maatregelen te nemen zoals afdekken met vliesdoek.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Snoeien is alleen nodig voor vormbehoud.

  Pittosporum tenuifolium heeft gemiddeld zo'n 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen en zijn volle potentieel kan bereiken. Het is aan te raden om de planten met voldoende afstand van elkaar te planten om concurrentie om water, voedingsstoffen en licht te voorkomen.

  De plant gedijt goed in halfschaduw tot schaduwrijke omstandigheden en kan ook in de volle zon groeien, maar vereist dan wel regelmatig water geven. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle middagzon om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De Pittosporum tenuifolium heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om in de winterperiode minder vaak water te geven.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen vanwege zijn bloemen en nectar. Het is een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, Pittosporum tenuifolium trekt veel insecten en vogels aan, dit draagt bij aan de biodiversiteit. De bladeren kunnen tevens dienen als schuilplaats voor kleine dieren en insecten. Het is dus een goede keuze voor het verhogen van de biodiversiteit in de tuin.

  De Pittosporum tenuifolium bloeit meestal in april en mei en de bloei kan ongeveer 3 tot 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij extreme hitte en droogte. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon in de zomer.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt meestal alleen gebruikt voor decoratie in tuinen. Het consumeren van de bladeren of bessen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is belangrijk om geen delen van deze plant te eten.

  Ja, de Pittosporum tenuifolium staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen dankzij de dichte bladeren en takken. Dit maakt hem een goede keuze voor het creëren van een groene afscheiding in de tuin.

 • Pittosporum tenuifolium kan in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei terug tot net boven een knop of zijtak. Let op dat de sapstroom niet verstoord wordt en snoei niet te diep in het oude hout.

  De Pittosporum tenuifolium heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door te voelen of deze vochtig is.

  Potgrond voor Tuinplanten is een goede keuze voor het planten van deze soort. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat. Het regelmatig vervangen en bemesten van de potgrond kan de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  Een goed doorlatende bodem met een neutrale tot zure pH is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk dat de bodem vruchtbaar is en voldoende vocht bevat om de groei van de plant te ondersteunen. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De Pittosporum tenuifolium gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook goed groeien in halfschaduw. Zorg voor een beschutte plek tegen harde wind. De plant groeit goed in goed doorlatende grond.

  Tijdens de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst, bijvoorbeeld door hem in te pakken met een laag mulch. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten om de kans op vorstschade te minimaliseren.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw. Snoei dode of beschadigde takken weg in het voorjaar om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan bemesting om goed te kunnen groeien en bloeien. Gebruik organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei. Bemest bij voorkeur in het voorjaar en in de zomer om de planten te ondersteunen tijdens hun groeiseizoen.

  Mulch, zoals compost of boomschors, kan rond de plant worden aangebracht om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om het beste resultaat te behouden. Let op dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De Pittosporum tenuifolium groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te vochtig. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het handhaven van de zuurgraad.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op plagen zoals bladluizen, spintmijten en wolluizen. Dit kan worden gedaan door de plant regelmatig te inspecteren en indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Het is ook aan te raden om de omgeving van de plant schoon te houden en geen overmatige watergift te geven om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Pittosporum tenuifolium, ook wel bekend als de taaie Pittosporum, is een groenblijvende struik die inheems is in Nieuw-Zeeland. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren die smal en langwerpig van vorm zijn. In het voorjaar produceert de Pittosporum tenuifolium kleine, onopvallende bloemen die een zoete geur verspreiden. Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw gedijen. Pittosporum tenuifolium is populair als sierplant vanwege zijn aantrekkelijke bladeren en compacte groeiwijze.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.