Platanus x hispanica

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Platanus x hispanica, ook bekend als de gewone plataan, is een grote loofboom die tot 30 meter hoog kan worden met uitgestrekte takken en een brede kroon. De bladeren zijn groot, handvormig en groen van kleur, die in de herfst verkleuren naar geelbruin. De schors van de stam en takken heeft een kenmerkende structuur van afschilferende platen in verschillende kleuren grijs en bruin. De boom gedijt goed in stedelijke omgevingen en kan goed tegen luchtvervuiling. De Platanus x hispanica staat bekend om zijn snelle groei en schaduwrijke kroon, waardoor het een geliefde keuze is voor straatbeplanting en parken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Platanus x hispanica is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de winter. In het voorjaar groeien er weer nieuwe bladeren aan de takken.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Het is raadzaam om de plant af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud en vereist weinig specifieke zorg. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende omgevingen. Regelmatig snoeien en water geven is voldoende om de plant gezond te houden.

  De Platanus x hispanica heeft ongeveer 10 meter ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de wortels om zich uit te kunnen spreiden. Zorg ook dat er voldoende afstand is tot andere planten en gebouwen om concurrentie te voorkomen.

  Ja, de Platanus x hispanica groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en robuuste plant die ook goed gedijt in minder zonnige plekken in de tuin. Het blad kan wel iets minder groot worden dan wanneer de plant meer zonlicht ontvangt.

  De Platanus x hispanica heeft in het algemeen niet veel water nodig en kan droge periodes goed doorstaan. Het is voldoende om de plant één keer per week water te geven, maar dit kan afhankelijk zijn van de bodem en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die wordt geproduceerd. Het trekt verschillende soorten vlinders en bijen aan die helpen bij het bestuiven van bloemen. Het is daarom een waardevolle plant voor de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, Platanus x hispanica is goed voor de biodiversiteit omdat het bladeren en bloemen biedt als voedsel voor insecten en vogels, en ook schuilplaatsen en nestgelegenheid kan bieden. Het kan helpen bij het vergroten van de diversiteit aan planten, dieren en micro-organismen in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer drie weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en prefereert een zonnige standplaats. Zorg wel dat de grond voldoende vochtig blijft tijdens droge periodes. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in de zon.

  Nee, de bladeren en zaden van "Platanus x hispanica" zijn niet eetbaar voor mensen. Het is een decoratieve tuinplant zonder eetbare eigenschappen. Het is daarom niet geschikt voor consumptie.

  De Platanus x hispanica heeft een geluidsdempende werking vanwege de dichte bladeren en de groeiwijze. Het kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en groene omgeving in de tuin.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in de late herfst of vroege winter om de vorm en gezondheid te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om de lucht- en lichtcirculatie te verbeteren. Vermijd zware snoei om bloeden te voorkomen.

  De Platanus x hispanica heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is, om wortelrot te voorkomen. Geef liever af en toe een flinke hoeveelheid water, dan regelmatig kleine beetjes.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om gebruik te maken van potgrond die goed doorlatend is en rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt ververst om de plant gezond te houden. Gebruik bij voorkeur een universele potgrond voor een optimaal resultaat.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en kan zelfs tolerant zijn voor verontreinigde bodems. Een neutrale tot licht zure pH-waarde wordt aanbevolen voor optimale groei. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde ontwikkeling.

  De Platanus x hispanica gedijt het best op een plek in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is en niet te nat. Deze plant kan goed tegen luchtvervuiling en is daardoor geschikt voor stadstuinen.

  Voor de winter is het aan te raden om de wortels van deze plant te beschermen met een laag mulch of bladeren. Eventueel kunnen de takken ingebonden worden om ze te beschermen tegen eventuele vorstschade. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat om hem beter te beschermen tegen de kou.

  De Tuinplanten heeft regelmatig snoeien nodig om gezond te blijven. Verwijder regelmatig dode takken en controleer op ziektes. Geef de plant voldoende water en meststoffen voor een optimale groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof voor sierplanten en houd de aangegeven dosering aan. Bemest bij voorkeur in het voorjaar en zomermaanden voor een gezonde groei en bloei.

  Het is gunstig om mulch rond de basis van deze plant aan te brengen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te beperken. Gebruik organisch materiaal zoals stro of boomschors als mulch. Vernieuw de mulchlaag regelmatig voor optimale resultaten.

  Deze boom houdt van neutrale tot licht zure bodems. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met kalk of zwavel. Als de bodem te zuur is, kan dit leiden tot voedingsstoffentekorten en groeiproblemen voor de plant.

  Het is mogelijk dat deze plant last heeft van bladluizen, spintmijten of rupsen. Voor de bestrijding van deze plaagdieren kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten ingezet worden. Ook kan regelmatig snoeien en controleren op symptomen van plagen helpen om deze onder controle te houden.

 • Omschrijving

  Platanus x hispanica, ook bekend als de gewone plataan, is een grote loofboom die tot 30 meter hoog kan worden met uitgestrekte takken en een brede kroon. De bladeren zijn groot, handvormig en groen van kleur, die in de herfst verkleuren naar geelbruin. De schors van de stam en takken heeft een kenmerkende structuur van afschilferende platen in verschillende kleuren grijs en bruin. De boom gedijt goed in stedelijke omgevingen en kan goed tegen luchtvervuiling. De Platanus x hispanica staat bekend om zijn snelle groei en schaduwrijke kroon, waardoor het een geliefde keuze is voor straatbeplanting en parken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.