Prunus americana

Prunus fruitbomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus americana, ook bekend als de Amerikaanse kers of pruim, is een inheemse boomsoort die voorkomt in Noord-Amerika. Het is een middelgrote boom met een ronde kroon en donkergroene bladeren. In het voorjaar produceert de boom geurige witte bloemen, gevolgd door kleine eetbare vruchten die lijken op pruimen. De vruchten zijn zoet en sappig en worden vaak gebruikt om jam, gelei of taarten van te maken. Prunus americana is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn mooie bloesems en eetbare vruchten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Prunus americana is een bladverliezende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en is dus niet groenblijvend. Het is een tuinplant die in de winter kaal zal zijn.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Zorg voor een goede afwatering en eventueel extra bescherming in de vorm van mulch of fleece.

  Prunus americana is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist regelmatig water geven en snoeien. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en klimaten. Het is belangrijk om dode takken regelmatig te verwijderen voor een optimale groei.

  Deze plant heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 4 meter in de breedte en 5 meter in de hoogte om volledig te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zijtakken en wortels te ontwikkelen zonder concurrentie van andere planten. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om zijn grootte onder controle te houden.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook gedijen in lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende zonlicht te geven voor een optimale groei en bloei. Te veel schaduw kan de groei van de plant belemmeren.

  Deze plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en nectar van de bloemen. Het is daarom een goede keuze voor een tuin die biodiversiteit ondersteunt. De bloesems van deze plant zijn vooral populair bij bestuivers in het voorjaar.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij vlinders, bijen en vogels aantrekt met zijn bloemen en vruchten. Daarnaast biedt de plant ook schuil- en nestgelegenheid voor verschillende diersoorten. Het is dus een waardevolle toevoeging aan de tuin in termen van biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden maart en april en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt als deze in de volle zon staat.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en kunnen rauw gegeten worden of worden verwerkt in jams en taarten. Het is belangrijk om alleen de rijpe vruchten te eten en de pit te vermijden, omdat deze giftig kan zijn.

  Ja, de plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Het bladerdak en de dichte groei zorgen voor een natuurlijke barrière tegen geluidsoverlast. Het planten van deze soort kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluiden.

 • Om de plant gezond te houden is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Dit kan het beste gedaan worden in het late voorjaar of vroege zomer. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en dun de plant uit voor een goede luchtcirculatie.

  Tuinplanten zoals de Prunus americana hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant voldoende water zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  De plant Thrives het beste in turfvrije potgrond gemengd met compost en zand. Zorg voor een goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen voor een gezonde groei. Vermijd te zware of te vochtige potgrond om wortelrot te voorkomen.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en het liefst neutraal tot licht zuur. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende organisch materiaal. Vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen.

  De plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond die niet te nat is. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het kan nuttig zijn om mulch rond de plantbasis aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan een winterhoes of -doek worden gebruikt om de plant te beschermen tegen koude en wind. Zorg ervoor dat de plant goed wordt bewaterd voordat de vorstperiode begint.

  Snoei de plant jaarlijks in het vroege voorjaar om de vorm en gezondheid te behouden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant eens per jaar in het voorjaar met organische meststoffen.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer om gezonde groei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige meststof voor bloeiende planten om voldoende voedingsstoffen te bieden. Overbemesting kan leiden tot overmatige groei en zwakkere planten.

  Het is aan te raden om Prunus americana te mulchen met een laag organisch materiaal zoals compost of boomschors om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch ook helpt om de wortels van de plant warm te houden in de winter en koel in de zomer. Het is belangrijk om de mulchlaag elk jaar te vernieuwen om de voordelen te behouden.

  De plant groeit het beste op een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,5. Een te zure bodem kan leiden tot voedingsstoffentekorten en groeiproblemen, terwijl een te basische bodem de opname van voedingsstoffen kan belemmeren. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen ingezet worden. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op plagen en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan schadelijk zijn voor het milieu en andere nuttige insecten.

 • Omschrijving

  Prunus americana, ook bekend als de Amerikaanse kers of pruim, is een inheemse boomsoort die voorkomt in Noord-Amerika. Het is een middelgrote boom met een ronde kroon en donkergroene bladeren. In het voorjaar produceert de boom geurige witte bloemen, gevolgd door kleine eetbare vruchten die lijken op pruimen. De vruchten zijn zoet en sappig en worden vaak gebruikt om jam, gelei of taarten van te maken. Prunus americana is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn mooie bloesems en eetbare vruchten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.