Prunus laurocerasus

Prunus bladhoudend

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus laurocerasus, ook wel bekend als de Laurierkers, is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. De plant kan uitgroeien tot een dichte haag of een solitaire struik en bloeit in het voorjaar met witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei vormt de Prunus laurocerasus donkerpaarse bessen die giftig zijn voor mensen en dieren. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zowel zon als schaduw en weinig eisen stelt aan de grondsoort. De Prunus laurocerasus wordt vaak gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei en het feit dat hij goed te snoeien is.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn constant groene uitstraling. Het biedt het hele jaar door kleur en privacy.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om bescherming te bieden bij langdurige strenge vorst. Het is een populaire plant voor in de tuin vanwege de winterhardheid.

  Prunus laurocerasus is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. De plant is winterhard en kan goed gedijen in verschillende soorten grond. Regelmatig snoeien is belangrijk om de vorm en gezondheid van de plant te behouden.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 2 tot 3 meter in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven voor de wortels om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden in de tuin.

  De plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het is belangrijk om voldoende vochtige grond te bieden voor optimale groei. De plant kan zich aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden, maar zal het beste gedijen in de schaduw.

  De Prunus laurocerasus heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, vooral in warme periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  Ja, Prunus laurocerasus is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geurige bloemen die ze produceren. Het is een populaire keuze voor tuinbezitters die willen bijdragen aan de biodiversiteit in hun buitenruimte. De bloemen zijn aantrekkelijk voor verschillende soorten nuttige insecten en dragen zo bij aan een gezonde tuin.

  Prunus laurocerasus heeft weinig toegevoegde waarde voor biodiversiteit vanwege zijn hoge mate van invasiviteit en het vermogen om inheemse soorten te verdringen. Het wordt niet beschouwd als een plant die gunstig is voor lokale ecosystemen. Het is daarom aan te raden om andere plantensoorten te kiezen die wel bijdragen aan biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en zonbestendige tuinplant. Zorg wel voor voldoende water tijdens warme zomerdagen.

  Nee, Prunus laurocerasus is niet eetbaar en kan giftig zijn bij inname. Het is geen geschikte plant om te consumeren. Het wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in tuinen.

  Ja, de Prunus laurocerasus heeft een dicht bladerdek dat geluid kan absorberen en de omgeving enigszins kan dempen. Het kan helpen om geluid van bijvoorbeeld verkeer of buren te verminderen, maar het is geen volledige geluidsdemper. Het is een van de vele voordelen van deze tuinplant.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om licht en lucht door te laten. Snoei regelmatig om de vorm te behouden en de groei te stimuleren.

  De Prunus laurocerasus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in natte grond staan. Geef de plant bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te voorkomen.

  De Tuinplanten heeft een goed doorlatende potgrond nodig om te voorkomen dat de wortels nat worden en gaan rotten. Zorg ervoor dat de potgrond voedzaam is om de plant te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te verversen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond die licht zuur tot neutraal is en rijk aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. De plant kan ook goed groeien op kalkrijke bodems.

  De plant heeft een voorkeur voor een standplaats in de volle zon tot lichte schaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om te vermijden dat de plant in te droge of te natte grond staat om gezond te blijven.

  Tijdens de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld een laag mulch rond de wortels aan te brengen. In erg koude gebieden kan het ook helpen om de plant af te dekken met vliesdoek of een winterhoes. Zorg ervoor dat de plant voldoende vochtig blijft, vooral bij langdurige vorstperiodes.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden om een mooie vorm te behouden en de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende struiken in het voorjaar om de plant te voorzien van essentiële voedingsstoffen. Overbemesting kan leiden tot overmatige groei en verzwakking van de plant.

  Mulchen is gunstig voor de groei en gezondheid van deze plant. Het helpt vocht vast te houden, de bodemtemperatuur te reguleren en onkruidgroei tegen te gaan. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulch voor optimale resultaten.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken met kalk of zwavel. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor optimale groei en bloei.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kun je gebruik maken van bijvoorbeeld natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Ook kun je regelmatig controleren op plagen zoals bladluizen en deze handmatig verwijderen. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  Prunus laurocerasus, ook wel bekend als de Laurierkers, is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. De plant kan uitgroeien tot een dichte haag of een solitaire struik en bloeit in het voorjaar met witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei vormt de Prunus laurocerasus donkerpaarse bessen die giftig zijn voor mensen en dieren. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in zowel zon als schaduw en weinig eisen stelt aan de grondsoort. De Prunus laurocerasus wordt vaak gebruikt als haagplant vanwege zijn dichte groei en het feit dat hij goed te snoeien is.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.