Prunus laurocerasus 'Van Nes'

Prunus bladhoudend

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus laurocerasus 'Van Nes' is een wintergroene struik die bekend staat om zijn glanzende, donkergroene bladeren en compacte groeiwijze. Deze cultivar heeft opvallend brede bladeren en is goed bestand tegen vorst en droogte. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei vormt zich donkerpaarse bessen die geliefd zijn bij vogels. Prunus laurocerasus 'Van Nes' is een veelzijdige plant die goed gedijt in zon of halfschaduw en geschikt is als haagplant of solitaire struik.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend.

  De Prunus laurocerasus 'Van Nes' is winterhard tot ongeveer -15 tot -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor in de tuin. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Prunus laurocerasus 'Van Nes' is makkelijk in onderhoud. Het is een sterke plant die weinig zorg nodig heeft. Regelmatig snoeien is voldoende om de plant mooi en gezond te houden.

  Voor deze plant heeft u voldoende ruimte nodig om te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de wortels om goed te kunnen groeien en dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd ook rekening met de uiteindelijke grootte van de plant, zodat deze niet te dicht op andere planten staat.

  De Prunus laurocerasus 'Van Nes' groeit goed in de schaduw. Deze plant is geschikt voor plekken met minder zonlicht en zal goed gedijen in schaduwrijke omstandigheden. Het is een ideale tuinplant voor schaduwrijke borders of onder bomen.

  De Prunus laurocerasus 'Van Nes' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Houd de grond goed vochtig, maar vermijd dat de wortels te nat worden. In droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Prunus laurocerasus 'Van Nes' trekt vlinders en bijen aan. Het heeft bloemen die rijk zijn aan nectar en stuifmeel, waardoor het een goede keuze is voor het aantrekken van bestuivers in de tuin. Het is een waardevolle plant voor het ondersteunen van biodiversiteit in de tuin.

  De Prunus laurocerasus 'Van Nes' draagt bij aan de biodiversiteit door het bieden van schuilplaatsen en voedsel voor vogels en insecten. De bloemen trekken bijen en vlinders aan, wat de diversiteit van de tuin vergroot. Het is een waardevolle toevoeging aan een biodiverse tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Prunus laurocerasus 'Van Nes' kan goed tegen de volle zon. De plant is goed bestand tegen zonlicht en kan in de volle zon geplaatst worden in de tuin. Zorg er wel voor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, de bladeren en bessen van deze plant zijn giftig en niet eetbaar. Het consumeren ervan kan leiden tot maagklachten en vergiftiging. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, deze plant kan als geluidsdempend worden beschouwd. De dichte bladeren absorberen geluidsgolven en verminderen zo geluidsoverlast. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en groene omgeving in de tuin.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om Prunus laurocerasus te snoeien. Dit kun je het beste doen na de bloei, in juni of juli. Verwijder dode takken en snoei de plant naar de gewenste vorm.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat tijdens het besproeien.

  De plant gedijt goed in vochtige en goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om de plant regelmatig te voorzien van voedingsstoffen door middel van bemesting. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.

  De grond moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zuur tot neutraal. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Een voedzame bodem zal de groei en bloei van de plant ten goede komen.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende, vochtige bodem. Bescherm de plant tegen harde wind, vooral in het geval van vorstgevoeligheid.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant te beschermen tegen vorst en extreme kou. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant dient regelmatig gesnoeid te worden om een compacte vorm te behouden. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om te bemesten in het voorjaar met organische meststoffen zoals compost of mestkorrels. Zorg ervoor dat de bemesting niet te dicht bij de stam van de plant wordt verspreid om wortelverbranding te voorkomen. Volg altijd de instructies op de verpakking van de meststof voor de juiste dosering.

  Mulchen is gunstig voor deze plant omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de wortels beschermt tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladeren als mulch en breng een laag aan van ongeveer 5-10 cm dik rond de plant, maar houd de mulch weg van de stam om rot te voorkomen.

  De Tuinplanten gedijen het best in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6.5 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel. Een goede balans in de pH-waarde van de bodem zorgt voor een gezonde groei van de Tuinplanten.

  De plant kan last hebben van bladluizen, larven van de taxuskever en spintmijten. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofwantsen of lieveheersbeestjes ingezet worden. Ook regelmatige controle en hygiëne in de tuin kunnen helpen om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Prunus laurocerasus 'Van Nes' is een wintergroene struik die bekend staat om zijn glanzende, donkergroene bladeren en compacte groeiwijze. Deze cultivar heeft opvallend brede bladeren en is goed bestand tegen vorst en droogte. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei vormt zich donkerpaarse bessen die geliefd zijn bij vogels. Prunus laurocerasus 'Van Nes' is een veelzijdige plant die goed gedijt in zon of halfschaduw en geschikt is als haagplant of solitaire struik.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.