Prunus laurocerasus 'Zabeliana'

Prunus bladhoudend

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Prunus laurocerasus 'Zabeliana' is een compacte en wintergroene plant met donkergroene, glanzende bladeren. Deze cultivar heeft een opgaande groeiwijze en kan een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter. In het voorjaar produceert de plant witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei ontwikkelt de Prunus laurocerasus 'Zabeliana' zwarte bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en is goed winterhard.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Prunus laurocerasus 'Zabeliana' is een groenblijvende plant. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, waardoor het een mooie toevoeging is aan de tuin, zelfs in de wintermaanden. De groenblijvende eigenschap zorgt voor structuur en kleur in de tuin, ongeacht het seizoen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Bescherming bij strenge vorst kan echter nog steeds nodig zijn om de plant te beschermen.

  De Prunus laurocerasus 'Zabeliana' is een makkelijk te onderhouden plant en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig snoeien en voldoende water geven zijn voldoende om deze plant gezond te houden. De plant is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en kan goed gedijen in de meeste tuinen.

  Deze plant heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een struik of kleine boom. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten en objecten in de tuin. Houd rekening met de volwassen afmetingen en snoei indien nodig om ruimte te besparen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en heeft zelfs de voorkeur voor de beschutting van bomen en struiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft in deze omstandigheden. De plant kan echter ook goed gedijen in de volle zon, zolang de grond maar goed doorlatend is.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om te controleren of de grond voldoende vochtig is voor de plant. Te veel water kan wortelrot veroorzaken.

  De bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectarrijke eigenschappen. Het is dus een goede keuze voor tuinen die deze bestuivers willen aantrekken.

  Prunus laurocerasus 'Zabeliana' is een goede keuze voor biodiversiteit, omdat het bloemen aantrekt die bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast biedt het dichte bladerdak bescherming en voedsel voor vogels en andere dieren. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan helpen bij het verhogen van de biodiversiteit in de omgeving.

  Deze plant bloeit meestal in april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Prunus laurocerasus 'Zabeliana' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen de zon en droge omstandigheden. Zorg voor voldoende water bij warm weer om uitdroging te voorkomen.

  De bessen van de plant zijn giftig voor mensen en kunnen leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen als ze worden gegeten. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant of de bessen ervan te consumeren. Het is belangrijk om kinderen en huisdieren weg te houden van de plant om ongelukken te voorkomen.

  Ja, deze plant is geluidsdempend vanwege de dikke bladeren en dichte groeiwijze. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. De plant is daarom geschikt voor het creëren van een groene en rustige tuinomgeving.

 • Voor het snoeien van deze plant is het aan te raden om dode of beschadigde takken te verwijderen. Daarnaast kan de plant na de bloei gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Zorg ervoor dat de snoeiwonden goed worden afgedekt om infecties te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een potgrond die geschikt is voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en voedzame grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een lichtzure tot neutrale pH-waarde wordt aanbevolen voor optimale groei.

  De standplaats van deze plant is het liefst in de halfschaduw tot schaduw, maar kan ook in de volle zon staan. Hij gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is belangrijk om deze plant in de winter te beschermen tegen vorst, vooral als het een jonge plant is. Dit kan gedaan worden door mulch rond de wortels aan te brengen en de plant tegen de wind te beschermen. Zorg ervoor dat de plant voldoende water heeft en niet uitdroogt in de winter.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoei. Verwijder dode of beschadigde takken regelmatig en geef de plant voldoende water. Bemest de plant in het voorjaar voor een goede groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of mestkorrels. Zorg ervoor dat de plant niet te veel mest krijgt om schade te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor planten, omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van bodemkwaliteit. Het kan worden gedaan met organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren. Mulch wordt meestal aangebracht rond de basis van de plant, met een laag van ongeveer 5-10 cm dik.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor de meeste tuinplanten ligt tussen de 5,5 en 7,0 pH. Dit komt overeen met een licht zure tot neutrale bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren.

  Het is belangrijk om regelmatig te controleren op ongedierte zoals luizen, spintmijten en bladluizen. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie kunnen gebruikt worden om ongedierte te bestrijden. Het is ook nuttig om de plant schoon te houden door regelmatig dode bladeren en ander organisch afval te verwijderen.

 • Omschrijving

  De Prunus laurocerasus 'Zabeliana' is een compacte en wintergroene plant met donkergroene, glanzende bladeren. Deze cultivar heeft een opgaande groeiwijze en kan een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter. In het voorjaar produceert de plant witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei ontwikkelt de Prunus laurocerasus 'Zabeliana' zwarte bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en is goed winterhard.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.