Prunus padus

Prunus bladverliezend

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus padus, ook wel bekend als de vogelkers, is een boomsoort die behoort tot de rozenfamilie. De boom kan tot wel 15 meter hoog worden en heeft een dichte, ronde kroon. In het voorjaar produceert de Prunus padus geurende witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. In de zomer groeien er donkere bessen aan de boom, die vogels graag eten. De Prunus padus gedijt goed op vochtige grond en is een populaire keuze voor tuinen en parken vanwege zijn sierlijke verschijning en waardevolle ecologische eigenschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Prunus padus is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme kou.

  Deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en de grond vochtig te houden. Verder heeft de plant weinig speciale behoeften.

  De Prunus padus heeft veel ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tot andere beplanting en structuren in de tuin. Houd rekening met een maximale groeihoogte en -breedte van de plant.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook goed gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en houd de plant regelmatig water. Het kan zijn dat de bloei minder uitbundig is in de schaduw.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid van de omgeving. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectar en geur. Het is een waardevolle plant voor de biodiversiteit in de tuin. Het aanplanten van deze plant kan helpen om vlinders en bijen naar de tuin te lokken.

  Ja, de Prunus padus zorgt voor biodiversiteit doordat de bloemen nectar leveren voor bestuivende insecten en de bessen worden gegeten door vogels. Ook biedt de plant schuilplaatsen en voedsel voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar voor mensen en vogels. Ze worden vaak gebruikt om jam, sap en likeuren van te maken. Het is belangrijk om de vruchten goed te wassen en te koken voordat je ze consumeert.

  Ja, de Tuinplant Prunus padus heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en takken. Het kan helpen om geluid te absorberen en dempen in de omgeving. Het is daarom een goede keuze voor bijvoorbeeld een groene afscheiding in de tuin.

 • De Tuinplanten moeten jaarlijks worden gesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Snoei dode of zieke takken terug naar de basis om de gezondheid van de plant te bevorderen. Dit kan het beste gebeuren in het vroege voorjaar voordat de plant begint te groeien.

  De Tuinplanten Prunus padus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Prunus padus gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Voeg regelmatig voeding toe aan de potgrond om de groei en bloei van de plant te stimuleren.

  De Tuinplant "Prunus padus" groeit het beste in een vochtige bodem met een goede drainage. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en rijk aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen en dat de bodemstructuur luchtig is.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge grond. Geschikt voor zowel grote tuinen als kleinere stadstuinen.

  Tuinplanten zoals Prunus padus kunnen winterbescherming nodig hebben om vorstschade te voorkomen. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of een speciale winterhoes. Zorg er ook voor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind en vorst.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is zeer winterhard. Het is belangrijk om regelmatig dode takken te verwijderen en de plant in het voorjaar licht te snoeien. De plant gedijt goed in de zon tot halfschaduw en heeft weinig water nodig.

  De Tuinplanten hebben gemiddeld genomen geen bemesting nodig. Het is belangrijk om de planten te voorzien van voldoende voedingsstoffen en water om gezond te blijven. Te veel bemesting kan schadelijk zijn voor de plant.

  Mulch verbetert de bodemkwaliteit, helpt bij het vasthouden van vocht en onderdrukt onkruidgroei. Het is belangrijk om een laag mulch rond de plant aan te brengen, maar niet direct tegen de stam. Gebruik organische materialen zoals bladeren, houtsnippers of compost.

  Deze plant groeit het beste in neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen 5.5 en 7.5 is ideaal voor een gezonde groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor de Prunus padus kan een natuurlijke bestrijding van ongedierte worden toegepast door het aantrekken van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast kan ook preventief gesnoeid worden om ziekten en plagen te voorkomen. Chemische bestrijdingsmiddelen worden afgeraden omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

 • Omschrijving

  Prunus padus, ook wel bekend als de vogelkers, is een boomsoort die behoort tot de rozenfamilie. De boom kan tot wel 15 meter hoog worden en heeft een dichte, ronde kroon. In het voorjaar produceert de Prunus padus geurende witte bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. In de zomer groeien er donkere bessen aan de boom, die vogels graag eten. De Prunus padus gedijt goed op vochtige grond en is een populaire keuze voor tuinen en parken vanwege zijn sierlijke verschijning en waardevolle ecologische eigenschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.