Prunus serrula

Prunus bladverliezend

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus serrula, ook bekend als de Japanse sierkers, is een langzaam groeiende boom met een opvallende gladde, glanzende schors die kastanjebruin van kleur is. De boom bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemen die in trossen bij elkaar staan. Na de bloei ontwikkelt de Prunus serrula zich tot ovale, glanzende bladeren die in de herfst verkleuren naar een geeloranje tint. De boom produceert kleine rode vruchten die geliefd zijn bij vogels. Prunus serrula gedijt het beste in een zonnige standplaats en goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Prunus serrula is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal in de winter. Het is een bladverliezende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. In strenge winters kan het verstandig zijn om extra bescherming te bieden, zoals mulch of een beschermhoes. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen en te zorgen voor een goede drainage om bevriezing te voorkomen.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft geen speciale verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant goed te snoeien en regelmatig water te geven. De plant gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

  Voor deze plant is een ruimte van ongeveer 2 tot 4 meter in de breedte en hoogte nodig. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen. Zorg ook voor voldoende licht en goed doorlatende grond.

  Tuinplanten die goed groeien in de schaduw zijn onder andere varens, hosta's en hortensia's. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze planten voldoende vocht en voedingsstoffen krijgen, zelfs in de schaduwrijke omgeving. Het is aan te raden om regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft om te voorkomen dat de wortels te nat worden. Over het algemeen is het voldoende om de plant eens per week water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, door de bloemen en vruchten die de plant produceert kan het bijdragen aan biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers en vogels. Daarnaast biedt de plant ook beschutting en voedsel voor insecten en kleine dieren. Het is dus positief voor de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden april en mei, gedurende ongeveer 2 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft geen problemen met direct zonlicht. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Tijdens warme zomerdagen is het belangrijk om voldoende water te geven aan de plant.

  Nee, de vruchten en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar. Het is voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve schors en bloemen. Het is belangrijk om te weten welke planten eetbaar zijn en welke niet om gezondheidsproblemen te voorkomen.

  Nee, de Prunus serrula heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een sierboom met opvallende schors en mooie bloemen. Het kan wel zorgen voor een groene en rustgevende uitstraling in de tuin.

 • Snoei de plant in het late voorjaar of vroege zomer om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip takken die elkaar kruisen weg. Gebruik scherp gereedschap om de kans op ziekten te minimaliseren.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Geef water rondom de wortels en vermijd bladnat. In de zomermaanden kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Gebruik voor Tuinplanten zoals deze plant een goed doorlatende potgrond. Vermijd te zware grondsoorten die water vasthouden, aangezien deze de wortels kunnen verstikken. Houd de grond vochtig maar niet te nat om overmatig water geven te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een goed doorlatende, vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem zuur tot neutraal is en voldoende vocht bevat. Zorg voor een goede bodemkwaliteit om de gezondheid en groei van de plant te stimuleren.

  De Prunus serrula gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd natte voeten. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bast te voorkomen.

  Om de plant te beschermen in de winter is het aan te raden om de wortels te bedekken met een laag mulch of compost. Daarnaast kan een beschermende laag van dennentakken of jute rondom de stam helpen tegen vorstschade. Het is belangrijk om de plant goed water te geven voor de winterperiode om uitdroging te voorkomen.

  De plant moet regelmatig gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Zorg voor voldoende water en voeding tijdens het groeiseizoen. Controleer regelmatig op plagen en ziektes en behandel indien nodig.

  De plant van het type Tuinplanten heeft behoefte aan regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is ontworpen voor bloeiende struiken en bomen. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de wortels te voorkomen.

  Mulch de plant met organisch materiaal zoals compost of boomschors om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Houd de mulchlaag ongeveer 5-10 cm dik en breng dit aan rond de plant, maar laat een ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks in het voorjaar voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De zuurgraad van de bodem moet neutraal tot licht zuur zijn voor een optimale groei en gezondheid. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal. Het is belangrijk om de grond regelmatig te testen en indien nodig kalk of zwavel toe te voegen om de zuurgraad te reguleren.

  Gebruik voor de bestrijding van ongedierte op deze Tuinplanten geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar kies voor biologische methoden zoals natuurlijke vijanden of het verwijderen van aangetaste delen van de plant. Ook regelmatig inspecteren en schoonmaken van de plant kan helpen om plaagdieren te voorkomen. Schade door ongedierte kan worden verminderd door een goede balans in de tuin en het creëren van een gezonde groeiomgeving voor de plant.

 • Omschrijving

  Prunus serrula, ook bekend als de Japanse sierkers, is een langzaam groeiende boom met een opvallende gladde, glanzende schors die kastanjebruin van kleur is. De boom bloeit in het voorjaar met kleine witte bloemen die in trossen bij elkaar staan. Na de bloei ontwikkelt de Prunus serrula zich tot ovale, glanzende bladeren die in de herfst verkleuren naar een geeloranje tint. De boom produceert kleine rode vruchten die geliefd zijn bij vogels. Prunus serrula gedijt het beste in een zonnige standplaats en goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.