Punica granatum

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Punica granatum, beter bekend als de granaatappelboom, is een kleine boom die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. De boom kan tot 5-8 meter hoog worden en heeft lange, smalle bladeren die diepgroen van kleur zijn. In de zomer bloeit de boom met felrode en klokvormige bloemen die later vruchten worden, de granaatappels. Deze vruchten zijn rond van vorm en hebben een harde, leerachtige schil die gevuld is met sappige, rode zaadjes. De granaatappelboom gedijt het beste in warme, droge klimaten en wordt vaak gekweekt om zijn decoratieve waarde en gezonde vruchten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Punica granatum is niet groenblijvend. De plant verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tijdens de wintermaanden. Het is dus een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strenge vorst. Het kan helpen om de plant te mulchen of te beschermen met een winterhoes.

  De plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Het belangrijkste is regelmatig water geven en zorgen voor voldoende zonlicht. Snoeien kan helpen bij het in toom houden van de groei.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, idealiter minimaal 2 tot 3 meter in de breedte. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de wortels om te groeien en dat de plant voldoende zonlicht krijgt. Houd rekening met de grootte van de volgroeide plant bij het planten ervan.

  Nee, de Punica granatum heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Het is het beste om de plant op een zonnige plek te planten voor de beste resultaten. In de schaduw kan de plant niet optimaal groeien.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de grootte van de pot en de omgevingstemperatuur. Het is belangrijk om de grond lichtvochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een goede keuze voor een tuin die wil bijdragen aan de biodiversiteit. Vlinders en bijen zullen regelmatig op zoek gaan naar de bloemen om nectar te verzamelen.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door bloemen aan te trekken die bestoven worden door insecten. Het fruit van deze plant kan ook dienen als voedselbron voor verschillende diersoorten. Al met al is de plant dus een waardevolle toevoeging voor biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit gewoonlijk van mei tot juli en de bloei kan 6 tot 7 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in salades, sappen en desserts. De zaden binnenin de vrucht, ook wel granaatappelpitjes genoemd, zijn ook eetbaar en hebben een licht zurige smaak. Het is belangrijk om de harde buitenste schil niet op te eten.

  Punica granatum heeft geen geluidsdempende eigenschappen.

 • Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om jaarlijks te snoeien. Verwijder dode of zieke takken en snoei de plant bij voorkeur in het voorjaar. Zorg ervoor dat de vorm van de plant behouden blijft door regelmatig te snoeien.

  De Punica granatum plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar vermijd dat de wortels in het water staan. In de wintermaanden kan de plant minder water nodig hebben, dus controleer regelmatig de vochtigheid van de grond.

  Kies een goed doorlatende potgrond voor Tuinplanten die rijk is aan voedingsstoffen. Vermijd zware en compacte soorten potgrond die de wortels verstikken. Zorg ook voor voldoende drainage in de pot om wortelrot te voorkomen.

  De granaatappelboom gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheid. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale pH-waarde heeft. Zorg voor een plek in de volle zon voor optimale groei en bloei.

  De Punica granatum gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Deze plant kan goed groeien in een border of in een grote pot op het terras.

  Het is aan te raden om "Punica granatum" in de winter te beschermen tegen vorst door de wortels te bedekken met een laag mulch. Daarnaast kan het helpen om de plant op een beschutte plek te zetten en deze af te dekken met een doek of speciale winterhoes. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant extra te beschermen met bijvoorbeeld noppenfolie of vliesdoek.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei regelmatig om de vorm van de plant te behouden. Geef in het voorjaar meststoffen om de groei te stimuleren.

  Voor deze plant is het belangrijk om in het voorjaar organische mest of speciale mest voor vruchtdragende planten te gebruiken. Geef de plant geen teveel stikstofhoudende mest, dit kan de vruchtzetting verminderen. Let op dat de bemesting gelijkmatig verdeeld wordt over de grond rondom de plant.

  Mulchen is belangrijk voor de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar houd de stam vrij van mulch om schimmelrot te voorkomen.

  De granaatappelboom gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 is ideaal voor een gezonde groei van deze tuinplant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Ook kunnen zeepwater of neemolie worden gebruikt om bijvoorbeeld bladluizen te bestrijden. Zorg daarnaast voor een goede ventilatie en regelmatige controle op eventueel ongedierte.

 • Omschrijving

  De Punica granatum, beter bekend als de granaatappelboom, is een kleine boom die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. De boom kan tot 5-8 meter hoog worden en heeft lange, smalle bladeren die diepgroen van kleur zijn. In de zomer bloeit de boom met felrode en klokvormige bloemen die later vruchten worden, de granaatappels. Deze vruchten zijn rond van vorm en hebben een harde, leerachtige schil die gevuld is met sappige, rode zaadjes. De granaatappelboom gedijt het beste in warme, droge klimaten en wordt vaak gekweekt om zijn decoratieve waarde en gezonde vruchten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.