Pyracantha coccinea

Pyracantha

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pyracantha coccinea, ook bekend als vuurdoorn, is een groenblijvende struik die bekend staat om zijn stekelige takken en helderrode bessen in de herfst en winter. De plant kan uitgroeien tot een dichte struik van ongeveer 3 meter hoog en breed. In het voorjaar produceert de plant kleine witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Pyracantha coccinea gedijt goed in de volle zon en kan worden gebruikt als bodembedekker of als aantrekkelijke erfafscheiding. De plant is gemakkelijk te verzorgen en vereist weinig onderhoud, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en landschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor zorgt hij voor kleur en structuur in de tuin, zelfs in de winter. Het is een ideale plant voor het creëren van privacy en het aantrekken van vogels.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus goed tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om in de winter eventueel extra bescherming te bieden, zoals afdekken met stro of vliesdoek. Deze plant is ideaal voor in een tuin waar de winter niet extreem koud is.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en snoeien om de vorm te behouden. Verder gedijt de plant goed in de zon en heeft het af en toe bemesting nodig.

  Voor deze plant heb je minstens 2 tot 3 meter ruimte nodig om optimaal te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat er voldoende licht en luchtstroom is rondom de plant. Het is een sterke groeier die ruimte nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen.

  De plant groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. In de volle schaduw kan de groei vertragen en de bloei verminderen. Het is daarom beter om de plant te planten op een plek met voldoende zonlicht.

  De Pyracantha coccinea heeft gemiddeld één keer per week water nodig, maar dit kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. In de wintermaanden kan de plant met minder water toe.

  Ja, deze plant is zowel vlinder- als bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen die een overvloed aan nectar produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het aantrekken van bestuivers en het bevorderen van biodiversiteit.

  Ja, Pyracantha coccinea is een goede plant voor biodiversiteit omdat het bessen produceert die vogels aantrekken en een schuilplaats biedt voor kleine dieren. De plant trekt ook bestuivers aan, zoals bijen en vlinders. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan de biodiversiteit verhogen.

  De plant bloeit meestal in mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water, vooral tijdens warme periodes. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen zonlicht.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het is belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan, vooral in de buurt van kinderen en huisdieren. Het is raadzaam om deze plant niet te gebruiken voor voedselconsumptie.

  Ja, de bladeren en takken van deze plant kunnen geluid dempen. Het dichte gebladerte helpt om geluidsgolven te absorberen en te verminderen. Dit maakt de plant een mooie toevoeging aan een tuin om het geluidsniveau te verminderen.

 • Om de plant gezond te houden en de groei te stimuleren, is het belangrijk om deze jaarlijks te snoeien in het voorjaar. Verwijder dode, zieke en beschadigde takken en snoei de rest tot de gewenste vorm. Pas op voor de stekels en draag handschoenen tijdens het snoeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat.

  Voor de Pyracantha coccinea is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. De potgrond moet vocht vasthouden, maar mag niet te snel uitdrogen. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te voeden.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende en voedzame grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Een neutrale tot lichtzure pH is ideaal voor deze plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook groeien in halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte plekken. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Tijdens de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch aan te brengen rond de wortels. Ook kan een beschermende doek of vliesdoek over de plant worden geplaatst. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voor de winterperiode om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Snoei de plant jaarlijks om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode takken en oude bloemen om de groei te bevorderen.

  De plant heeft niet veel meststof nodig en kan prima gedijen op normale tuingrond. Een lichte bemesting in het voorjaar kan de groei en bloei bevorderen. Overbemesting kan leiden tot te veel groei en minder bloemen.

  Mulchen is nuttig voor tuinplanten, omdat het de bodemvochtigheid reguleert en onkruidgroei tegengaat. Het kan ook bijdragen aan de bodemstructuur en voedingsstoffen leveren aan de planten. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om de planten gezond te houden.

  Tuinplanten zoals Pyracantha coccinea gedijen het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel bij te sturen met de juiste meststoffen. Een te hoge of te lage zuurgraad kan de groei en gezondheid van de plant negatief beïnvloeden.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kunnen verscheidene methoden worden toegepast. Bijvoorbeeld het regelmatig controleren van de planten op tekenen van ongedierte en het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie. Ook het handmatig verwijderen van ongedierte kan effectief zijn.

 • Omschrijving

  Pyracantha coccinea, ook bekend als vuurdoorn, is een groenblijvende struik die bekend staat om zijn stekelige takken en helderrode bessen in de herfst en winter. De plant kan uitgroeien tot een dichte struik van ongeveer 3 meter hoog en breed. In het voorjaar produceert de plant kleine witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Pyracantha coccinea gedijt goed in de volle zon en kan worden gebruikt als bodembedekker of als aantrekkelijke erfafscheiding. De plant is gemakkelijk te verzorgen en vereist weinig onderhoud, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en landschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.