Quercus robur 'Fastigiata'

Quercus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Quercus robur 'Fastigiata' is een zuilvormige eik met een smalle, rechtopgaande groeiwijze. De bladeren zijn donkergroen en hebben een gelobde vorm, typisch voor een eikenboom. In de herfst verkleuren de bladeren naar een prachtige goudgele tint voordat ze afvallen. De 'Fastigiata' variant van de Quercus robur is goed bestand tegen wind en kan goed gedijen in smalle tuinen of langs opritten. De boom kan uiteindelijk een hoogte van 15-20 meter bereiken en is een mooie toevoeging aan elke landschapstuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Quercus robur 'Fastigiata' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en is bladverliezend.

  De plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Geeft de voorkeur aan een beschutte standplaats in de tuin. Kan goed tegen vorst en sneeuw.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de boom regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm te behouden.

  De plant heeft ruimte nodig om tot een hoogte van 15-20 meter te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen andere planten en gebouwen om zijtakken vrij te laten groeien. Planten op minimaal 6 meter afstand van elkaar.

  Ja, Quercus robur 'Fastigiata' groeit goed in de schaduw. Deze plant kan goed gedijen in de schaduwrijke omstandigheden van een tuin. Zorg voor voldoende vochtige grond en de plant zal goed groeien in de schaduw.

  De Quercus robur 'Fastigiata' heeft wekelijks 1 tot 2 keer water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Het is aan te raden om de grond tussen gietbeurten door ook even te laten opdrogen.

  Ja, Quercus robur 'Fastigiata' is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen en het stuifmeel dat ze produceren. Het trekt ook andere bestuivers zoals hommels en vogels aan. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om biodiversiteit te bevorderen.

  Ja, door het bieden van voedsel en beschutting voor verschillende diersoorten draagt deze plant bij aan biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kunnen bijen en andere insecten profiteren van de nectar en het stuifmeel van de bloemen. Ook zorgt deze plant voor variatie in de beplanting, wat gunstig is voor diverse soorten insecten en vogels.

  De plant bloeit in april en mei en de bloei duurt ongeveer 2-3 weken.

  De Quercus robur 'Fastigiata' houdt van een standplaats in de volle zon en kan hier goed tegen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme en droge periodes. Als de plant voldoende zonlicht krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin.

  Nee, de bladeren, takken, schors en eikels van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is belangrijk om geen delen van deze plant te consumeren, aangezien ze giftig kunnen zijn en schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het is aan te raden om enkel eetbare planten te consumeren.

  Ja, de Quercus robur 'Fastigiata' heeft een dicht bladerdek dat geluid kan dempen. Het plaatsen van deze plant in de tuin kan helpen om geluidsoverlast te verminderen. Het is echter geen volledige geluidsdemping zoals bij speciale geluidswerende materialen.

 • Deze plant kan het beste worden gesnoeid in de winterperiode, als de bladeren zijn gevallen. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om luchtcirculatie te bevorderen. Zorg ervoor dat de vorm van de boom behouden blijft tijdens het snoeien.

  Water geven aan deze plant is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Potgrond moet goed doorlatend zijn en rijk aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien en te wortelen. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de wortels te nat staan.

  De Quercus robur 'Fastigiata' gedijt het best op vochtige en goed doorlatende bodem. De voorkeur gaat uit naar een bodem met een gemiddelde tot hoge voedingswaarde. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  In de winter kan het nodig zijn om een mulchlaag rond de plant aan te brengen ter bescherming tegen vorst. Indien de plant in een pot staat, is het aan te raden om deze naar een beschutte plek te verplaatsen. Water de plant goed voordat de vorstperiode begint om uitdroging te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodems. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water krijgt. Snoei dode of beschadigde takken in het vroege voorjaar.

  Tuinplanten zoals deze hebben voornamelijk behoefte aan voedingsstoffen in de vorm van organische meststoffen. Een bemesting in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer is vaak voldoende. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig wordt verdeeld rondom de plant en niet direct tegen de stam.

  Mulch is een goede toevoeging rond de basis van de plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors. Het wordt aangeraden om een laag van 5-7 cm aan te brengen en deze elk jaar te vernieuwen.

  De zuurgraad van de bodem waar deze plant groeit, dient neutraal tot licht zuur te zijn. Het is belangrijk om regelmatig te controleren en eventueel de PH-waarde aan te passen indien nodig. Het is aan te raden om een bodemtest uit te voeren om de exacte zuurgraad te bepalen.

  De plant is gevoelig voor aanvallen door eikenprocessierupsen en bladluizen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op symptomen van deze plagen en zo nodig maatregelen te nemen om ze te bestrijden. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen helpen bij de bestrijding van deze plagen.

 • Omschrijving

  De Quercus robur 'Fastigiata' is een zuilvormige eik met een smalle, rechtopgaande groeiwijze. De bladeren zijn donkergroen en hebben een gelobde vorm, typisch voor een eikenboom. In de herfst verkleuren de bladeren naar een prachtige goudgele tint voordat ze afvallen. De 'Fastigiata' variant van de Quercus robur is goed bestand tegen wind en kan goed gedijen in smalle tuinen of langs opritten. De boom kan uiteindelijk een hoogte van 15-20 meter bereiken en is een mooie toevoeging aan elke landschapstuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.