Quercus rubra

Quercus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Quercus rubra, ook wel bekend als de Amerikaanse eik, is een grote loofboom die kan groeien tot wel 25-30 meter hoog. Deze boom heeft een opvallende rode bast, die vooral in de winter goed te zien is. De bladeren van Quercus rubra zijn donkergroen en diep gelobd, en veranderen in de herfst naar een prachtige rode kleur voordat ze afvallen. Deze boom is geliefd om zijn mooie uiterlijk en wordt vaak geplant als sierboom in parken en tuinen. Quercus rubra is een sterke en robuuste boom die goed gedijt in vochtige, vruchtbare grond op een zonnige plek.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant vallen in de herfst af. Als tuinplant is het belangrijk om hiermee rekening te houden bij de keuze van de locatie in de tuin.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius, waardoor het goed bestand is tegen koudere temperaturen. Het is belangrijk om de plant te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Tuinplanten kunnen worden afgedekt met bijvoorbeeld vliesdoek of mulch om ze te beschermen tegen extreme kou.

  Rode eikenboom is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft slechts af en toe snoei nodig. De plant doet het goed in verschillende bodemsoorten en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de meeste tuinen.

  De Quercus robur heeft veel ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg voor een ruime plantplaats met voldoende ruimte voor de wortels om zich te verspreiden. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de boom bij het kiezen van de plantlocatie.

  Deze plant groeit het best in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in lichte schaduw. In diepe schaduw zal de groei minder snel zijn en kan de plant minder goed bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant zoveel mogelijk in de zon te zetten voor optimale groei.

  Quercus rubra heeft in het algemeen niet veel water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te nat worden. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende.

  Ja, de plant staat bekend als vlinderlokkend vanwege de nectar die hij produceert. Daarnaast trekt de plant ook bijen aan door de pollen die hij produceert. Beide insecten kunnen dus worden aangetrokken door deze plant.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit. Het biedt voedsel en habitat voor verschillende insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het kan bijdragen aan een gezonde en diverse tuin ecosystemen.

  Quercus rubra bloeit in april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, Quercus rubra kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Eikels van deze plant zijn eetbaar, maar moeten eerst goed worden verwerkt omdat ze tannine bevatten. Mensen kunnen ze roosteren, koken of malen om meel te maken. Het is belangrijk om alleen de eetbare delen van de eikel te consumeren en de giftige delen te vermijden.

  Ja, Tuinplanten zijn over het algemeen geluidsdempend vanwege hun bladeren en stengels die geluid kunnen absorberen en reflecteren. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen en een rustiger sfeer te creëren.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Probeer de natuurlijke vorm van de plant te behouden en vermijd het snoeien van grote takken om stress te minimaliseren.

  Quercus rubra heeft veel water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef de plant regelmatig water, vooral in de zomermaanden.

  Gebruik voor deze plant bij voorkeur een vochtige en goed doorlatende potgrond. Zorg er ook voor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te mesten.

  Deze plant groeit het beste in een vochthoudende, goed doorlatende grond. De bodem dient neutraal tot zuur te zijn en rijk aan voedingsstoffen. Vermijd te zware of te arme grond voor optimale groei.

  Quercus rubra gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. De grond moet goed doorlatend en vochtig zijn. Het is aan te raden om deze plant niet op een winderige locatie te plaatsen.

  Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen vorst door een dikke laag mulch aan te brengen rond de wortels. Dek de plant af met een speciale winterhoes of tuinvlies om te beschermen tegen koude temperaturen. Vermijd het gebruik van kunstmest in de winter om vorstschade te voorkomen.

  De plant dient regelmatig bewaterd te worden, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het late najaar of in de winter. Geef de plant jaarlijks voeding in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen te geven om de groei en gezondheid te bevorderen. Het is aan te raden om meststoffen met een hoger stikstofgehalte te vermijden, aangezien dit kan leiden tot te veel bladgroei en een verminderde vruchtvorming. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt na het bemesten om de voedingsstoffen goed op te nemen.

  Mulchen is nuttig voor het behoud van vocht en het onderdrukken van onkruid. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren als mulch. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de stam vrij blijft van mulch.

  Een zure bodem (pH lager dan 7) is ideaal voor deze plantensoort. Het houdt van goed doorlatende grond met een lage pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurtegraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan gebruik gemaakt worden van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunnen specifieke biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is ook belangrijk voor een effectieve bestrijding.

 • Omschrijving

  Quercus rubra, ook wel bekend als de Amerikaanse eik, is een grote loofboom die kan groeien tot wel 25-30 meter hoog. Deze boom heeft een opvallende rode bast, die vooral in de winter goed te zien is. De bladeren van Quercus rubra zijn donkergroen en diep gelobd, en veranderen in de herfst naar een prachtige rode kleur voordat ze afvallen. Deze boom is geliefd om zijn mooie uiterlijk en wordt vaak geplant als sierboom in parken en tuinen. Quercus rubra is een sterke en robuuste boom die goed gedijt in vochtige, vruchtbare grond op een zonnige plek.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.