Frangula alnus

Frangula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Frangula alnus, ook wel bekend als de sporkenhout of wilde kardinaalsmuts, is een struik die behoort tot de familie Rhamnaceae. Het is een bladverliezende plant die inheems is in Europa en Azië. De struik kan een hoogte bereiken van ongeveer 6 meter en heeft ovale, donkergroene bladeren. In de lente bloeit de Frangula alnus met kleine witte bloemen, gevolgd door zwarte bessen die in de herfst rijpen. De plant wordt vaak gebruikt in tuinen en parken vanwege zijn sierlijke en natuurlijke uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant "Frangula alnus" is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de winter. Het is een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst extra bescherming te bieden, zoals een mulchlaag of afdekken met vliesdoek. In het algemeen kan de plant goed tegen koude temperaturen.

  De Frangula alnus is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende voor deze plant. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in verschillende omstandigheden.

  Voor deze plant is het aan te raden om minstens een ruimte van 1 tot 2 meter breed te voorzien, zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Zorg er ook voor dat de plant voldoende hoogte heeft om zijn volledige groeipotentieel te bereiken. Het is belangrijk om de plant niet te dicht op andere planten te plaatsen om concurrentie om water en voedingsstoffen te voorkomen.

  Ja, Frangula alnus groeit goed in de schaduw. Planten in de schaduw kunnen minder snel groeien en hebben mogelijk minder bloemen of vruchten. Het is belangrijk om voldoende water en voeding te geven om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Frangula alnus hebben meestal één keer per week water nodig, vooral tijdens drogere periodes. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is altijd beter om te onderwateren dan te overwateren.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan door hun zoete geur en nectar. Het is een goede keuze als je wilt bijdragen aan de biodiversiteit in je tuin.

  Ja, Frangula alnus is goed voor de biodiversiteit omdat het de habitat biedt voor verschillende insecten en vogels. De plant trekt bestuivers aan en draagt bij aan een gezond ecosysteem in de tuin. Het zorgt voor variatie en balans in de plantengemeenschap.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloei kan 2 tot 3 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig voor menselijke consumptie. Het is belangrijk om hiermee voorzichtig om te gaan en de plant niet in de buurt van kinderen of huisdieren te laten groeien. Het kan leiden tot ernstige gevolgen bij inname.

  Ja, de plant heeft een dicht bladerdek dat geluid kan absorberen, waardoor het een geluidsdempend effect kan hebben. Het planten van meerdere exemplaren kan helpen om geluidsoverlast te verminderen.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om jaarlijks te snoeien. Dit kan het beste in het voorjaar of na de bloei gebeuren. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de plant in de gewenste vorm.

  De plant houdt van vochtige grond en dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens drogere periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Potgrond voor tuinplanten is ideaal voor de Frangula alnus vanwege de voedingsstoffen en structuur die het biedt. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Ververs de potgrond regelmatig om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in vochtige en voedselrijke bodem. Zorg voor een goed doorlatende grond. Vermijd zure grond, maar werk eventueel compost of organisch materiaal in de bodem voor optimale groei.

  De Tuinplant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte bodems. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  Tuinplanten hebben in de winter vaak extra bescherming nodig. Je kunt de plant beschermen door mulch rond de basis aan te brengen en eventueel een beschermende doek of bubbeltjesplastic over de plant te leggen. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is vrij gemakkelijk te verzorgen. Zorg voor voldoende water en zonlicht, en snoei indien nodig in het voorjaar. Verwijder dode takken en houd de bodem vochtig maar niet drassig.

  Tuinplanten hebben om de paar weken mest nodig om gezond te groeien en bloeien. Kies een meststof met een gebalanceerde samenstelling van voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en timing van bemesting.

  Mulchen is gunstig voor tuinplanten omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemkwaliteit. Het leggen van mulch rond de plant kan helpen bij het stimuleren van gezonde groei en bloei. Het is belangrijk om organische materialen zoals compost, houtsnippers of stro te gebruiken als mulch.

  De plant groeit het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal voor een gezonde groei. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren.

  Ongediertebestrijding kan nodig zijn voor de Frangula alnus, vooral tegen bladluizen, slakken en rupsen. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden om het ongedierte te bestrijden. Het regelmatig controleren van de plant en het verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Frangula alnus, ook wel bekend als de sporkenhout of wilde kardinaalsmuts, is een struik die behoort tot de familie Rhamnaceae. Het is een bladverliezende plant die inheems is in Europa en Azië. De struik kan een hoogte bereiken van ongeveer 6 meter en heeft ovale, donkergroene bladeren. In de lente bloeit de Frangula alnus met kleine witte bloemen, gevolgd door zwarte bessen die in de herfst rijpen. De plant wordt vaak gebruikt in tuinen en parken vanwege zijn sierlijke en natuurlijke uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.