Ribes uva-crispa

Ribes

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ribes uva-crispa, ook bekend als de kruisbes, is een struik die vaak wordt gekweekt vanwege zijn eetbare vruchten. De plant heeft groene, gerimpelde bladeren en stekelige takken. In het voorjaar produceert hij kleine, groenachtige bloemen die uitgroeien tot ronde of ovale vruchten in verschillende kleuren, waaronder groen, roze en paars. De kruisbes heeft een zoetzure smaak en wordt vaak gebruikt in jams, taarten en desserts. Het is een winterharde plant die goed gedijt in vruchtbare, goed doorlatende grond en een zonnige locatie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Ribes uva-crispa verliest zijn bladeren in de herfst en is dus niet groenblijvend. Het is een bladverliezende tuinplant die in de winter kaal zal zijn.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius en kan dus goed tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes om schade te voorkomen. Over het algemeen is deze plant geschikt voor de meeste klimaten in Nederland.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Regelmatig snoeien en voldoende water geven is voldoende om deze plant gezond te houden. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden.

  Ribes uva-crispa heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat de takken zich goed kunnen ontwikkelen. Houd ook rekening met eventuele snoeiwerkzaamheden.

  De Ribes uva-crispa groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de volle schaduw zal de plant minder goed groeien en minder vruchten produceren. Kies daarom een plekje in de tuin met voldoende zonlicht.

  Deze plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren voordat je de plant water geeft.

  De Ribes uva-crispa plant is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze nuttige insecten aan vanwege de nectarrijke bloemen. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan een tuin.

  Ribes uva-crispa draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. De vruchten van de plant worden ook gegeten door diverse diersoorten, waardoor het ecosysteem verrijkt wordt.

  De plant bloeit in de maanden april, mei en juni. De bloei duurt gemiddeld 2 tot 3 weken.

  Ribes uva-crispa, ook wel kruisbes genoemd, kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonlicht. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak verwerkt in jams, desserts en sappen. Het is belangrijk om de vruchten goed te rijpen voordat ze worden gegeten. Het is een populaire keuze voor moestuinen en is geliefd om zijn zoetzure smaak.

  Ja, de plant is geluidsdempend dankzij de dichte bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Het kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de omgeving.

 • Ribes uva-crispa kan het beste gesnoeid worden in de wintermaanden, bij voorkeur tussen december en februari. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en knip de overige takken terug tot op ongeveer 5 centimeter van de grond. Zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten en behoud je een gezonde en compacte plant.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is, maar niet drassig. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant uitdroogt.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan voedingsstoffen voor een optimale groei en bloei. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal de plant gezond houden.

  Ribes uva-crispa gedijt het best in een vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale zuurgraad. De bodemkwaliteit moet rijk zijn aan organisch materiaal en vrij zijn van zware klei. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  Ribes uva-crispa gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend en vruchtbaar is. Zorg ervoor dat de plant beschermd wordt tegen harde wind.

  Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen vorst, vooral wanneer de temperatuur onder de -10 graden Celsius daalt. Het is aan te raden om de plant af te dekken met stro, bladeren of vliesdoek om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden. Snoei de plant jaarlijks in de winter om de vorm te behouden en de vruchtopbrengst te bevorderen. Verwijder regelmatig dode takken en oud blad om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te geven om de groei en bloei te bevorderen. Gebruik een speciale meststof voor bessenstruiken of fruitbomen en verdeel deze gelijkmatig rond de plant. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder vruchtvorming.

  Het is aan te raden om bij deze plant een laag mulch aan te brengen rond de wortels om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik bij voorkeur organisch materiaal zoals compost of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en de stam van de plant niet bedekt.

  De zuurgraad van de bodem moet licht zuur tot neutraal zijn voor een optimale groei. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 7 is ideaal voor de gezondheid van deze plant. Grond met een te hoge zuurgraad kan de groei en bloei belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en vruchten te inspecteren op tekenen van insecten. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden van ongedierte, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen, ingezet worden om het probleem aan te pakken. Tot slot kan het nuttig zijn om preventief te werken door de planten gezond te houden en te voorzien van voldoende voeding en water.

 • Omschrijving

  Ribes uva-crispa, ook bekend als de kruisbes, is een struik die vaak wordt gekweekt vanwege zijn eetbare vruchten. De plant heeft groene, gerimpelde bladeren en stekelige takken. In het voorjaar produceert hij kleine, groenachtige bloemen die uitgroeien tot ronde of ovale vruchten in verschillende kleuren, waaronder groen, roze en paars. De kruisbes heeft een zoetzure smaak en wordt vaak gebruikt in jams, taarten en desserts. Het is een winterharde plant die goed gedijt in vruchtbare, goed doorlatende grond en een zonnige locatie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.