Robinia pseudoacacia

Robinia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Robinia pseudoacacia, ook bekend als de valse acacia of de robinia, is een boom die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt en nu wereldwijd gekweekt wordt vanwege zijn hout en decoratieve eigenschappen. Het is een snelgroeiende boom met een opvallende geur en kleverige bloemen die bijen aantrekken. De bladeren zijn samengesteld en hebben een lichtgroene kleur. De boom kan een hoogte bereiken van zo'n 25-30 meter en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Robinia pseudoacacia staat bekend om zijn sterke hout dat gebruikt wordt voor meubels, vloeren en brandhout.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Robinia pseudoacacia is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt in de lente weer nieuw blad. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is bestand tegen koude temperaturen en kan goed overleven in ons klimaat. Het is een sterke en robuuste tuinplant die weinig bescherming nodig heeft tegen vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is een sterke en robuuste plant die weinig speciale zorg nodig heeft. Regelmatig snoeien en water geven is voldoende voor een gezonde groei.

  De Robinia pseudoacacia heeft voldoende ruimte nodig om te groeien, het liefst op een zonnige plek met vruchtbare grond. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de boom om zich uit te breiden en aandacht te besteden aan eventuele worteluitlopers. Maak gebruik van een minimale plantafstand van minstens 5 meter.

  Nee, de plant groeit het beste in volle zon tot lichte schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een gezonde groei en bloei. In de schaduw kan de plant minder goed gedijen en minder bloemen produceren.

  De Robinia pseudoacacia heeft niet veel water nodig en kan goed tegen droogte. Het is voldoende om de plant eens per week water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend en trekt ook andere bestuivers aan. Het staat bekend om zijn geurige bloemen die veel insecten aantrekken. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om biodiversiteit te bevorderen.

  Planten van deze soort worden over het algemeen niet als waardevol beschouwd voor biodiversiteit vanwege hun neiging om andere planten te overwoekeren en weinig nectar te bieden aan bestuivers. Het is beter om inheemse planten te kiezen die beter zijn aangepast aan de lokale omgeving en fauna.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten in de tuin.

  De bloemen van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt in salades of desserts. De zaden en schors van de plant zijn echter giftig en moeten niet geconsumeerd worden. Het is belangrijk om alleen de bloemen te eten en de rest van de plant te vermijden.

  Ja, de blaadjes en takken van deze plant absorberen geluidsgolven en kunnen dus helpen om geluid te dempen in de directe omgeving. Het planten van meerdere exemplaren kan bijdragen aan een stillere omgeving.

 • Robinia pseudoacacia kan het beste in de late herfst of vroege winter gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken en knip de takken terug tot op een gezonde knop. Gebruik altijd scherp gereedschap om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd ook dat de wortels te nat worden. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig zodat het water niet blijft staan. Zorg voor een mengsel van potgrond met grof zand voor optimale drainage. Kies voor een voedzame potgrond speciaal voor tuinplanten.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare bodems. Zorg voor een bodem met een neutrale pH-waarde en vermijd natte grond, aangezien de plant gevoelig is voor wortelrot. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te voorzien van organische meststoffen om de groei en bloei te bevorderen.

  De Tuinplant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind en vorst. Vermijd natte, drassige grond om wortelrot te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tegen de winterkou, kan een mulchlaag van bladeren of stro rond de basis worden aangebracht. Daarnaast kan een beschermende doek of jutezak worden gebruikt om de plant in te wikkelen. Het is belangrijk om de plant pas na de laatste vorst in het voorjaar uit de winterbescherming te halen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Snoei dode takken en verwijder regelmatig uitlopers om de vorm van de plant te behouden. Geef in droge periodes extra water om uitdroging te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen niet veel bemesting nodig. Een lichte organische meststof in het voorjaar kan voldoende zijn. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant overbemest wordt, omdat dit schade kan veroorzaken.

  Mulch helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken, waardoor de tuinplant goed kan groeien. Het is aan te raden om organische mulch te gebruiken, zoals bladafval of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt opgehoopt om rotting te voorkomen.

  De Robinia pseudoacacia gedijt het best in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk dat de zuurgraad van de bodem niet te hoog is, aangezien dit de groei en gezondheid van de plant kan beïnvloeden. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Regelmatig controleren op ongedierte helpt om vroegtijdig in te grijpen. Plaatsen waar ongedierte zich kan verschuilen, zoals onkruid of dood blad, regelmatig verwijderen.

 • Omschrijving

  Robinia pseudoacacia, ook bekend als de valse acacia of de robinia, is een boom die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt en nu wereldwijd gekweekt wordt vanwege zijn hout en decoratieve eigenschappen. Het is een snelgroeiende boom met een opvallende geur en kleverige bloemen die bijen aantrekken. De bladeren zijn samengesteld en hebben een lichtgroene kleur. De boom kan een hoogte bereiken van zo'n 25-30 meter en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Robinia pseudoacacia staat bekend om zijn sterke hout dat gebruikt wordt voor meubels, vloeren en brandhout.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.