Robinia pseudoacacia 'Frisia'

Robinia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Robinia pseudoacacia 'Frisia' is een boom met een opvallende gele bladkleur die het hele groeiseizoen behouden blijft. De boom groeit snel en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 10-15 meter. In de zomer produceert de boom geurige witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Het is een sterke en makkelijk te onderhouden boom die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en klimaten. De Robinia pseudoacacia 'Frisia' wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken vanwege zijn opvallende bladkleur en elegante uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad verkleurt in de herfst en valt daarna af. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. De plant kan het beste op een beschutte plek worden geplaatst.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm en grootte te behouden. Daarnaast gedijt de plant goed op een zonnige standplaats en heeft het voldoende water nodig.

  De Robinia pseudoacacia 'Frisia' heeft veel ruimte nodig om te groeien, dus plant hem op een plek waar hij voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de plant en andere beplanting, zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Houd rekening met de hoogte en breedte die de plant kan bereiken.

  De Robinia pseudoacacia 'Frisia' groeit het beste in de volle zon. In de schaduw zal de groei van de plant vertragen en kan de bladkleur minder intens worden. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en temperatuur. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door gedeeltelijk opdroogt om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid om de optimale groeiomstandigheden te behouden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geurende bloemen en de nectar die ze produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Tuinplanten zoals de Robinia pseudoacacia 'Frisia' hebben over het algemeen geen positieve bijdrage aan de biodiversiteit vanwege hun oorsprong buitenheems en hun vermogen om inheemse plantensoorten te verdringen. Voor een betere bijdrage aan biodiversiteit kunnen inheemse planten worden overwogen.

  De plant bloeit van mei tot juni met kleine witte bloemen die in hangende trossen verschijnen. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind.

  De plant Robinia pseudoacacia 'Frisia' is niet eetbaar. Het is belangrijk om alleen planten te eten die specifiek geteeld worden voor consumptie. Het consumeren van giftige planten kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen geen geluidsdempende eigenschappen. Voor geluidsdemping kun je beter kiezen voor speciale geluidsdempende materialen of bomen die specifiek bekend staan om hun geluidsdempende eigenschappen.

 • De Robinia pseudoacacia 'Frisia' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, voordat de bladeren zich volledig ontwikkelen. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om luchtcirculatie te bevorderen. Vermijd echter te veel snoeien, aangezien dit de groei van de plant kan belemmeren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet verzadigd. Vermijd dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  Gebruik bij het planten van deze struik een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Houd de potgrond vochtig, maar niet te nat.

  De Robinia pseudoacacia 'Frisia' gedijt het beste in een goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren en de groei van de plant bevorderen.

  De Robinia pseudoacacia 'Frisia' gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Deze tuinplant kan goed geplant worden in een border, als solitaire plant of als onderdeel van een haag.

  De Tuinplanten die gevoelig zijn voor vorst, zoals Robinia pseudoacacia 'Frisia', hebben in de winter meestal extra bescherming nodig. Dit kan bijvoorbeeld door de wortels te bedekken met een laag mulch of bladeren, of door de plant af te dekken met een vliesdoek. Het is ook aan te raden om vorstgevoelige planten dichtbij een muur of gebouw te planten voor extra bescherming tegen koude wind.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken regelmatig voor een gezonde groei. Bemest de plant in het voorjaar voor optimale groei en bloei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om te bemesten met een algemene meststof, zoals organische mest of kunstmest. Bemest in het voorjaar voordat de plant begint te groeien en eventueel in de zomer voor een extra boost. Zorg ervoor dat je niet te veel bemest, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch mulchmateriaal, zoals boomschors of compost, rond de basis van de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de wortels te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant moet neutraal tot licht alkalisch zijn. Het is belangrijk dat de bodem geen extreem zure omstandigheden heeft. Het is aan te raden om de pH-waarde van de bodem te controleren voordat je de plant in de grond zet.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je regelmatig de bladeren inspecteren op symptomen van plagen zoals luizen, rupsen of kevers. Als er toch ongedierte aanwezig is, kan je ze handmatig verwijderen of gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Daarnaast is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en te zorgen voor een goede luchtcirculatie om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Robinia pseudoacacia 'Frisia' is een boom met een opvallende gele bladkleur die het hele groeiseizoen behouden blijft. De boom groeit snel en kan uiteindelijk een hoogte bereiken van ongeveer 10-15 meter. In de zomer produceert de boom geurige witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Het is een sterke en makkelijk te onderhouden boom die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en klimaten. De Robinia pseudoacacia 'Frisia' wordt vaak gebruikt als sierboom in tuinen en parken vanwege zijn opvallende bladkleur en elegante uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.