Rubus fruticosus

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rubus fruticosus, ook wel bekend als de braamstruik, is een stekelige struik die behoort tot de rozenfamilie. Hij produceert heerlijke zwarte bramen die rijpen in de zomermaanden. De plant kan snel groeien en zich verspreiden als hij de juiste omstandigheden heeft, zoals vochtige en vruchtbare grond en voldoende zonlicht. De braamstruik is een doornige plant met lange, boogvormige stelen en wordt vaak gebruikt voor het maken van jam, desserts en sappen. Het is een waardevolle aanvulling op de tuin vanwege zijn esthetische waarde en productie van smakelijke vruchten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Rubus fruticosus is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en is dus bladverliezend. Het behoort tot de categorie tuinplanten.

  Rubus fruticosus is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen vorst en kan in de meeste Nederlandse tuinen goed gedijen tijdens de wintermaanden. Het is belangrijk om de plant wel goed te beschermen bij extreme kou.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en snoeien om de groei te bevorderen. Daarnaast gedijt de plant goed in zowel zonlicht als halfschaduw.

  Rubus fruticosus heeft voldoende ruimte nodig om zich uit te kunnen spreiden en te groeien. Het is aan te raden om de plant minimaal 1,5 meter uit elkaar te planten en ruimte te geven om zich te verspreiden. Zorg voor een zonnige plek met goed doorlatende grond voor optimale groei.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden waar hij kan gedijen en zich ontwikkelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven. In de schaduw zal de plant over het algemeen langzamer groeien dan in de volle zon.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond vochtig, maar zorg ervoor dat de wortels niet constant in het water staan. Over het algemeen is 1-2 keer per week water geven voldoende.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Deze plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bijen, vlinders en vogels met zijn bloemen en bessen. Ook biedt het schuilplaats en voedsel voor kleine dieren. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin die de diversiteit van planten en dieren kan verhogen.

  Deze plant bloeit in de maanden juni tot augustus en de bloei kan duren tot ongeveer 3 weken. De bloemen zijn wit of roze van kleur en trekken bijen en vlinders aan.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme periodes wanneer de zon fel schijnt.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in jams, sappen en gebak. De bladeren worden soms ook gebruikt voor het maken van thee. Het is belangrijk om zeker te weten dat je de juiste plant plukt, omdat er ook giftige soorten bestaan.

  Ja, de plant heeft grote bladeren die geluid enigszins kunnen dempen, vooral in dichte begroeiing. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen. Het effect is echter beperkt in vergelijking met andere geluidsdempende planten.

 • De plant moet jaarlijks gesnoeid worden na de oogst om de plant gezond te houden en de opbrengst te bevorderen. Verwijder oud en zwak hout en dun de plant uit om luchtcirculatie te bevorderen. Snoei altijd met scherpe en schone snoeischaar om schade aan de plant te minimaliseren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water bij de wortels om schimmelproblemen te voorkomen.

  Rubus fruticosus gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Kies een potgrond speciaal ontwikkeld voor tuinplanten om de groei en bloei te bevorderen. Houd de grond vochtig maar vermijd dat de wortels te langdurig nat blijven.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale pH. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en voldoende voedingsstoffen bevat. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is en voldoende vochtig blijft.

  De plant gedijt goed op een zonnige tot licht beschaduwde locatie in vochtige, voedzame grond. Ook kan hij goed groeien in nattere gebieden, zoals langs waterkanten. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te zwaar.

  In de winter kan het handig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld stro of bladeren rond de stengels te leggen. Zorg ervoor dat de plant niet te nat blijft in de winter, dit kan wortelrot veroorzaken. Planten in potten kunnen het beste naar een beschutte plek worden verplaatst.

  De plant vereist regelmatig snoeien om de groei te bevorderen en oud hout te verwijderen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig meststoffen toe te dienen. Bescherm de plant in de winter tegen vorst door mulch toe te voegen.

  Rubus fruticosus heeft behoefte aan een voedzame bodem, dus bemesten met organische meststoffen in het voorjaar is aan te raden. Vermijd te veel stikstofhoudende meststoffen, omdat dit de groei van de plant kan bevorderen ten koste van de vruchtvorming. Gebruik een meststof met een hoger kaliumgehalte voor een betere vruchtontwikkeling.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het verbeteren van de bodemkwaliteit voor deze plant. Het adviseren van mulchen in het voorjaar of de herfst zal de groei en gezondheid van deze tuinplant verbeteren. Het is belangrijk om een laag mulch van ongeveer 5-10 cm aan te brengen rond de plant, maar niet direct tegen de stam.

  Rubus fruticosus gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,5. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot problemen met de opname van voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Er zijn verschillende manieren om ongedierte te bestrijden bij deze plant, zoals het regelmatig controleren op bladluizen en het inzetten van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Daarnaast kan het helpen om de plant regelmatig te snoeien en gezond te houden, zodat deze beter bestand is tegen plagen. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen ook ingezet worden, maar dit wordt vaak afgeraden vanwege mogelijke schade aan het milieu.

 • Omschrijving

  Rubus fruticosus, ook wel bekend als de braamstruik, is een stekelige struik die behoort tot de rozenfamilie. Hij produceert heerlijke zwarte bramen die rijpen in de zomermaanden. De plant kan snel groeien en zich verspreiden als hij de juiste omstandigheden heeft, zoals vochtige en vruchtbare grond en voldoende zonlicht. De braamstruik is een doornige plant met lange, boogvormige stelen en wordt vaak gebruikt voor het maken van jam, desserts en sappen. Het is een waardevolle aanvulling op de tuin vanwege zijn esthetische waarde en productie van smakelijke vruchten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.