Rubus idaeus

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rubus idaeus, bedre kendt som hindbær, er en busk, der tilhører rosenfamilien. Planten producerer små, aromatiske frugter, der er klart røde i farven og har en sød smag. Hindbær trives bedst i frugtbar, veldrænet jord og trives godt i solrige til halvskygge miljøer. Det er en vinterhårdfør plante, der hvert år producerer nye grene, hvor frugterne vokser. Hindbær er populære på grund af deres lækre smag og kan bruges alsidigt i retter som syltetøj, kage og desserter.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten mister sine blade om efteråret og er derfor ikke stedsegrøn. Planten er løvfældende og vil blive nøgen om vinteren. Det er vigtigt at få planten til at skyde igen om foråret.

  Planten er vinterhårdfør ned til -20 grader Celsius. Det anbefales at beskytte planten mod hårdfør frost. Planten kan godt overvintre i haven.

  Denne plante er generelt nem at vedligeholde og kræver minimal pleje. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand og tilstrækkeligt sollys. Beskær planten om foråret for at fremme væksten.

  For denne plante er det vigtigt at have tilstrækkelig plads, da den kan vokse ret frodigt. En afstand på omkring 60 cm til 1 meter mellem individuelle planter anbefales. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at udbrede sig og vokse.

  Planten vokser bedst i fuld sol til halvskygge. I skyggen kan plantens vækst blive hæmmet, og udbyttet af frugter kan reduceres. Derfor er det en god idé at plante planten et solrigt sted for optimal vækst.

  Planten har brug for regelmæssig vand, især under tørre perioder. Tjek jorden regelmæssigt og vand, hvis den øverste lag føles tør. Sørg for, at planten ikke står konstant i vandmættet jord.

  Ja, planten tiltrækker sommerfugle og bier. Blomsterne tiltrækker disse insekter på grund af deres nektarholdige egenskaber. Dette fremmer bestøvning og hjælper planten med at formere sig.

  Ja, denne plante er god for biodiversitet, fordi den giver føde til insekter og fugle, samarbejder med svampe i jorden og skaber et naturligt habitat for forskellige typer dyr.

  Planten blomstrer i månederne juni til august, og blomstringen kan vare cirka 2 til 3 uger.

  Planten kan godt tåle fuld sol og trives bedst på et solrigt sted i haven. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i tørre perioder. Det foretrækkes at plante planter i åben jord mod læ.

  Ja, frugterne fra denne plante er spiselige, og de bruges ofte i desserter, syltetøj og sirup. Planten dyrkes ofte i haver på grund af de lækre søde frugter, den producerer. Det er vigtigt kun at plukke og spise de modne frugter.

  Ja, plantens blade har evnen til at opfange og dæmpe lydbølger. Dette kan resultere i en lyddæmpende effekt i det miljø, hvor planten vokser. Dette gør planten velegnet til brug i haver og som en grøn lydbarriere.

 • Det anbefales at beskære de ældste grene væk fra denne plante hvert år efter høsten for at stimulere nye, sunde skud. Beskær disse grene helt ned til jorden, og tynd desuden også vertikalt voksende grene ud for at fremme luftcirkulation. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at vokse ved ikke at lade grenene vokse for tæt sammen.

  Planten elsker fugtig jord, så sørg for, at jorden aldrig bliver helt tør. Giv regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Vær opmærksom på, at planten ikke står for vådt, da dette kan forårsage rodskader.

  Planten trives bedst i godt drænet pottemuld. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, men ikke drænet. Undgå tunge, kompakte jordtyper for optimal vækst af planten.

  Denne plante trives bedst i godt drænet jord med en gennemsnitlig til høj frugtbarhed. Det er vigtigt, at jorden er tilstrækkeligt fugtig, men ikke for våd. Sørg for en pH-værdi mellem 5,5 og 6,5 for optimal vækst og udbytte.

  Denne plante trives bedst på et solrigt sted med veldrænet jord. Sørg for, at jorden er fugtig, men undgå stillestående vand. Beskyt planten mod hård vind.

  Det er vigtigt at beskytte planten mod frost om vinteren ved at anvende muld eller halm rundt om basen. Derudover kan der lægges et lag blade eller grene på planterne for ekstra isolering. Det anbefales også at dække planten med et klæde eller fiberdug på kolde nætter.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Det anbefales at gøde planten årligt med organisk gødning. Beskær gamle grene tidligt om foråret for at fremme væksten af nye skud.

  Det er vigtigt for denne plante, at jorden er frugtbar og veldrænet. Gød planten om foråret med organiske gødninger for at fremme væksten. Brug regelmæssigt en afbalanceret gødning i vækstsæsonen for at holde planten sund og produktiv.

  Mulch hjælper med at holde på fugt og undertrykke ukrudt omkring planten. Brug helst organisk materiale som blade, halm eller træflis. Påfør et lag mulch på cirka 5-10 cm og undgå kontakt med stammen for at forhindre råd.

  Rubus idaeus trives bedst i en sur jord med en pH-værdi mellem 5,5 og 6,5. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den med f.eks. kompost eller sure gødninger. En for høj pH-værdi kan hæmme plantens vækst.

  For haveplanter som disse kan skadedyrsbekæmpelse udføres ved regelmæssigt at kontrollere for skadedyr som bladlus, larver og spindemider. Naturlige fjender som marihøns og snyltehvepse kan anvendes til biologisk bekæmpelse. Derudover kan også miljøvenlige bekæmpelsesmidler som neemolie eller sæbeopløsninger anvendes.

 • Beskrivelse

  Rubus idaeus, bedre kendt som hindbær, er en busk, der tilhører rosenfamilien. Planten producerer små, aromatiske frugter, der er klart røde i farven og har en sød smag. Hindbær trives bedst i frugtbar, veldrænet jord og trives godt i solrige til halvskygge miljøer. Det er en vinterhårdfør plante, der hvert år producerer nye grene, hvor frugterne vokser. Hindbær er populære på grund af deres lækre smag og kan bruges alsidigt i retter som syltetøj, kage og desserter.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.