Salix elaeagnos

Salix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Salix elaeagnos, ook bekend als olijfbladige wilg, is een struikachtige boom die tot 6 meter hoog kan worden. Deze plant heeft smalle, olijfgroene bladeren die zilverachtig grijs zijn aan de onderkant. In het voorjaar produceert Salix elaeagnos bloemen in hangende katjes die een zachte geur verspreiden. De boom staat bekend om zijn hoge tolerantie voor droge en zanderige bodems en wordt vaak gebruikt voor erosiecontrole. Salix elaeagnos is een aantrekkelijke toevoeging aan tuinen vanwege zijn decoratieve bladeren en bloeiende kenmerken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, je bent niet groenblijvend. Je verliest je bladeren in de herfst en bent bladverliezend.

  Salix elaeagnos heeft een winterhardheid tot -15 graden Celsius en is daarmee redelijk winterhard. Het is aan te raden om de plant te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Deze tuinplant kan prima gedijen in ons klimaat.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en gedijt goed in de meeste tuinomgevingen. Regelmatig snoeien is aan te raden om een gezonde groei te bevorderen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om minstens 3 meter ruimte te bieden, zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en niet te dicht op andere planten staat. Houd rekening met de breedte en hoogte van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Ja, Salix elaeagnos groeit goed in de schaduw. Het is een sterke tuinplant die weinig zonlicht nodig heeft. Zorg voor voldoende vochtige grond en de plant zal goed gedijen.

  Salix elaeagnos heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar vermijd teveel water geven om wortelrot te voorkomen. Over het algemeen heeft de plant één keer per week water nodig.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, deze plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van verschillende insecten voor bestuiving en als voedselbron. Daarnaast biedt het ook schuilplaatsen voor kleine dieren. Het is dus zeker goed voor de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden maart, april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Verder heeft de plant geen speciale bescherming nodig tegen de zon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren. Het is belangrijk om alleen planten te eten waarvan bekend is dat ze veilig en eetbaar zijn.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempend effect door de bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Het plantmateriaal kan helpen om het geluid te verminderen en de omgeving rustiger te maken. Het is daarom een goede keuze voor een tuin of groene omgeving waar geluidsoverlast verminderd moet worden.

 • De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden om de vorm en grootte te behouden. Dit kan het best gedaan worden in het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Knip dode, beschadigde of ongewenste takken weg tot aan de basis.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond met een lichtzure pH-waarde. Het kan ook handig zijn om wat extra organisch materiaal zoals compost toe te voegen. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels om zich goed te kunnen ontwikkelen.

  De plant gedijt het best in vochtige en goed doorlatende bodem. Een bodem met een neutrale tot licht zure pH is ideaal. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant groeit het beste in een zonnige standplaats. Het houdt van vochtige, goed doorlatende grond. Het is geschikt voor in de tuin als tuinplant.

  Het is aan te raden om Salix elaeagnos tijdens de wintermaanden te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld een laag mulch rond de wortels aan te brengen. Ook kan een beschermende doek of bubblewrap worden gebruikt om de plant te beschermen tegen koude temperaturen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode aanbreekt om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant jaarlijks in het vroege voorjaar om de vorm te behouden. Zorg voor een goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten om zo de groei en bloei te stimuleren. Gebruik een meststof die specifiek is samengesteld voor tuinplanten en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering. Bemest in het voorjaar en de zomer voor optimale resultaten.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te mulchen met organisch materiaal, zoals bladeren of houtsnippers. Mulch beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en onkruidgroei en helpt bij het vasthouden van vocht in de grond. Vernieuw de mulchlaag regelmatig voor optimale bescherming en groei van de plant.

  Salix elaeagnos gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde van rond de 6 tot 7 wordt aanbevolen voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je regelmatig controleren op bladluizen, rupsen en spint. Een natuurlijke manier om ongedierte te bestrijden is door roofdieren zoals lieveheersbeestjes en parasitaire wespen aan te trekken. Ook kan je eventueel gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  Salix elaeagnos, ook bekend als olijfbladige wilg, is een struikachtige boom die tot 6 meter hoog kan worden. Deze plant heeft smalle, olijfgroene bladeren die zilverachtig grijs zijn aan de onderkant. In het voorjaar produceert Salix elaeagnos bloemen in hangende katjes die een zachte geur verspreiden. De boom staat bekend om zijn hoge tolerantie voor droge en zanderige bodems en wordt vaak gebruikt voor erosiecontrole. Salix elaeagnos is een aantrekkelijke toevoeging aan tuinen vanwege zijn decoratieve bladeren en bloeiende kenmerken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.