Salix repens 'Voorthuizen'

Salix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Salix repens 'Voorthuizen' is een bodembedekkende wilg met een compacte groeiwijze en zilvergrijs blad. Deze cultivar staat bekend om zijn mooie, bijna zilverachtige bladeren die een opvallende aanvulling vormen in de tuin. Het is een sterke plant die goed gedijt op vochtige grond en zowel in de zon als in de halfschaduw kan groeien. De bladeren van Salix repens 'Voorthuizen' hebben een grijze tint die de plant een elegante uitstraling geeft. Deze wilg is zeer geschikt voor gebruik als bodembedekker of als lage haag.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Salix repens 'Voorthuizen' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de wintermaanden. Het is een bladverliezende plant.

  De plant is winterhard tot -25°C. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strenge vorst. De plant kan goed tegen koude temperaturen en kan overwinteren in ons klimaat.

  Ja, Salix repens 'Voorthuizen' is een gemakkelijke plant in onderhoud. Deze tuinplant vereist weinig zorg en gedijt goed in verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Het is een sterke en robuuste plant die weinig problemen zal geven bij het onderhouden ervan.

  De Salix repens 'Voorthuizen' heeft ruimte nodig om zich te verspreiden, dus het is aan te raden om voldoende plantafstand te houden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te breiden en te groeien zonder dat het andere planten verstikt. Het is belangrijk om de groeigewoonten van de plant in overweging te nemen bij het bepalen van de juiste plantafstand.

  De Salix repens 'Voorthuizen' groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Een plek met voldoende licht zal zorgen voor een gezonde groei en bloei. Te veel schaduw kan de groei van de plant belemmeren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten doorweken. In de zomer kan het nodig zijn om de plant meerdere keren per week water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan de biodiversiteit in hun tuin.

  Ja, Salix repens 'Voorthuizen' is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt de plant ook beschutting voor kleine dieren in de tuin. Het kan helpen om de diversiteit van planten en dieren in de omgeving te vergroten.

  De plant bloeit van maart tot mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal gedijen in een zonnige omgeving. Zorg wel voor voldoende water, vooral tijdens warme periodes. De plant kan goed groeien en bloeien in de volle zon.

  Salix repens 'Voorthuizen' is niet eetbaar voor mensen. De plant bevat geen eetbare delen en wordt voornamelijk gekweekt om zijn decoratieve waarde in de tuin. Het wordt daarom niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Salix repens 'Voorthuizen' heeft zachte bladeren die geluid enigszins kunnen absorberen. De plant kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid, maar zal niet volledig geluidsdempend zijn. Andere planten die dichter begroeid zijn of met bredere bladeren kunnen mogelijk meer geluid absorberen.

 • Knip de takken van de plant terug tot ongeveer 5 cm boven de grond in het vroege voorjaar. Verwijder ook eventuele dode of zieke takken om de plant gezond te houden. Snoei de plant niet te rigoureus, dit kan de groei belemmeren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Water geven in de vroege ochtend of late avond is het beste voor de plant.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur potgrond voor tuinplanten voor een optimale groei.

  Salix repens 'Voorthuizen' gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem met een neutrale tot zure pH. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat, maar vermijd te veel stikstofrijke meststoffen om de plant gezond te houden. Het is ook aan te raden om de grond regelmatig te mulchen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte bodems. Geschikt voor in borderbeplanting of als bodembedekker.

  Tuinplanten zoals deze hebben in de winter vaak extra bescherming nodig tegen de kou. Dit kan bijvoorbeeld door het bedekken met een dikke laag mulch of het plaatsen van een beschermhoes. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Snoei jaarlijks in het voorjaar om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Geef de plant af en toe voeding om de groei te stimuleren.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een organische meststof. Gebruik hiervoor een meststof met een hoger gehalte aan stikstof. Bemest de planten niet te veel, om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is gunstig voor de bodem en kan helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het kan worden aangebracht rondom de planten om te beschermen tegen vorstschade en om de wortels warm te houden in de winterperiode. Het kan organisch materiaal bevatten zoals bladeren, gemaaid gras of boomschors.

  Deze plant groeit het beste in zure grond met een pH tussen 4,5 en 6,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en geen water blijft staan. Test regelmatig de zuurgraad van de bodem om ervoor te zorgen dat het optimaal is voor de plant.

  : Voor een effectieve ongediertebestrijding bij Tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de planten te controleren op eventuele plagen zoals bladluizen, spint of rupsen. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen ingezet worden om het ongedierte te bestrijden. Het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen kan ook helpen om de planten gezond te houden.

 • Omschrijving

  Salix repens 'Voorthuizen' is een bodembedekkende wilg met een compacte groeiwijze en zilvergrijs blad. Deze cultivar staat bekend om zijn mooie, bijna zilverachtige bladeren die een opvallende aanvulling vormen in de tuin. Het is een sterke plant die goed gedijt op vochtige grond en zowel in de zon als in de halfschaduw kan groeien. De bladeren van Salix repens 'Voorthuizen' hebben een grijze tint die de plant een elegante uitstraling geeft. Deze wilg is zeer geschikt voor gebruik als bodembedekker of als lage haag.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.