Sambucus nigra

Sambucus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sambucus nigra, ook bekend als de zwarte vlierbes, is een struik of kleine boom die inheems is in Europa en delen van Azië en Afrika. De plant heeft donkerpaarse tot zwarte bessen die eetbaar zijn en vaak worden gebruikt voor het maken van siroop, jam en wijn. De bladeren van Sambucus nigra zijn geveerd en hebben een kenmerkende geur wanneer ze worden gekneusd. In het voorjaar produceert de plant kleine witte bloemen in grote pluimen die een zoete geur verspreiden en aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Sambucus nigra gedijt het beste in vochtige, vruchtbare grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Sambucus nigra is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tijdens de wintermaanden. In het voorjaar groeien er nieuwe bladeren aan de plant.

  Sambucus nigra is winterhard tot -15 graden Celsius.

  Deze plant is over het algemeen zeer makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en snoeien kan nodig zijn om de vorm te behouden. Verder gedijt deze plant goed in de meeste bodemsoorten en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 2 tot 3 meter ruimte vrij te laten, zodat de plant voldoende kan groeien en zich kan verspreiden. Zorg ervoor dat er genoeg licht en lucht bij de plant kan komen voor optimale groei. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te controleren en gezond te houden.

  De plant groeit over het algemeen goed in de schaduw, maar zal meer bloemen en vruchten produceren in de volle zon. Zoek een plek met wat indirect zonlicht voor optimale groei. De plant kan wel wat schaduw verdragen en zal nog steeds goed gedijen.

  De plant heeft behoefte aan regelmatig water geven en moet niet uitdrogen. Gemiddeld heeft de plant 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Overmatig water geven moet worden vermeden om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door de rijkelijk bloeiende bloemen en de zoete geur. Het is een waardevolle nectarbron voor deze insecten in de tuin.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vogels, insecten en andere dieren. Hierdoor draagt hij bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit van mei tot en met juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warme temperaturen. De plant kan in de zon ook mooie bloemen en bessen produceren.

  Ja, de bessen van deze plant zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden in bijvoorbeeld jams en siropen. Let op: de bessen moeten eerst gekookt worden voordat ze gegeten worden, omdat ze rauw giftig kunnen zijn.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen dankzij de dichte bladeren en takken. Het kan helpen om een rustige en vredige omgeving te creëren in de tuin.

 • Snoei de plant in het late voorjaar of na de bloei. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken. Knip de takken terug tot een paar centimeter boven de grond voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in voedzame en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft maar niet te nat. Geef af en toe wat extra voeding voor een gezonde groei en bloei.

  De plant gedijt het beste in vochtige, vruchtbare bodem met een goede drainage. Zorg ervoor dat de grond niet te nat of te droog is, en vermijd zure bodemomstandigheden. Voeg organisch materiaal toe zoals compost voor een optimale groei van de plant.

  De plant gedijt het best op een zonnige tot licht beschaduwde plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Vermijd te natte standplaatsen om wortelrot te voorkomen.

  In de winter is het verstandig om de plant te beschermen tegen vorst door middel van een mulchlaag. Zo blijven de wortels goed beschermd. Eventueel kan je de struik ook inpakken met jute of vliesdoek voor extra isolatie.

  Snoei de plant regelmatig na de bloei om de vorm te behouden. Geef de plant voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dood hout en zieke takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Bemest de plant in het voorjaar met organische meststof. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en vermijd overbemesting. Herhaal dit één keer per jaar om de groei en bloei te stimuleren.

  Mulch is erg gunstig voor deze plant omdat het de bodem vochtig houdt en onkruid onderdrukt. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar zorg ervoor dat het niet direct tegen de stam of stelen ligt.

  Sambucus nigra groeit het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Een te zure of te basische bodem kan problemen veroorzaken met de groei en gezondheid van de plant.

  De plant is gevoelig voor bladluis en spint. Deze kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant regelmatig af te spoelen met water. Het verwijderen van aangetaste bladeren kan ook helpen bij het verminderen van plagen.

 • Omschrijving

  Sambucus nigra, ook bekend als de zwarte vlierbes, is een struik of kleine boom die inheems is in Europa en delen van Azië en Afrika. De plant heeft donkerpaarse tot zwarte bessen die eetbaar zijn en vaak worden gebruikt voor het maken van siroop, jam en wijn. De bladeren van Sambucus nigra zijn geveerd en hebben een kenmerkende geur wanneer ze worden gekneusd. In het voorjaar produceert de plant kleine witte bloemen in grote pluimen die een zoete geur verspreiden en aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Sambucus nigra gedijt het beste in vochtige, vruchtbare grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.