Sambucus nigra 'Guincho Purple'

Sambucus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sambucus nigra 'Guincho Purple' is een variëteit van de gewone vlier met opvallende paarse bladeren en donkere bessen. Het is een sierlijke struik die tot 3 meter hoog kan groeien en compact van vorm blijft. De bloemen bloeien in de lente en trekken bijen en vlinders aan. De bessen zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in jams en siropen. Deze plant gedijt het best in een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Sambucus nigra 'Guincho Purple' is niet groenblijvend en zal in de winter zijn blad verliezen. Het is een bladverliezende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter extra bescherming te geven, zoals mulch of een afdekking. In strenge winterse omstandigheden kan het nodig zijn om de plant binnen te zetten.

  De Sambucus nigra 'Guincho Purple' is een gemakkelijk te onderhouden plant en vereist minimale zorg. Deze tuinplant gedijt goed in de meeste bodemsoorten en heeft weinig last van ziektes of plagen. Regelmatig snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  De Sambucus nigra 'Guincho Purple' heeft een ruimte nodig van ongeveer 2 tot 3 meter in diameter om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende plek is rondom de plant zodat hij niet belemmerd wordt in zijn groei. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Ja, Sambucus nigra 'Guincho Purple' groeit goed in de schaduw. Het is een vaste plant die goed gedijt in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Zorg wel voor voldoende vochtige grond voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het beste is om te zorgen voor een goed doorlatende bodem.

  Ja, Sambucus nigra 'Guincho Purple' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de bloemen die ze produceert. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan elke tuin voor het bevorderen van de biodiversiteit.

  Ja, Sambucus nigra 'Guincho Purple' is gunstig voor de biodiversiteit omdat het nectar biedt voor bijen en vlinders, en bessen voor vogels. Het trek ook nuttige insecten aan die kunnen helpen bij de bestuiving van andere planten in de tuin.

  De Sambucus nigra 'Guincho Purple' bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt gemiddeld 3-4 weken.

  Ja, Sambucus nigra 'Guincho Purple' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme periodes.

  Ja, de bessen van deze plant zijn eetbaar, maar alleen wanneer ze volledig rijp zijn. Het is belangrijk om de bessen niet rauw te eten, omdat ze maagklachten kunnen veroorzaken. Het wordt aanbevolen om de bessen te koken of te verwerken in jam of sap.

  De Sambucus nigra 'Guincho Purple' heeft geen geluidsdempende eigenschappen.

 • De Sambucus nigra 'Guincho Purple' plant moet jaarlijks gesnoeid worden voor een goede groei en bloei. Snoei in het late voorjaar of vroege zomer om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode takken en dun de plant uit om lucht en licht door te laten.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om te controleren of de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens warme zomerdagen.

  Gebruik humusrijke potgrond voor deze Tuinplanten. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig extra voeding toe tijdens het groeiseizoen.

  De bodemkwaliteit van de plant moet voedzaam en goed doorlatend zijn. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats beschut is tegen harde wind om beschadiging van de bladeren te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens drogere perioden.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door een mulchlaag aan te brengen rond de wortels. Ook kan de plant beschermd worden door de takken bij elkaar te binden en af te dekken met vliesdoek. Zo blijft de plant beschermd tegen strenge vorst en kan hij in het voorjaar weer ongehinderd groeien.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in goed doorlatende grond en volle zon. Snoei de plant elk jaar in het voorjaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken.

  De Sambucus nigra 'Guincho Purple' heeft behoefte aan bemesting in het voorjaar, met een algemene meststof voor bloeiende planten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering van de meststof te volgen om de plant gezond en bloeiend te houden. Het is raadzaam om het bemesten te herhalen gedurende het groeiseizoen voor optimale groei en bloei.

  Voor deze plant is het aan te raden om een laag mulch rond de basis aan te brengen in het voorjaar. Dit zal de plant helpen vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in licht zure tot neutrale bodems met een pH tussen 5.5 en 7.0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem in de gaten te houden om de gezondheid en groei van de plant te optimaliseren. Het regelmatig testen en aanpassen van de pH-waarde kan helpen om ervoor te zorgen dat de plant goed gedijt.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke remedies zoals neemolie of pyrethrum. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is ook belangrijk. Het is beter om chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de plant en het milieu.

 • Omschrijving

  Sambucus nigra 'Guincho Purple' is een variëteit van de gewone vlier met opvallende paarse bladeren en donkere bessen. Het is een sierlijke struik die tot 3 meter hoog kan groeien en compact van vorm blijft. De bloemen bloeien in de lente en trekken bijen en vlinders aan. De bessen zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in jams en siropen. Deze plant gedijt het best in een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.