Sarcococca hookeriana

Sarcococca

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sarcococca hookeriana, ook bekend als Vleesbes, is een groenblijvende struik die ongeveer 1 meter hoog kan worden. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en kleine witte bloemen die een zoete geur verspreiden in de winter en het vroege voorjaar. Na de bloei vormen zich rode bessen die geliefd zijn bij vogels. Sarcococca hookeriana gedijt goed in de schaduw en is een ideale plant voor het creëren van een geurige en groene tuin het hele jaar door. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een ideale keuze voor tuinen die het hele jaar door groen willen blijven.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij lagere temperaturen. Zorg voor een beschutte plek en eventueel extra mulch of bescherming tijdens strenge vorst.

  Ja, "Sarcococca hookeriana" is makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig verzorging nodig en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Het is een sterke en winterharde plant die weinig problemen oplevert voor de hobbytuinier.

  Sarcococca hookeriana heeft ongeveer 50-100 cm ruimte nodig om goed te groeien. Het is een compacte plant die perfect past in borders, maar ook goed gedijt in potten en containers. Zorg voor voldoende licht en lucht om de plant gezond te houden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen in volledige schaduw. Het is een ideale plant voor donkere hoeken in de tuin of onder bomen. De Sarcococca hookeriana heeft weinig zonlicht nodig om te groeien en te bloeien.

  Sarcococca hookeriana heeft gematigd water nodig en kan goed tegen droge periodes. Geef de plant eens per week water, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geurige bloemen die insecten aantrekken. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken en te ondersteunen bij hun werk.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bijen en vlinders aantrekt met zijn geurige bloemen. Daarnaast kunnen vogels genieten van de bessen die de plant produceert. Tot slot biedt deze plant schuilplaatsen en voedsel aan verschillende kleine dieren.

  De plant bloeit meestal van december tot maart en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren. De bloemen verspreiden een heerlijke geur en zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig en niet eetbaar. Het consumeren van de bessen kan leiden tot misselijkheid, braken en andere gezondheidsproblemen. Het wordt sterk afgeraden om deze plant of de bessen ervan te eten.

  Ja, de plant heeft dichte en groenblijvende bladeren die geluid kunnen absorberen. Dit kan helpen bij het dempen van geluid in uw tuin of buitenruimte.

 • Snoei de plant na de bloei in het voorjaar om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de plant indien nodig uit. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te nat worden. Water geven in de vroege ochtend of late namiddag is het beste.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Kies een potgrond die geschikt is voor groenblijvende planten en voeg eventueel wat extra compost toe voor een gezonde groei.

  Sarcococca hookeriana gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. De bodem moet bij voorkeur humusrijk en neutraal tot licht zuur zijn. Zorg ervoor dat de grond niet te zwaar of compact is.

  De Sarcococca hookeriana gedijt het best op een beschutte standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een humusrijke en goed doorlatende grond voor optimale groei. Het is een winterharde plant en kan goed tegen vorst.

  Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen strenge vorst door een dikke laag mulch aan te brengen rond de wortels. Ook kan een winterhoes helpen om de plant te beschermen tegen koude temperaturen. Plaats de plant op een beschutte locatie om de winterbescherming te optimaliseren.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in goed doorlatende grond. Snoei dode of beschadigde takken weg in het vroege voorjaar. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Sarcococca hookeriana gedijt goed op een voedzame bodem en heeft weinig mest nodig. Eenmaal per jaar bemesten met organische meststoffen in het voorjaar is voldoende om de plant gezond en vitaal te houden. Overbemesting kan leiden tot een te snelle groei en minder bloei.

  Mulchen is belangrijk voor het behoud van vocht en het onderdrukken van onkruid bij deze plant. Gebruik organische mulch, zoals compost of boomschors, in een laag van ongeveer 5 cm. Vernieuw de mulch regelmatig om de plant te voorzien van voedingsstoffen.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is lichtzuur tot neutraal. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed waterdoorlatend is. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemstructuur verbeteren en de groei van de plant bevorderen.

  De plant is over het algemeen vrij resistent tegen plagen en ziekten. Indien toch aangetast, kan het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen effectief zijn. Controleer regelmatig op bladluizen, spintmijten en andere insecten en neem indien nodig actie.

 • Omschrijving

  Sarcococca hookeriana, ook bekend als Vleesbes, is een groenblijvende struik die ongeveer 1 meter hoog kan worden. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en kleine witte bloemen die een zoete geur verspreiden in de winter en het vroege voorjaar. Na de bloei vormen zich rode bessen die geliefd zijn bij vogels. Sarcococca hookeriana gedijt goed in de schaduw en is een ideale plant voor het creëren van een geurige en groene tuin het hele jaar door. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.