Sarcococca hookeriana var. humilis

Sarcococca

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sarcococca hookeriana var. humilis is een groenblijvende dwergstruik met glanzende donkergroene bladeren. De plant heeft kleine, geurende witte bloemen in de winter en vroege lente, gevolgd door zwarte bessen in de zomer. Het is een langzaam groeiende struik die goed gedijt in de schaduw en halfschaduw. Sarcococca hookeriana var. humilis is zeer winterhard en kan goed tegen koude temperaturen. Het is een populaire plant voor het aanplanten van borders, rotstuinen of als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde tuinplant die zijn groene bladeren behoudt, zelfs in de koudere maanden. Hierdoor zorgt de plant voor kleur en structuur in de tuin, ongeacht het seizoen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld een vliesdoek of bladeren.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud. Het is een wintergroene struik die weinig verzorging nodig heeft en goed gedijt in zowel zon als schaduw. Regelmatig water geven en wat meststoffen in het voorjaar zijn voldoende voor een gezonde groei.

  De plant heeft niet veel ruimte nodig en kan goed groeien in een compacte ruimte. Zorg ervoor dat de plant voldoende luchtcirculatie heeft en niet te dicht op andere planten staat. Een ruimte van ongeveer 30-40 cm is voldoende voor deze plant.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en heeft zelfs liever halfschaduw tot schaduw. Het is een ideale plant voor donkere hoekjes in de tuin waar weinig zonlicht komt. Zorg wel voor een vochtige grond en goede drainage.

  Deze plant heeft niet veel water nodig en kan droge periodes goed verdragen. Het is voldoende om de plant 1 tot 2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door goed te laten opdrogen.

  Ja, Sarcococca hookeriana var. humilis trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur die de bloemen verspreiden. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen produceert die insecten aantrekken en voedsel bieden voor bijen en vlinders. Daarnaast zorgen de bessen voor voedsel voor vogels en kleine dieren. Dit draagt bij aan een gezonde en gevarieerde tuin waar verschillende soorten dieren kunnen gedijen.

  De Sarcococca hookeriana var. humilis bloeit meestal in de maanden februari en maart. De bloei kan enkele weken tot een maand duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon, maar hij geeft de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw. Zorg wel dat de grond vochtig blijft. De plant is winterhard en kan goed tegen koude temperaturen.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar en bevatten giftige stoffen. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren. Het is beter om deze plant enkel als decoratieve tuinplant te gebruiken.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen en kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het dichte bladerdek en de compacte groei zorgen voor een goede geluidsisolatie. Het is een ideale keuze voor het creëren van een rustige en ontspannen sfeer in de tuin.

 • Snoei de plant na de bloei lichtjes om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Het is ook mogelijk om enkele van de oudste takken helemaal terug te snoeien om nieuwe groei te stimuleren. Snoei in het voorjaar of de vroege zomer voor het beste resultaat.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelgroei te voorkomen.

  De potgrond voor de Tuinplanten dient goed doorlatend en humusrijk te zijn. Een mix van potgrond met scherp zand en compost is ideaal voor een goede groei en ontwikkeling van de plant. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en liefst vochtig, maar niet te nat. Een bodem met een neutrale tot licht zure pH is ideaal. Zorg voor een goede structuur en voldoende voedingsstoffen in de bodem voor optimale groei.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter heeft deze plant over het algemeen geen speciale bescherming nodig, omdat hij winterhard is. Het is echter aan te raden om op zeer koude dagen mulch rond de plantbasis aan te brengen om de wortels te beschermen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge winterperiodes.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Snoei eventueel dode takken weg in het voorjaar voor een gezonde groei. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig en kan goed gedijen in voedzame grond. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of koemest. Vermijd te veel kunstmest, omdat dit de plant kan beschadigen.

  Mulchen is belangrijk voor deze plant omdat het helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulch. Breng een laag van 5-7 cm aan rond de plant, maar houd de mulch weg van de stam om rotting te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in zure tot neutrale bodems. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te maken. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen om de zuurgraad op peil te houden.

  Voor de bestrijding van ongedierte op deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en gaasvliegen helpen. Daarnaast kunnen ook preventieve maatregelen zoals regelmatige inspectie van de plant en het verwijderen van aangetaste bladeren en takken helpen om ongedierte onder controle te houden. Als het probleem ernstiger is, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

 • Omschrijving

  Sarcococca hookeriana var. humilis is een groenblijvende dwergstruik met glanzende donkergroene bladeren. De plant heeft kleine, geurende witte bloemen in de winter en vroege lente, gevolgd door zwarte bessen in de zomer. Het is een langzaam groeiende struik die goed gedijt in de schaduw en halfschaduw. Sarcococca hookeriana var. humilis is zeer winterhard en kan goed tegen koude temperaturen. Het is een populaire plant voor het aanplanten van borders, rotstuinen of als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.