Sorbus aria

Sorbus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Sorbus aria, ook wel bekend als de meelbes, is een prachtige loofboom met een ronde kroon en opvallende witte bloemen in het voorjaar. De bladeren zijn ovaalvormig en licht behaard, wat een zilverachtige glans geeft aan de boom. Na de bloei verschijnen er rode bessen die geliefd zijn bij vogels. De boom gedijt het beste op een zonnige standplaats in vruchtbare, goed doorlatende grond. De Sorbus aria is een sierlijke en onderhoudsvriendelijke boom die een mooie toevoeging kan zijn aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. De bladeren verkleuren en vallen af in de herfst, maar komen in het voorjaar weer terug.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens koude winters. Het is aan te raden om de plant te beschermen met bijvoorbeeld noppenfolie of jute.

  De plant Sorbus aria is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in verschillende bodem- en lichtomstandigheden. Regelmatig snoeien en bemesten zal de groei en bloei bevorderen.

  De plant heeft minimaal 3-4 meter ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om te groeien en voor de takken om uit te kunnen breiden. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende zonlicht en water kan krijgen.

  "Sorbus aria" groeit het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook goed gedijen in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven en goed te groeien. Matige schaduw kan ook geschikt zijn, maar vermijd te diepe schaduw.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig de grond om te bepalen wanneer het tijd is om water te geven.

  De plant Sorbus aria lokt vlinders en bijen met zijn bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege zijn aantrekkingskracht op bestuivers. Het helpt de biodiversiteit te ondersteunen.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit, omdat hij vogels aantrekt met zijn bessen en insecten met zijn bloesems. Daarnaast biedt hij schuilplaats en voedsel voor kleine dieren in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze tuinplant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  De bessen van deze plant zijn niet eetbaar. Het wordt aanbevolen om de vruchten niet te consumeren. Het is beter om de plant puur voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, de bloemen van deze plant kunnen aangetrokken bestuivers aantrekken, zoals bijen en vlinders, die geluiden kunnen maskeren. Daarnaast kan het bladerdek geluid absorberen en bijdragen aan geluidsdemping in de omgeving. Over het algemeen wordt deze plant beschouwd als geluidsdempend.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in de late herfst of vroege winter. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kronen uit om de luchtstroom te bevorderen. Knip takken terug tot net boven een knop of zijscheut voor een gezonde groei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar voorkom dat de wortels te lang in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals de Sorbus aria is het belangrijk om te planten in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Kies een potgrond speciaal voor sierplanten die voldoende lucht en water doorlaat. Zorg ervoor dat de potgrond niet te compact wordt om de wortels gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, humusrijke grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, maar wel voldoende voedingsstoffen bevat. Bij voorkeur planten op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge omstandigheden. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter kan het raadzaam zijn om de plant te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld mulch of tuinvlies aan te brengen rond de wortels. Bij langdurige vorst kan het ook helpen om de plant af te dekken met een speciale winterhoes. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende vocht heeft tijdens droge en koude periodes.

  Snoei in het voorjaar dode of beschadigde takken weg. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen.

  Sorbus aria heeft regelmatig voeding nodig om gezond te blijven. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het vroege voorjaar. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om in het voorjaar een laag organische mulch rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Deze mulch kan bestaan uit compost, boomschors of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulch ongeveer 5-8 cm dik is en niet direct tegen de stam van de plant ligt.

  De bodem voor deze plant dient neutraal tot licht zuur te zijn, met een pH-waarde tussen 6 en 7. Verder is het belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Aanpassingen aan de zuurgraad van de bodem kunnen nodig zijn om de plant optimaal te laten groeien.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze Tuinplanten kun je preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig controleren op beestjes en het verwijderen van aangetaste bladeren. Indien nodig kun je biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken of natuurlijke vijanden van het ongedierte stimuleren. Het is belangrijk om op tijd actie te ondernemen om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Sorbus aria, ook wel bekend als de meelbes, is een prachtige loofboom met een ronde kroon en opvallende witte bloemen in het voorjaar. De bladeren zijn ovaalvormig en licht behaard, wat een zilverachtige glans geeft aan de boom. Na de bloei verschijnen er rode bessen die geliefd zijn bij vogels. De boom gedijt het beste op een zonnige standplaats in vruchtbare, goed doorlatende grond. De Sorbus aria is een sierlijke en onderhoudsvriendelijke boom die een mooie toevoeging kan zijn aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.