Sorbus aucuparia

Sorbus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Sorbus aucuparia, ook bekend als de wilde lijsterbes, is een snelgroeiende boom die tot 15 meter hoog kan worden. De boom heeft een mooie kroon met donkergroene bladeren die in de herfst verkleuren naar felrood en oranje. In het voorjaar bloeit de boom met witte bloemen die insecten aantrekken. In de zomer verschijnen er kleine rode bessen die geliefd zijn bij vogels en andere dieren. De Sorbus aucuparia gedijt goed in vochtige en voedselrijke grond en is een mooie toevoeging aan tuinen en parken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, "Sorbus aucuparia" is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tijdens de wintermaanden. Het is een bladverliezende struik of boom.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens extreme vorst.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig zorg. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant jaarlijks te snoeien om zijn gezondheid te behouden. Zorg voor een goede drainage en voldoende zonlicht om de beste resultaten te behalen.

  De plant heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen exemplaar. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten om te voorkomen dat ze elkaars groei belemmeren. Houd rekening met de grootte van de plant wanneer deze volgroeid is.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder goed bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant te plaatsen op een plek met voldoende zonlicht.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de grond tussen watergift goed kan opdrogen.

  Ja, deze plant staat erom bekend vlinders en bijen aan te trekken vanwege de nectar in de bloemen. Het is een nuttige toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van bestuiving en biodiversiteit.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het vogels aantrekt met zijn bessen, insecten aantrekt met zijn bloemen en een schuilplaats biedt voor kleinere dieren in zijn bladeren. Het helpt dus de algehele diversiteit aan planten en dieren in de tuin te vergroten.

  De plant bloeit meestal in mei en juni en de bloei kan tot ongeveer drie weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed gedraineerd is om de plant gezond te houden. Het regelmatig water geven is ook essentieel voor een optimale groei.

  De bessen van deze plant zijn giftig voor mensen en kunnen maagklachten veroorzaken. Het is daarom niet veilig om de bessen te eten. Het wordt aanbevolen om deze plant niet als voedselbron te gebruiken.

  Ja, de bladeren en takken van deze plant absorberen geluid en kunnen helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid. Daarnaast is de plant ook een goede keuze voor het creëren van een groene buffer tussen de tuin en lawaaierige omgevingen.

 • De Tuinplant Sorbus aucuparia dient gesnoeid te worden in de wintermaanden wanneer de plant in rust is. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Snoei nooit meer dan een derde van de takken in één keer om de plant niet te veel te belasten.

  Tuinplanten zoals de Sorbus aucuparia hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te nat. Het is het beste om 's ochtends water te geven om schimmelgroei te voorkomen.

  De Sorbus aucuparia gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet drassig. Gebruik bij voorkeur potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten.

  Deze plant groeit het beste in een goed doorlatende bodem die vocht vasthoudt. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam is en een neutrale pH-waarde heeft. Vermijd zure grond en zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd natte grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om vorstschade te voorkomen is het aan te raden om de plant in de winter te beschermen met een laag mulch of bladeren rond de stam. Daarnaast kan het helpen om de plant in de winter af te dekken met een speciale winterhoes. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voor de winterperiode.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Daarnaast kan het handig zijn om de plant in droge periodes extra water te geven.

  Tuinplanten hebben regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen in het voorjaar en de zomer. Vermijd bemesting in de winter om de plant niet te veel te belasten.

  Het mulchen van deze plant is gunstig om de bodem vochtig te houden, onkruidgroei te verminderen en voedingsstoffen vast te houden. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch. Breng de mulchlaag aan rond de plant, maar houd een kleine ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  Sorbus aucuparia houdt van een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kun je het beste regelmatig controleren op bladluizen en spint. Je kunt ze bestrijden door bijvoorbeeld een natuurlijke zeepoplossing te gebruiken of door lieveheersbeestjes in de tuin te introduceren. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om schimmelproblemen te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Sorbus aucuparia, ook bekend als de wilde lijsterbes, is een snelgroeiende boom die tot 15 meter hoog kan worden. De boom heeft een mooie kroon met donkergroene bladeren die in de herfst verkleuren naar felrood en oranje. In het voorjaar bloeit de boom met witte bloemen die insecten aantrekken. In de zomer verschijnen er kleine rode bessen die geliefd zijn bij vogels en andere dieren. De Sorbus aucuparia gedijt goed in vochtige en voedselrijke grond en is een mooie toevoeging aan tuinen en parken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.