Sorbus aucuparia var. edulis

Sorbus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sorbus aucuparia var. edulis, ook bekend als de zoete lijsterbes, is een variant van de gewone lijsterbes met eetbare vruchten. Deze boom kan tot 15 meter hoog worden en heeft een open, ronde kroon. De zoete lijsterbes bloeit in het voorjaar met witte bloemen en produceert in de herfst rode, sappige bessen die geschikt zijn voor jam, gelei en likeur. Het blad van de Sorbus aucuparia var. edulis is geveerd en verkleurt in de herfst naar rode en oranje tinten. Deze boom is geliefd bij vogels en vlinders vanwege de nectar en de zaden die het biedt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Sorbus aucuparia var. edulis is geen groenblijvende plant. Het is een bladverliezende plant die zijn bladeren verliest in de herfst.

  De Sorbus aucuparia var. edulis is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is geschikt voor in de tuin als tuinplant.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en zo nu en dan te snoeien om de groei te stimuleren. Deze plant kan goed gedijen in de meeste tuinomstandigheden.

  De Sorbus aucuparia var. edulis heeft ruimte nodig voor zijn wortelstelsel en om volledig te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor voldoende plantafstand en vermijd het planten in te kleine ruimtes. Houd rekening met de uiteindelijke hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Nee, deze plant groeit het beste in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. In de schaduw zal de groei minder optimaal zijn en kan de plant minder bloeien en vruchten produceren. Het is dus aanbevolen om de plant in een zonnige positie te planten voor de beste resultaten.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te drassig wordt. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden door 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die hij produceert. Het is dus een goede keuze voor in de tuin als je deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het vogels, vlinders en andere insecten aantrekt met zijn bloemen en bessen. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Het draagt daarmee bij aan een gezonde en diverse tuinomgeving.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloei periode duurt ongeveer 2 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk om consequent water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. De plant is geschikt voor de meeste tuingronden, zolang deze goed doorlatend zijn.

  Ja, de bessen van deze plant zijn eetbaar, maar dienen wel eerst goed verhit te worden om giftige stoffen af te breken. De rijpe bessen worden vaak gebruikt om jam, gelei of siroop van te maken. Het is belangrijk om de bessen niet rauw te eten.

  Ja, de Tuinplanten categorie kan geluidsdempend zijn. Deze planten kunnen helpen om geluiden te absorberen en een rustige omgeving te creëren in tuinen en buitenruimtes.

 • Het snoeien van deze plant kan het best worden uitgevoerd in het late najaar of vroege voorjaar. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Dun de kruin uit om de lucht- en lichtcirculatie te verbeteren.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar vermijd dat de plant met zijn wortels in het water staat. Het is belangrijk om de plant te voorzien van voldoende water, zodat hij gezond kan groeien.

  De Sorbus aucuparia var. edulis gedijt goed in vochtige maar goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, zodat de wortels niet uitdrogen. Gebruik een pot met drainagegaten om te voorkomen dat de plant te nat wordt.

  Sorbus aucuparia var. edulis gedijt het best in goed doorlatende grond en kan zowel in zure als neutrale bodem groeien. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te nat is. Deze plant kan goed groeien in verschillende bodemkwaliteiten, zolang de grond maar niet te compact is.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde locatie. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast. Het is een sterke en winterharde plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je een dikke laag mulch rond de basis aanbrengen. Dit helpt de wortels warm te houden en vocht vast te houden. Daarnaast kan het ook helpen om de plant af te schermen tegen koude wind door bijvoorbeeld een windscherm te plaatsen.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en voeg compost toe aan de grond voor voeding. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Voor de beste groei en bloei is het aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen. Gebruik een meststof specifiek voor bloeiende planten om de vruchtzetting te bevorderen. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het toepassen van mulch rondom de plant kan helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruidgroei. Daarnaast kan mulch de bodemtemperatuur reguleren en voedingsstoffen toevoegen aan de grond. Een laag van 5-7 cm mulch is doorgaans voldoende voor tuinplanten.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal, met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en geen water blijft staan, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan helpen de zuurgraad op een geschikt niveau te houden.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en niet te dicht op elkaar geplant staat om plagen te voorkomen. Controleer regelmatig op luizen, rupsen en andere insecten en gebruik indien nodig natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Houd de plant gezond door regelmatig te bemesten en water te geven.

 • Omschrijving

  Sorbus aucuparia var. edulis, ook bekend als de zoete lijsterbes, is een variant van de gewone lijsterbes met eetbare vruchten. Deze boom kan tot 15 meter hoog worden en heeft een open, ronde kroon. De zoete lijsterbes bloeit in het voorjaar met witte bloemen en produceert in de herfst rode, sappige bessen die geschikt zijn voor jam, gelei en likeur. Het blad van de Sorbus aucuparia var. edulis is geveerd en verkleurt in de herfst naar rode en oranje tinten. Deze boom is geliefd bij vogels en vlinders vanwege de nectar en de zaden die het biedt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.