Sorbus aucuparia 'Fastigiata'

Sorbus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Sorbus aucuparia 'Fastigiata' is een compacte, opgaande boom met een smalle, zuilvormige groeiwijze. Hij heeft een opvallende, rode herfstkleur en kleine witte bloemen die in het voorjaar verschijnen, gevolgd door rode bessen in de zomer. Deze boom is geschikt voor kleine tuinen vanwege zijn bescheiden formaat en kan goed tegen verschillende bodemsoorten. De bladeren zijn geveerd en donkergroen van kleur. De Sorbus aucuparia 'Fastigiata' trekt vogels aan door zijn bessen en is een mooie toevoeging aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Sorbus aucuparia 'Fastigiata' is een bladverliezende plant. Na de herfst verliest hij zijn bladeren.

  De plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge winters. Planten die niet winterhard zijn, kunnen het best naar binnen worden gehaald tijdens vorstperiodes.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Regelmatige bemesting en water geven zijn belangrijk voor een goede groei. Snoei jaarlijks om de vorm en grootte te behouden.

  De Sorbus aucuparia 'Fastigiata' heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Het is aan te raden om een plek te kiezen waar de plant vrij kan uitgroeien zonder belemmerd te worden. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  "Sorbus aucuparia 'Fastigiata' groeit het beste op een zonnige plek, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. In de schaduw zal de plant echter minder snel groeien en minder bloemen en bessen produceren."

  De plant heeft wekelijks 1-2 keer water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en het nectar dat zij produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vogels aantrekt met zijn bessen en schuilplekken biedt voor kleine dieren. Daarnaast zorgt het voor variatie in de tuin en biedt het voedsel voor insecten.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan tot 2 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar voor vogels en sommige dieren, maar niet voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om ze te consumeren. Het is beter om de vruchten te laten hangen als voedselbron voor dieren.

  Ja, de Sorbus aucuparia 'Fastigiata' heeft geluidsdempende eigenschappen. De bladeren en takken van deze plant absorberen geluidsgolven en verminderen zo geluidsoverlast in de omgeving. Het planten van deze boom kan daarom helpen om geluidshinder te verminderen.

 • Deze boomvormige plant kan het beste gesnoeid worden in de late herfst of vroege winter om de vorm en gezondheid te behouden. Verwijder dode takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Let op dat je niet te veel wegsnoeit, om de plant niet te beschadigen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet drassig. Vermijd dat de wortels te lang droog blijven, maar ook dat ze te lang nat blijven.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg indien nodig compost of mest toe voor extra voedingsstoffen.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur vochtig, maar niet te nat. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam is en voldoende humus bevat. Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot zure bodem.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige locatie met vruchtbare, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en voldoende luchtcirculatie krijgt. Bescherm de plant tegen sterke wind en vorst.

  Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of een beschermend doek te gebruiken. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef de plant in de herfst een extra laag compost om de wortels te beschermen tegen kou en vorst.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in vochtige, goed doorlatende grond. Snoei dode takken weg in de winter om de vorm te behouden en bemest de plant in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Voor deze plant is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te geven om de groei te stimuleren. Het is ook aan te raden om in het najaar een speciale meststof voor fruitbomen toe te voegen. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om een mulchlaag aan te brengen rondom de plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te beperken. Mulch kan bestaan uit bijvoorbeeld houtsnippers, boomschors of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht rond de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De Sorbus aucuparia 'Fastigiata' gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of compost. Een goede bodem pH zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten zoals Sorbus aucuparia 'Fastigiata', kunt u overwegen om natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes in te zetten. Ook kunt u regelmatig de plant inspecteren op tekenen van plaaginsecten. Als er toch sprake is van een plaag, kunt u overwegen om een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken.

 • Omschrijving

  De Sorbus aucuparia 'Fastigiata' is een compacte, opgaande boom met een smalle, zuilvormige groeiwijze. Hij heeft een opvallende, rode herfstkleur en kleine witte bloemen die in het voorjaar verschijnen, gevolgd door rode bessen in de zomer. Deze boom is geschikt voor kleine tuinen vanwege zijn bescheiden formaat en kan goed tegen verschillende bodemsoorten. De bladeren zijn geveerd en donkergroen van kleur. De Sorbus aucuparia 'Fastigiata' trekt vogels aan door zijn bessen en is een mooie toevoeging aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.