Spiraea bumalda

Spiraea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Spiraea bumalda, ook bekend als spierstruik, is een bladverliezende struik die groeit tot een hoogte van ongeveer 1-2 meter. Het heeft kleine ovale groene bladeren die in de herfst veranderen in kleurrijke tinten van rood en oranje. In de zomer produceert het clusters van kleine roze of witte bloemen die vlinders aantrekken. Het is een winterharde en onderhoudsarme plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en zonnige tot halfschaduwrijke locaties. De Spiraea bumalda is een populaire keuze voor het toevoegen van kleur en structuur aan de tuin en wordt vaak gebruikt als haag of als solitaire plant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, "Spiraea bumalda" is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant die in het voorjaar weer nieuw blad krijgt.

  Spiraea bumalda is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor de Nederlandse winters. Het is aan te raden om de plant wel te beschermen bij strenge vorst.

  Spiraea bumalda is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist weinig snoeien en gedijt goed in de meeste bodemsoorten en in zowel zon als halfschaduw. Over het algemeen is het een sterke en betrouwbare tuinplant.

  Spiraea bumalda heeft gemiddeld 80 tot 100 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen en zich te kunnen verspreiden. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dicht bij Spiraea bumalda worden geplaatst, zodat hij voldoende lucht en zonlicht krijgt.

  Spiraea bumalda groeit het beste op een plek met volle zon tot halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder snel groeien en minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, dus geef de plant ongeveer 1-2 keer per week water. Zorg er wel voor dat de grond niet te nat wordt.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar en kleurrijke bloemkoppen. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin die insecten wil aantrekken.

  Spiraea bumalda trekt vlinders en bijen aan door haar nectarrijke bloemen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting voor kleine dieren en insecten. Het is daarom een waardevolle toevoeging voor een divers ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni, juli en augustus. De bloeiperiode kan ongeveer 2 tot 4 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt ook droge grond. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt vaak gebruikt als sierplant in tuinen vanwege de aantrekkelijke bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan maagklachten veroorzaken.

  Tuinplanten kunnen geluiden enigszins dempen door het absorberen van geluidsgolven met hun bladeren en takken. Echter, ze zijn niet per se specifiek gekweekt voor geluidsdemping.

 • Snoei de plant in het voorjaar direct na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei ongeveer een derde van de oudere takken weg om de plant gezond te houden. Gebruik scherpe scharen of een snoeischaar om een nette snede te maken.

  De Spiraea bumalda heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in een te natte omgeving staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelproblemen te voorkomen.

  Gebruik een goed doorlatende potgrond voor tuinplanten met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg indien nodig extra voeding toe tijdens het groeiseizoen.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende, vochtige bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem een neutrale tot licht zure pH-waarde heeft. Vermijd natte of erg zware grond om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen.

  Zorg voor winterbescherming door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Dit helpt de plant te beschermen tegen vorst en koude temperaturen. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en ijzige omstandigheden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Het is aan te raden om de plant jaarlijks te snoeien, bij voorkeur in het voorjaar. Verwijder dode takken en knip de plant terug tot gewenste hoogte.

  Tuinplanten hebben regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven groeien. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken. Overbemesting kan de plant schaden, dus volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Het is aan te raden om bij het planten van deze tuinplant een mulchlaag aan te brengen rond de basis. Dit zal helpen om vocht vast te houden in de grond en onkruidgroei te beperken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors voor een effectieve mulch.

  Spiraea bumalda groeit het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH, tussen 6.0 en 7.0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Het behouden van de juiste zuurgraad van de bodem is essentieel voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Houd de plant vrij van onkruid en zorg voor voldoende luchtcirculatie om plaaginsecten te voorkomen. Controleer regelmatig op spint, trips en bladluizen en gebruik zo nodig natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Snoei de plant regelmatig om de gezondheid te bevorderen en plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Spiraea bumalda, ook bekend als spierstruik, is een bladverliezende struik die groeit tot een hoogte van ongeveer 1-2 meter. Het heeft kleine ovale groene bladeren die in de herfst veranderen in kleurrijke tinten van rood en oranje. In de zomer produceert het clusters van kleine roze of witte bloemen die vlinders aantrekken. Het is een winterharde en onderhoudsarme plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en zonnige tot halfschaduwrijke locaties. De Spiraea bumalda is een populaire keuze voor het toevoegen van kleur en structuur aan de tuin en wordt vaak gebruikt als haag of als solitaire plant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.