Spiraea nipponica

Spiraea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Spiraea nipponica is een struik met een compacte groeiwijze en ovale bladeren die in de lente en zomer frisgroen van kleur zijn. In mei en juni produceert de plant kleine, witte bloemen die in dichte trossen aan de takken verschijnen en een zoete geur verspreiden. Deze plant is winterhard en kan goed tegen snoei, waardoor het een populaire keuze is voor hagen en borders. Spiraea nipponica gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige standplaats. De struik kan tot ongeveer 1,5 meter hoog worden en trekt vlinders aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant verandert van kleur en valt in de herfst af.

  Spiraea nipponica is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Aangeraden wordt om de plant te beschermen bij strengere vorst. Het is een populaire tuinplant vanwege de mooie bloemen en het groene blad gedurende het hele seizoen.

  "Spiraea nipponica" is een makkelijk te onderhouden tuinplant die weinig verzorging nodig heeft. Deze plant is zeer winterhard en gedijt goed in de meeste bodemsoorten en blootstellingen aan de zon. Regelmatig snoeien bevordert de bloei en groei van de plant.

  Spiraea nipponica heeft ongeveer een ruimte nodig van 1-1,5 meter in de breedte en 1-1,5 meter in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen en te groeien. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm en grootte van de plant onder controle te houden.

  Spiraea nipponica groeit het beste in de volle zon tot lichte schaduw. Een schaduwrijke locatie kan de groei belemmeren en de bloei verminderen. Het is daarom aan te raden om de plant te plaatsen op een plek met voldoende zonlicht.

  Spiraea nipponica heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is aan te raden om de grond goed vochtig te houden, maar zonder dat er plassen ontstaan. Over het algemeen is het voldoende om de plant één keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan door de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een mooie aanvulling voor een tuin die biodiversiteit en bestuiving ondersteunt.

  Ja, de plant Spiraea nipponica trekt veel insecten aan zoals bijen en vlinders, hierdoor draagt de plant bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor variatie in hoogte en structuur, wat verschillende dieren aantrekt. Het bladafval van de plant is ook een voedingsbron voor bodemorganismen, wat de bodembiodiversiteit bevordert.

  De plant bloeit in de maanden mei, juni en juli. De bloeiperiode kan ongeveer twee tot drie weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en doet het goed op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de plant Spiraea nipponica is niet eetbaar. Het is niet geschikt voor consumptie door mens of dier. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant heeft een beperkte geluidsdempende werking. Het dichte bladerdek en de takken kunnen wat omgevingsgeluid absorberen. Echter, het effect is niet zo sterk als bij specifieke geluidsdempende planten zoals bamboe of dennen.

 • Snoei de plant na de bloei in de zomer om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de struik uit om licht en lucht door te laten. Gebruik scherpe snoeischaren en knip de takken net boven een naar buiten gerichte knop.

  Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de watergift hierop aan.

  De plant gedijt goed in vochtige en goed doorlatende potgrond. Zorg voor een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 en voeg eventueel wat organische meststof toe voor een optimale groei. Vermijd te zware en compacte grond, dit kan leiden tot wateroverlast en wortelrot.

  De Spiraea nipponica gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond die rijk is aan organisch materiaal. De bodem moet neutraal tot licht zuur zijn en een gemiddelde vruchtbaarheid hebben. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  De plant heeft een standplaats in de zon of halfschaduw nodig. De grond moet goed doorlatend en vochtig zijn. Het is belangrijk dat de plant beschut staat tegen harde wind.

  In de winter kan het helpen om de plant te beschermen door stro of dennentakken rond de basis te leggen en eventueel een mulchlaag van bladeren aan te brengen. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint. Het is ook mogelijk om een beschermende doek over de plant te plaatsen bij extreme kou.

  Snoei de plant jaarlijks na de bloei om de vorm te behouden en de bloei te bevorderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Gebruik meststoffen speciaal voor bloeiende planten voor een goede groei en bloei.

  Spiraea nipponica heeft behoefte aan regelmatige bemesting met een universele meststof voor bloeiende planten. Geef de plant in het voorjaar en de zomer extra voeding voor een gezonde groei en mooie bloemen. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloei.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, waardoor de wortels gezond blijven. Daarnaast biedt mulch bescherming tegen onkruidgroei en helpt het de grondstructuur te verbeteren. Het is aan te raden om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rondom de plant.

  Spiraea nipponica gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH van 6 tot 7. Ook kan de plant groeien in licht alkalische bodem, maar zal minder goed presteren in sterk zure grond. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat de plant wordt geplant.

  voor ongediertebestrijding bij Tuinplanten zoals de Spiraea nipponica kun je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het planten van companion plants die ongedierte afweren, het regelmatig inspecteren van de plant op symptomen van plagen en het handmatig verwijderen van ongedierte. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden, omdat dit schadelijk kan zijn voor het milieu en andere organismen in de tuin. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door te zorgen voor voldoende voeding, water en licht, zodat deze beter bestand is tegen ongedierte.

 • Omschrijving

  Spiraea nipponica is een struik met een compacte groeiwijze en ovale bladeren die in de lente en zomer frisgroen van kleur zijn. In mei en juni produceert de plant kleine, witte bloemen die in dichte trossen aan de takken verschijnen en een zoete geur verspreiden. Deze plant is winterhard en kan goed tegen snoei, waardoor het een populaire keuze is voor hagen en borders. Spiraea nipponica gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige standplaats. De struik kan tot ongeveer 1,5 meter hoog worden en trekt vlinders aan, waardoor het een mooie toevoeging is aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.